Kastanjechampignons bakken

  1. De Juiste Kooktijd
  2. Groente
  3. Kastanjechampignons bakken

Kastanjechampignons zijn een variant van de gewone, witte champignon, maar met een meer nootachtige smaak. De kleur van de kastanjechampignons verschilt ook, de kleur van de paddenstoel is lichtbruin. Deze kleur doet dan ook sterk denken aan die van een kastanje, vandaar de naam. 

Het grote voordeel van kastanjechampignons ten opzichte van gewone champignons is dat ze veel minder vocht bevatten. Hierdoor blijft de kastanjechampignon groter, waar een witte champignon behoorlijk slinkt in formaat. Dit type champignon wordt vooral gebruikt om te bakken, zowel in de pan als de oven. Wij leggen je beide manieren uit, maar natuurlijk niet voordat we hebben uitgelegd hoe je kastanjechampignons schoonmaakt.

Kastanjechampignons schoonmaken

Voor je de kastanjechampignons kan bereiden, moet je deze kort schoonmaken. Dit is in principe hetzelfde als bij de gewone champignon. Het is belangrijk dat je dit goed en zorgvuldig doet, omdat de paddenstoelen behoorlijk wat aarde en vuil kunnen bevatten. Het makkelijkst is om de kastanjechampignon met een champignonborsteltje of een droog stukje keukenpapier schoon te wrijven.

Snijden van de kastanjechampignon

Nadat je de champignons goed hebt schoongemaakt, kan je deze snijden. Hoe je dit doet is afhankelijk van je persoonlijke smaak en natuurlijk het gerecht dat je maakt. In ieder geval begin je met het onderste stukje van de steel af te snijden, omdat dit nog wel eens hard kan zijn. Dit stukje kan ervoor zorgen dat de kastanjechampignon een stuk minder lekker is qua textuur.

Vervolgens kan je ervoor kiezen om de champignon in kwarten, plakken of reepjes te snijden. Natuurlijk kan je de kastanjechampignon ook heel laten, maar dit is vaak niet de lekkerste manier en kan vrij fors zijn. Je bent nu klaar om de kastanjechampignon te bereiden.

Kastanjechampignons bereiden

Zoals gezegd kan je kastanjechampignons op meerdere manieren klaarmaken. In principe kan dit zoals je gewone champignons ook kan klaarmaken, maar meestal wordt er gekozen om de kastanjechampignon te bakken in de pan of in de oven te bereiden. Koken kan ook, maar wordt veel minder gedaan. De kastanjechampignon past ook goed in een volle en smakelijke soep.

Kastanjechampignons bakken in de pan

Om kastanjechampignons in de pan te bakken verhit je allereerst wat olie of een klontje boter in een koekenpan. Als de olie goed heet is of de boter gesmolten, voeg je de (gesneden) champignons toe. Bak de kastanjechampignons gedurende 5 minuten op hoog vuur, terwijl je deze blijft omscheppen. 

Het lekkerst is om een klein teentje knoflook en wat peterselie aan de kastanjechampignons toe te voegen, samen met wat wat peper en zout. Na een minuut of 5 kleuren de kastanjechampignons bruin, goudachtig. Als de kastanjechampignons gaar zijn, schep je ze uit de pan en zijn ze klaar om geserveerd te worden.

Kastanjechampignons in de oven bereiden

Naast het bakken van kastanjechampignons in de pan, kan je ze ook bereiden in de oven. Een heerlijk alternatief, vol met smaak. Hierbij is het ook heerlijk om wat knoflook en kruiden toe te voegen bij het bereiden, zoals peterselie of rozemarijn.

Om de kastanjechampignons in de oven te bereiden, begin je met het voorverwarmen van de oven op 200 graden (180 graden bij een heteluchtoven). Terwijl de oven voorverwarmd leg je de kastanjechampignons in een ovenschaal. Het makkelijkst is om de kastanjechampignons hiervoor in plakjes te snijden, maar heel laten is ook lekker. Belangrijk is vooral dat de champignons in één laag liggen en niet op of onder elkaar.

Als de oven is voorverwarmd, schuif je de ovenschaal met kastanjechampignons de oven in en deze bak je voor zo’n 15 minuten. Na 15 minuten haal je de kastanjechampignons uit de oven en strooi je wat kruiden over de paddenstoelen heen. Lekker is om bijvoorbeeld een mix van knoflook, rozemarijn, olijfolie en azijn te maken en deze over de kastanjechampignons te gieten. Belangrijk hierbij is wel dat je het vocht dat van de champignons afkomt eerst weggiet.

Als de kruiden of het mengsel over de champignons zijn gestrooid of gegoten zet je de kastanjechampignons terug in de oven. Deze bak je nu nog zo’n 10 tot 15 minuten. Als de champignons ietwat zacht zijn, zijn ze gaar. Je kan ze dan uit de oven halen en serveren. Eet smakelijk!

kastanjechampignons bakken

Voedingswaarde kastanjechampignons per 100 gram:

Kcal: 29
Koolhydraten: 3g
Waarvan suikers: 1,5g
Waarvan voedingsvezels: 1g
Eiwitten: 3g
Vetten: 0,3g
Waarvan verzadigd: 0,0g

Menu