Rode kool koken

Stappenplan rode kool koken:

  1. Verwijder van de verse rode kool de buitenste, stugge en donkere bladeren
  2. Spoel de krop kort af, snij deze in 4 tot 6 stukken en verwijder de stronk
  3. Snijd of schaaf de verse rode kool in reepjes en spoel deze in een vergiet kort af
  4. Breng een klein laagje water met wat zout en de rode kool erin aan de kook
  5. Kook de verse rode kool in 10 tot 15 minuten gaar
  6. Giet de rode kool af en serveer deze of verwerk deze verder

Rode kool

De typische wintergroente rode kool is één van de bekendste groentes die in veel Nederlandse huishoudens met grote regelmatig gegeten wordt. Hoewel, wintergroente, tegenwoordig kan je rode kool het hele jaar door kopen. De rode kool koken is de meest gebruikte manier van bereiden, maar de groente leent zich ook goed voor andere manieren van bereiden. Mede doordat je de kool tegenwoordig het hele jaar door kan verkrijgen, zijn er verschillende manieren om iets heerlijks met rode kool te maken.

Zo kan je rode kool natuurlijk in een stamppot verwerken, maar gaat het ook heel goed in een frisse salade bij de barbecue. Wij leggen je precies uit hoe je verse rode kool moet koken en hoe je deze klaarmaakt. De belangrijkste tip: draag een schort, want vlekken van rode kool zijn zeer lastig te verwijderen.

Verschillende manieren om rode kool te kopen

Rode kool kan je op verschillende manieren kopen. Verse rode kool koken is vaak het lekkerst, om de originele textuur en smaak het beste tot zijn recht komt. Verse rode kool kan je vaak ook al voorgesneden kopen, maar hierdoor kan de smaak iets afnemen. Toch scheelt dit wel weer wat werken. Ook kan je voorgesneden en voorgekookte rode kool kopen, deze hoef je vaak enkel kort op te warmen. Tot slot kan je kan je rode kool in blik, uit een potje of uit de diepvries kopen. Deze hoef je ook vaak enkel even op te warmen, maar zijn minder geschikt voor bijvoorbeeld een salade. Vaak kan je met deze soorten eigenlijk alleen een stamppot of GVA maken.

Rode kool klaarmaken om te koken

Voor hoe je verse rode kool kan koken moet je wat voorbereidingen treffen. Dit begint met het verwijderen van de buitenste, donkere bladeren van de krop rode kool. Spoel daarna de krop kort af om vuil te verwijderen en snij deze vervolgens in een aantal parten. Snijd vervolgens de stronk van de rode kool, aan de onderkant, weg. Daarna snij je de stukken rode kool in reepjes of schaaf je deze. Tot slot stop alle reepjes of schaafsel in een vergiet en spoel je deze nog even kort af. Vervolgens ben je klaar om de rode kool te koken.

De rode kool koken

Als je de rode kool gaat koken begin je met het vullen van een pan met een klein laagje water met wat zout. Daar voeg je de gesnede of geschaafde rode kool aan toe en dit breng je aan de kook. In zo’n 10 tot 15 minuten kook je de rode kool gaar. Voeg tijdens het koken een kleine beetje citroensap toe, zo behoudt je de karakteristieke kleur van de rode kool. Kook de rode kool niet te lang, er gaat dan veel smaak verloren. Proef vanaf een minuut of 10 of de rode kool goed gekookt en op smaak is.

Hoe je rode kool ook kan bereiden

Naast het koken van rode kool, kan je er ook voor kiezen om rode kool te stoven of stomen. Ook kan je rode kool prima in de oven bereiden of wokken en roerbakken. Tot slot past rode kool ook heel goed in een frisse salade, zeker in de zomer bij bijvoorbeeld de barbecue. Van rode kool kan je ook soep maken. Kortom, een groente waar je veel verschillende kanten mee op kan.

rode kool koken

Voedingswaarde rode kool per 100 gram:

Kcal: 31
Koolhydraten: 7,0g
Waarvan suikers: 3,8g
Waarvan voedingsvezels: 2,1g
Eiwitten: 1,4g
Vetten: 0,2g
Waarvan verzadigd: 0,0g

Menu