1. Home
  2. Vlees
  3. Hertenbiefstuk

Hertenbiefstuk bakken en bereiden

Hertenbiefstuk is een klassiek stukje wild. Het smaakt heerlijk. De meest gebruikte manier van bereiden is de hertenbiefstuk bakken, maar je kan deze ook sous vide bereiden of op de barbecue grillen. Let er goed op dat je ze niet te lang laat garen, ze zijn het lekkerst als ze mooi rosé zijn. Natuurlijk is dit altijd afhankelijk van persoonlijke smaak en voorkeuren.

Dit heerlijke malse stukje vlees is een echte publiekstrekker. Met name rond kerst kopen veel mensen hertenbiefstuk om écht indruk te maken op hun gasten. Wij zijn echter van mening dat dit stukje wild bij elk jaargetijde past en leggen je de manieren van bereiding uit!

Hertenbiefstuk-bakken-en-bereiden

Hertenbiefstuk bereiden

Zoals gezegd kan je hertenbiefstuk bereiden op tal van manieren. Veruit de meest gebruikte manier is bakken in de pan. Evenals bijvoorbeeld biefstuk of ossenhaas bak je de hertenbiefstuk te ver door. Een mooie rosé kleur, vergelijkbaar met medium à medium-rare gebakken rundvlees, is perfect. Naast de hertenbiefstuk bakken leggen we je ook uit hoe je dit malse stukje vlees sous vide kan bereiden en op de barbecue kan klaarmaken.

Waar koop je goede hertenbiefstuk?

Hertenbiefstuk kan je in Nederland bij (keur)slagers halen, maar ook eenvoudig online bestellen. Een voorbeeld hiervan is Grutto, waar je pakketten vlees van een dier koopt en waar je precies weet wat het dier gegeten heeft en waar deze vandaan komt. Je kan hier bijvoorbeeld gaan voor edelhert of damhert uit één van Nederlands natuurgebieden.

Ontdooien en op kamertemperatuur laten komen

Zorg ervoor dat je ingevroren hertenbiefstuk minimaal een dag van tevoren uit de vriezer haalt om te ontdooien. Leg de stukjes op een bord en plaats dit in de koelkast. Op die manier kan het rustig ontdooien. Als je bijna klaar bent om de hertenbiefstuk te bereiden haal je deze uit de koeling. Haal de stukjes zo’n 30 tot 60 minuten voor bereiding uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen. Je bent daarna klaar om ermee aan de slag te gaan op één van onderstaande manieren.

Hertenbiefstuk bakken

Medium-gebakken-hertenbiefstukDe populairste manier van bereiding, hertenbiefstuk bakken. Hiervoor dep je het vlees dat op kamertemperatuur is gekomen een beetje droog en vervolgens strooi je hier wat peper en zout overheen aan beide kanten. Zet dan een koekenpan (het liefst met dikke bodem) op het vuur en laat hier een goede klont roomboter in smelten.

Als de boter goed gesmolten is en net aan bruin wordt leg je de hertenbiefstukken in de pan om te bakken. Per kant de hertenbiefstuk 3 minuten bakken is ideaal voor een mooie, rosé kleur. Heb je ze liever toch iets meer doorbakken, reken dan 2 minuten per kant extra.

Zorg er tijdens het bakken van de hertenbiefstuk voor dat de biefstukjes in beweging blijven. Neem hiervoor een tang, spatel of ander gereedschap waarmee je niet in het vlees hoeft te prikken. Zo voorkom je dat je per ongeluk sappen verliest. Na 3 (of 5) minuten per kant haal je de biefstukjes uit de pan en leg je deze op wat aluminiumfolie. Pak het hiermee losjes in en laat een minuut of 5 rusten. Je kan de biefstukjes daarna serveren. Geniet ervan!

Sous vide hertenbiefstuk bereiden

Hertenbiefstuk sous vide bereiden is ontzettend lekker, maar kost iets meer tijd. Toch kunnen we je het zeker aanraden, helemaal als je een bijzonder bereid gerecht met de feestdagen op tafel wil zetten.

Om de hertenbiefstuk sous vide te bereiden stel je allereerst het sous vide apparaat in op 52 °C. Hierna breng je de biefstukjes op smaak met wat peper en zout. Voeg hier nog wat olie aan toe en stop de biefstukjes in een sous vide zak. Leg deze in het water en laat ze op die manier 60 minuten liggen. Haal ze hierna uit de bak met water en dep de zag droog.

Verwarm dan een pan met wat boter of olie op hoog vuur. Als de olie heet is of de boter gesmolten haal je de hertenbiefstukjes uit de sous vide zak. Leg deze in de pan en bak ze kortstondig goudbruin aan elke kant. Je kan de hertenbiefstukjes daarna direct serveren!

Hertenbiefstuk op de barbecue klaarmaken

Hoewel hertenbiefstuk voornamelijk in de winter populair is, is het ook heerlijk om dit stukje vlees op de barbecue klaar te maken. Helemaal ideaal is als je de hertenbiefstuk aan één stuk houdt. Dit is makkelijker te grillen en beter te garen. Het beste kan je hiervoor een kernthermometer gebruiken, omdat je dan exact weet waar je mee bezig bent. Steek deze altijd in het dikste stukje vlees.

Smeer voor je de hertenbiefstuk op de barbecue legt deze in met wat olijfolie en strooi er een snufje zout overheen. Leg de biefstukjes dan op de barbecue en steek de kernthermometer erin. Draai de biefstukjes na een minuut of twee om, zodat beide kanten goed garen. Als de thermometer 50 °C heeft bereikt kan je de biefstukjes van de bbq halen. laat nog even 5 minuten rusten in aluminiumfolie en je kan genieten van heerlijke hertenbiefstuk van de barbecue.

Let op, heb je de hertenbiefstuk aan één stuk, mag de biefstuk wat langer per kant liggen. Het bereiken van de juiste kerntemperatuur duurt dan wat langer. Eventueel kan je de biefstuk ook een paar keer van kant wisselen, zodat deze gelijkmatig gaart. Snijd na afloop de hertenbiefstuk in gelijk stukken en serveer uit. Nog even laten rusten je kan heerlijk genieten!

Wat gaat goed samen met hertenbiefstuk?

Voedingswaarden van hertenbiefstuk

Energie (kcal) 114
Vet
Waarvan verzadigd
3,5 gram
1,6 gram
Koolhydraten
Waarvan suikers
0 gram
0 gram
Voedingsvezels 0 gram
Eiwit 20,5 gram

Bron: Voedingswaardetabel.nl