1. Home
  2. Vlees
  3. Klapstuk

Klapstuk bereiden

Hoewel klapstuk een heerlijk stuk rundvlees is, is het helaas ook een ietwat vergeten stuk. Zonde, want klapstuk bereiden levert een heerlijk resultaat op. Hiervoor ben je wel wat tijd kwijt, maar dit is het meer dan waard. Per 500 gram vlees, ben je zo’n 2,5 uur kwijt, behalve als je deze kookt. Daarna is het echter wel genieten van een supermals stuk rundvlees.

Klapstuk komt van de borst en is daardoor mooi doorregen en heeft een smakelijk vetrandje. De smaak is ontzettend zacht, mager en smaakvol. Klapstuk bereiden is dan ook erg lekker en kan op verschillende manieren worden gedaan. Wij leggen het je allemaal uit!

klapstuk-bereiden

Klapstuk bereiden

Voordat klapstuk klaar is, heeft het een flinke bereidingstijd nodig. Dit is ongeacht de manier waarop je het stuk bereidt. Klapstuk wordt vaak aan één stuk klaargemaakt, vaak in combinatie met peen en uien, oftewel hutspot met klapstuk.

Klapstuk bereiden kan je op meerdere manieren doen. De meest gebruikte manieren is om klapstuk te braden, maar ook koken en stoven zijn erg lekkere manieren om het rundvlees te garen. Wij leggen je alle drie de manieren uit.




Hutspot met klapstuk

Zoals eerder gezegd is hutspot met klapstuk een traditioneel Hollands gerecht, met name in Leiden is het erg populair. Doordat klapstuk zo vaak samen met de combinatie aardappel, peen en ui gegeten wordt, hebben wij deze in de bereidingsmethoden meegenomen. Zo kan je elke manier gebruiken om deze klassieke combinatie te maken.

Klapstuk braden

Klapstuk braden is een heerlijke manier om dit stuk vlees te garen. Door de langzame garing komt het vlees mooi tot zijn recht en blijft de smaak heerlijk zacht. Het lekkerst is om klapstuk met wat ui te bereiden. Het braden van de klapstuk doe je als volgt:

  1. Verwarm de oven voor op 90 graden Celsius;
  2. Snijd wat ui en peen in stukjes, afhankelijk van hoeveel je wenst;
  3. Zet een braadpan op het vuur en laat hier een klontje roomboter in smelten;
  4. Als de boter gesmolten is, braad je het klapstuk op een gemiddeld tot laag vuur aan totdat deze aan beide kanten mooi bruin kleurt;
  5. Haal het klapstuk uit de pan en gooi de ui en peen in de pan;
  6. Na een minuut of 5 leg je het klapstuk terug in de pan en breng je deze op smaak met wat peper en zout (eventueel kan je hier ook wat bier of wijn aan toevoegen);
  7. Die het deksel op de pan en zet deze in de oven;
  8. Laat het klapstuk per 500 gram 2,5 uur in de oven staan (een stuk van 1,5 kilo gaat dus 7,5 uur de oven in);
  9. Na de juiste braadtijd haal je de pan uit de oven en snijd je het klapstuk in gelijke plakken en serveer je deze.

Klapstuk koken

Het koken van klapstuk is vrij gemakkelijk en kost niet heel veel moeite. Het enige wat het je kost is wat tijd. Om klapstuk te koken breng je 1 tot 1,5 liter water aan de kook. Heb je een zeer groot stuk, voeg dan wat meer water toe. Het belangrijkste is dat het vlees onder water staat. Voeg hier wat zout of een bouillonblokje aan toe. Als het water kookt, voeg je het stuk vlees toe en dit laat je zachtjes koken gedurende 60 tot 90 minuten. Langer is echter geen probleem, maar 60 minuten is wel echt een minimum.

Mocht je groente(n) willen toevoegen aan het stuk vlees, dan kan je dat nu doen. De traditionele hutspot groenten zijn ideaal hiervoor, oftewel aardappelswortels en ui. Laat dit geheel vervolgens nog zo’n 30 tot 60 minuten doorkoken. Zo kom je op een kooktijd van in totaal 90 tot 150 minuten. Hoe langer je klapstuk kookt, hoe meer de smaak tot zijn recht komt.

Als het stuk vlees gekookt is, haal je het uit de pan en dep je het droog. Vervolgens snijd je deze in gelijke plakken en kan je het vlees serveren. Voeg eventueel nog wat zout en peper toe om op smaak te brengen.

Klapstuk stoven

Klapstuk stoven doe je los van het bereiden van de aardappelen, penen en uien. Deze kook je apart. Voor het lekkerste resultaat, neem je uitgebreid de tijd om klapstuk te stoven. Het stuk vlees wordt op deze manier heerlijk zacht, mals en vol van smaak.

Om klapstuk te stoven begin je met wat roomboter te laten smelten in een braadpan op hoog vuur. Als de boter gesmolten is, draai je het vuur iets lager en braad je het stuk rondom aan. Het stuk rundvlees moet rondom net aan dichtgeschroeid zijn en mooi bruin zijn. Wees hier voorzichtig mee, want als je het te hard aanbraad, zal het stuk helaas nooit volledig tot zijn recht komen. Kortom, liever te zacht dan te hard.

Afblussen en op smaak brengen

Als het klapstuk aangebraden is, haal je deze uit de pan. Blus het vocht dat uit het stuk vlees is gekomen af met water of bouillon. Voor meer smaak kan je er ook voor kiezen om wijn of bier te gebruiken. Breng vervolgens dit vocht op smaak en leg het klapstuk terug in het vocht. Zet de pan terug op het vuur, het liefst op een zo klein en laag mogelijk pitje, en laat het stuk vlees doorsudderen. Controleer periodiek of het vocht niet aan de kook raakt, omdat het vlees anders niet goed op smaak komt.

De stooftijd

Als de pan met vocht weer op het vuur staat, laat je het klapstuk lang doorgaren. Als vuistregel kan je aanhouden dat je per 500 gram vlees 2,5 uur stooftijd kan aanhouden. Als het klapstuk gestoofd is, haal je het uit de pan en snijd je het in gelijke plakken. Je kan nu genieten van een overheerlijk, mals stuk vlees.

Wat gaat goed samen met klapstuk?

Voedingswaarden van klapstuk

Energie (kcal) 165
Vet
Waarvan verzadigd
9,4 gram
4,2 gram
Koolhydraten
Waarvan suikers
0 gram
0 gram
Voedingsvezels 0 gram
Eiwit 20,4 gram

Bron: Voedingswaardetabel.nl