1. Home
  2. Groentes
  3. Aardpeer

Aardpeer koken en bereiden

De aardpeer, ook wel topinamboer, is een unieke en veelzijdige groente waar je allerlei kanten mee op kan. Zo kan je de aardpeer koken, maar ook bakken, stoven of in de oven bereiden. Het is daarnaast ook mogelijk om deze groente rauw te eten of te frituren. Je kan er dus eindeloos mee variëren in allerlei heerlijke gerechten.

In dit artikel nemen we je dan ook mee in alles wat je over de aardpeer moet weten. Van wat het precies is, hoe het smaakt en waar je deze groente kan kopen tot aan hoe je ‘m op verschillende manieren kan bereiden. We eindigen met een aantal heerlijke recepten.

Aardpeer koken en bereiden

Aardpeer koken in het kort

De meest gebruikte manier van bereiding is de aardpeer koken. Voordat we verder duiken in alles over aardperen leggen we je dan ook stap voor stap uit hoe je deze groente kan koken. Zo kan je er direct mee aan de slag. Aardpeer koken doe je als volgt:

  1. Maak de aardpeer schoon door deze onder een lopende kraan te wassen.
  2. Verwijder met een dunschiller of mesje de schil van de aardperen.
  3. Snijd de aardperen in gelijke stukken, kleinere aardperen kan je één geheel houden, maar grotere moeten mogelijk in twee of drie stukken. Dit voor een gelijke garing.
  4. Breng een laagje water met een snufje zout aan de kook.
  5. Voeg als het water kookt de aardperen toe.
  6. Kook de aardperen in 6 tot 10 minuten beetgaar, als de aardperen wat groter zijn is de kooktijd soms richting een kwartier.
  7. Controleer door met een vork in een dikker stuk aardpeer te prikken of deze gaar is.
  8. Giet het water af en je kan de aardperen direct serveren, maar natuurlijk ook verder verwerken in een heerlijk gerecht.

Wat is aardpeer precies?

Aardpeer is een knolgewas en een typisch ‘vergeten groente’. De groente groeit onder de grond en wordt op eenzelfde manier als aardappelen geteelt. Het heeft een stevige, witte kern en een bruine, schil die in principe eetbaar is, al is dit niet het meest gebruikelijke. Topinamboer is rijk aan vezels, vitamine C en kalium. Binnen een gebalanceerd dieet is dit dus een ideale groente om mee af te wisselen.

Waar smaakt aardpeer naar?

De smaak van aardpeer is vrij zoet en nootachtig, enigszins vergelijkbaar met pastinaak of knolselderij. De structuur is verder vrij stevig. Sommige zien het dan ook als een soort combinatie van pastinaak, knolselderij en aardappel.

Waar en wanneer kan je aardperen kopen?

Topinamboer is in de herfst en winter verkrijgbaar bij sommige supermarkten, bij de groenteboer en op de markt. Vaak heb je echter meer kans in bijvoorbeeld een groothandel, omdat de groente bij het grote publiek minder bekend is. Kies daarbij knolletjes uit met een stevige, bruine schil. Vermijd knolletjes met beschadigingen of scheuren in de schil, dit kan de smaak namelijk aantasten.

Aardperen schoonmaken voor bereiding

Aardpeer schoonmaken en schillenVoordat je aardpeer gaat bereiden, moet je de groente schoonmaken. Was de groente onder de kraan en verwijder de schil met een dunschiller of mes. Snijd de groente in stukken van gelijke grootte voor een gelijkmatige kooktijd. Vaak zal je de grotere knolletjes in tweeën of drieën moeten snijden, maar kunnen de kleinere knolletjes in zijn geheel worden gekookt.

Manieren van aardpeer bereiden

Er zijn verschillende manieren om aardperen te bereiden. De meest gebruikte is om de aardperen te koken, maar je kan ze ook rauw eten. Wil je ze net wat anders klaarmaken, kies er dan voor om ze in de oven te bereiden, te bakken, te stoven of te frituren. De verschillende manieren van bereiding leggen we hieronder uit.

Aardpeer koken

Om aardpeer te koken, breng je een laagje gezouten water aan de kook in een pan. Als het water kookt voeg je de schoongemaakte en gesneden aardperen toe. Laat de aardperen vervolgens utssen de 6 en 10 minuten koken. Heb je echt flinke aardperen, dan kan het ook uitlopen naar 15 minuten. De kooktijd van de aardperen is dus sterk afhankelijk van hoe groot ze zijn. Om te controleren of ze daadwerkelijk gaar zijn kan je met een vork in een wat dikkere aardpeer prikken. Als de aardperen gekookt zijn giet je ze af en kan je ze direct serveren of natuurlijk verder verwerken in een gerecht.

