1. Home
  2. Groentes
  3. Tuinbonen

Tuinbonen koken en klaarmaken

Tuinbonen koken is een vrij eenvoudig en duurt vaak niet erg lang. Deze typische zomergroente is nauw verwant aan onder meer sperziebonen en snijbonen. Als zomergroente zijn verse tuinbonen verkrijgbaar vanaf ongeveer april tot september. Ingevroren tuinbonen of tuinbonen uit een blik of potje zijn het hele jaar door verkrijgbaar in de supermarkt.

Hoewel het hele jaar door verkrijgbaar, raden wij aan in de zomer verse tuinbonen te koken. Deze zijn veruit het lekkerst. In de winter zijn deze helaas moeilijker verkrijgbaar. Verse tuinbonen koken is vrij eenvoudig, maar je zal ze eerst moeten doppen. Wij leggen het je allemaal uit!

tuinbonen-koken

Tuinbonen koken stappenplan

Voordat we je uitgebreid uitleggen hoe je tuinbonen moet koken en welke stappen hierbij komen kijken, hebben we dit kort voor je beschreven. Stap voor stap nemen we je mee door wat je moet doen voor het koken van deze bonen. Liever de uitgebreide variant of hoe je ze ingevroren, uit blik of uit een potje moet klaarmaken? Scroll dan nog iets door. Verse tuinbonen koken doe je zo:

  1. Snijd het puntje van de peul af en zorg ervoor dat je hierbij door de naden heen snijdt;
  2. Trek de peul open en haal de boontjes uit de peul;
  3. Leg de tuinbonen in een pan met water (zonder zout) en breng dit op hoog vuur aan de kook;
  4. Draai als het water kookt het vuur lager en kook de tuinbonen in 10 tot 15 minuten gaar;
  5. Proef na zo’n 10 minuten of de bonen gaar zijn door er eentje te proeven;
  6. Giet de tuinbonen af als ze gaar zijn en serveer ze!

Voor het koken van de verse tuinbonen: doppen

Voordat je de tuinbonen kan koken of op een andere manier kan gebruiken, zal je ze moeten doppen. Waar je bij andere bonen de hele peul kan gebruiken, is dat bij deze soort helaas niet het geval. Zie het doppen van de bonen als een soort van het schoonmaken van de peul. Tijdens het doppen van de tuinboon haal je de boontjes uit de peul. Let op, dit kan behoorlijk wat tijd in beslag nemen.

De tuinbonen doppen doe je door het puntje van de peul af te snijden. Zorg ervoor dat je hierbij door de naden heen snijdt. Hierna trek je de peul open en haal je de boontjes eruit. Het kan hierbij zijn dat je handen zwart gaan kleuren, maar dit is geen probleem. De peulen bevatten nogal veel looizuur dat deze kleur afgeeft, maar vormt verder geen enkel gevaar. Je bent nu klaar om de tuinbonen te koken.

Tuinbonen koken

Tuinbonen koken kan je op tal van manieren doen, omdat de bonen in meerdere varianten verkrijgbaar zijn. Zo heb je verse, gedroogde, ingevroren en tuinbonen uit blik of pot. In principe zijn verse bonen het lekkerst, maar deze kosten ook het meeste werk. Je moet deze namelijk doppen op de manier hierboven beschreven.

Verse tuinbonen koken

Verse tuinbonen kook je vrij snel gaar. Afhankelijk van de grootte van de bonen kook je de tuinbonen in zo’n 10 tot 15 minuten gaar. Voor net aan verse, hele jonge bonen kan je de helft van deze kooktijd aanhouden.

Om de tuinbonen te koken, leg je ze in een pan en zet je ze net aan onder water. Let op, voeg bij het koken geen zout aan het water toe. Breng het water op hoog vuur aan de kook. Op het moment dat het water kookt, draai je het vuur terug naar een lagere stand. Proef na zo’n 10 minuten of de tuinbonen gaar zijn door er eentje uit te prikken. Als ze gaar zijn, giet je ze af en zijn ze klaar om geserveerd te worden.

Gedroogde tuinbonen koken (en weken)

Voordat je gedroogde tuinbonen kan koken, moet je deze weken. Vul een pan met een ruime hoeveelheid water en gooi hier de bonen bij. Zet dit een nachtje weg om de bonen goed te laten weken. Hierna ben je klaar om de gedroogde tuinbonen te koken.

Om de gedroogde bonen te koken zet je de pan met tuinbonen na het weken op het vuur. Dit kan gewoon in het weekwater. Voeg hier geen zout aan toe, dit kan de boon taai maken. Breng het water op hoog vuur aan de kook. Als het water kookt, draai je het vuur naar een lagere stand en doe je het deksel op de pan. Laat de tuinbonen 30 tot 45 minuten koken. Giet ze daarna af en je bent klaar om ze te serveren.

Voorgegaarde tuinbonen klaarmaken

Tuinbonen zijn zoals gezegd ook voorgegaard verkrijgbaar, zowel ingevroren als in pot of blik.

Ingevroren tuinbonen

Bij ingevroren bonen is het een kwestie van ze snel opwarmen. Zorg ervoor dat ze niet eerst ontdooien, maar gelijk vanuit de vriezer de pan of magnetron in gaan. Warm je de ingevroren bonen op in de pan, breng de bonen dan in een klein laagje water aan de kook. Laat de ingevroren tuinbonen 6 tot 8 minuten garen. Ze zijn dan klaar om gegeten te worden.

Je kan de ingevroren tuinbonen ook in de magnetron klaarmaken. Doe zo’n 500 gram tuinbonen in een afgedekte magnetronschaal. Voeg hier 2 eetlepels water aan toe. Zet de bonen 6 minuten op 700 Watt in de magnetron. Haal ze na 6 minuten uit de magnetron en roer alles even goed door. Zet de ze dan voor nog eens 6 minuten terug in magnetron op 700 Watt. Na in totaal 12 minuten zijn de bonen klaar om gegeten te worden.

Tuinbonen uit pot of blik

Tuinbonen uit pot of blik kan je in principe direct eten. Toch vinden de meeste het wel zo lekker deze even op te warmen. Schep de inhoud het potje of blik leeg in een pan, inclusief het vocht. Zet de pan op het vuur en warm het geheel zachtjes op in het eigen vocht. Let er hierbij op dat het vocht niet aan de kook raakt. Roer regelmatig door tijdens het verwarmen. Proef of voel of de bonen al de gewenste warmte hebben. Giet ze dan af en je bent klaar om ze te serveren.

Wat gaat goed samen met tuinbonen?

Voedingswaarden van tuinbonen

Energie (kcal) 51
Vet
Waarvan verzadigd
0 gram
0 gram
Koolhydraten
Waarvan suikers
4 gram
0 gram
Voedingsvezels 7,3 gram
Eiwit 5 gram

Bron: Voedingscentrum.nl