Aardpeer rauw eten

Aardpeer kan ook rauw gegeten worden. Snijd de groente in dunne plakjes of reepjes en voeg toe aan salades of gebruik als dipper voor bijvoorbeeld hummus. Rauwe aardpeer heeft een knapperige structuur en een zoete smaak. Het kan daardoor een lekkere bite geven bij diverse gerechten. Belangrijk hiervoor is dat je goede, zeer verse aardperen gebruikt. De aardperen moeten stevig aanvoelen.

Aardpeer in de oven bereiden

Om aardpeer in de oven te bereiden snijd je de groente in stukken van enigszins gelijke grootte en leg deze op een bakplaat. Bestrooi met olijfolie, zout en peper en bak in een voorverwarmde oven op 200 graden gedurende 30-45 minuten. Schep ze na ongeveer 20 minuten even om, zodat ze op een gelijke manier garen. De aardperen uit de oven zijn klaar als ze goudbruin kleuren en de buitenkant knapperig is.

Aardpeer bakken

Gebakken aardpeer in een bakjeAardpeer bakken is ook een heerlijke optie om deze groente te bereiden. Verhit hiervoor een scheut olijfolie in een pan en voeg de aardperen toe. Zorg er bij het bakken voor dat je de stukken niet te klein snijdt, anders is het lastiger ze op de juiste manier te garen. Bak de aardperen op middelhoog vuur voor zo’n 15 tot 20 minuten. Let er goed op dat ze niet uit elkaar vallen doordat ze te zacht worden.

Aardpeer stoven

Om aardpeer te stoven, giet je een klein laagje water of bouillon in een brede, platte pan. Leg de aardperen ook in de pan en zet deze op een laag vuur. In zo’n 10 tot 15 minuten stoof je de aardperen gaar. Voeg eventueel kruiden of specerijen toe voor extra smaak.

Aardperen frituren

Aardpeer kan ook gefrituurd worden. Een iets ongezondere manier van bereiding, maar wel ontzettend lekker. Snijd de peertjes hiervoor in dunne plakjes of reepjes en doe deze in een pan met hete olie of natuurlijk in de frituur zelf. Zorg ervoor dat de olie 180 graden celcius is. Frituur gedurende 2-3 minuten totdat de plakjes of reepjes goudbruin en knapperig is. Laat uitlekken op keukenpapier. Eventueel nog besprenkelen met wat citroensap en je kan ze serveren.

Recepten met aardpeer

Het is duidelijk dat aardpeer een veelzijdige groente is waar je allerlei kanten mee op kan. De groente kan dan ook in veel recepten gebruikt kan worden. Hieronder geven we enkele voorbeelden van heerlijke recepten met aardpeer.

Puree van aardpeer

Aardpeer puree makenVoor een smaakvolle puree, kook je gesneden aardpeer in gezouten water totdat de groente zacht is. Giet af en pureer de groente tot een gladde puree. Voeg eventueel room, boter of kruiden toe voor extra smaak.

Aardpeer soep

Om aardpeer soep te maken, verhit je een scheut olie in een pan en bak je gesneden ui en knoflook. Voeg vervolgens gesneden aardpeer toe en bak mee. Voeg bouillon toe en breng aan de kook. Laat de soep 20-25 minuten zachtjes koken. Pureer vervolgens de soep en voeg eventueel room of melk toe voor een romige textuur. Serveer met eventueel geroosterde noten of kruiden naar smaak.

Risotto met aardpeer

Voor een unieke twist op de traditionele risotto, voeg je gesneden aardpeer toe. Verhit olie in een pan en bak gesneden ui en knoflook. Voeg vervolgens de risotto toe en bak mee. Voeg bouillon toe en breng aan de kook. Voeg de gesneden aardpeer toe en laat de risotto gaar worden terwijl je af en toe roert. Voeg eventueel geraspte kaas of room toe voor een rijkere smaak.

Veelgestelde vragen over bloemkool bewaren en bereiden

Wat gaat goed samen met aardpeer?

Voedingswaarden van aardpeer

Energie (kcal) 81
Vet
Waarvan verzadigd
0,1 gram
0 gram
Koolhydraten
Waarvan suikers
17,5 gram
0 gram
Voedingsvezels 18 gram
Eiwit 2,5 gram

Bron: Voedingswaardetabel.nl