1. Home
 2. Groentes
 3. Kastanjechampignons

Kastanjechampignons bakken

Kastanjechampignons zijn een variant van de gewone, witte champignon. Ten opzichte van de gewone champignon hebben kastanjechampignons een meer nootachtige smaak. Daarnaast verschillen de soorten ook in kleur, waarbij de kastanjechampignons lichtbruin zijn. De kleur en de vorm van de paddenstoel doen dan ook sterk denken aan die van een kastanje.

Ten opzichte van gewone champignons, bevatten kastanjechampignons veel minder vocht. Hierdoor blijven ze groter tijdens de bereiding. De meest gebruikte manier van bereiden voor deze champignons is de kastanjechampignons bakken, zowel in de pan als de oven. Wij leggen je natuurlijk beide manieren uit!

kastanjechampignons-bakken

Kastanjechampignons bakken in het kort

Wel zo makkelijk, een kort en bondig stappenplan hoe je kastanjechampignons moet bakken. We hebben deze zowel voor in de oven als in de pan beschreven. Op zoek naar de uitgebreide beschrijvingen en uitleg? Scroll dan iets door.

In de pan bakken

De kastanjechampignons bakken in de pan doe je als volgt:

 1. Borstel of wrijf de kastanjechampignons schoon met een champignonborsteltje of keukenpapier;
 2. Snijd de kastanjechampignons in kwarten, plakken of reepjes afhankelijk van je voorkeur;
 3. Verhit wat olie of boter in een koekenpan en laat dit goed smelten of het heet worden;
 4. Voeg de kastanjechampignons toe en bak deze in 5 minuten gaar terwijl je ze blijft omscheppen;
 5. Als de kastanjechampignons goudbruin kleuren zijn ze goed en kan je ze serveren!

In de oven bereiden

De kastanjechampignons in de oven bereiden doe je als volgt:

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden (180 graden bij een heteluchtoven);
 2. Borstel of wrijf de kastanjechampignons schoon met een champignonborsteltje of keukenpapier;
 3. Snijd de kastanjechampignons in kwarten, plakken of reepjes afhankelijk van je voorkeur;
 4. Leg de kastanjechampignons in één laag in een ovenschaal;
 5. Schuif ovenschaal in de oven en bak de kastanjechampignons zo’n 15 minuten;
 6. Giet het vocht van de champignons weg en strooi eventueel wat kruiden en olijfolie over de kastanjechampignons;
 7. Zet de kastanjechampignons nog 10 tot 15 minuten in oven. Daarna kan je ze direct serveren!

Kastanjechampignons schoonmaken

Voor je de kastanjechampignons kan bereiden, moet je deze kort schoonmaken. Dit is in principe hetzelfde als bij de gewone champignon. Het is belangrijk dat je dit goed en zorgvuldig doet, omdat de paddenstoelen behoorlijk wat aarde en vuil kunnen bevatten. Het makkelijkst is om de kastanjechampignon met een champignonborsteltje of een droog stukje keukenpapier schoon te wrijven.

Snijden van de kastanjechampignon

Nadat je de champignons goed hebt schoongemaakt, kan je deze snijden. Hoe je dit doet is afhankelijk van je persoonlijke smaak en natuurlijk het gerecht dat je maakt. In ieder geval begin je met het onderste stukje van de steel af te snijden, omdat dit nog wel eens hard kan zijn. Dit stukje kan ervoor zorgen dat de kastanjechampignon een stuk minder lekker is qua textuur.

Vervolgens kan je ervoor kiezen om de champignon in kwarten, plakken of reepjes te snijden. Natuurlijk kan je de kastanjechampignon ook heel laten, maar dit is vaak niet de lekkerste manier en kan vrij fors zijn. Je bent nu klaar om de kastanjechampignon te bereiden.

Kastanjechampignons bereiden

Zoals gezegd kan je kastanjechampignons op meerdere manieren klaarmaken. In principe kan dit zoals je gewone champignons ook kan klaarmaken, maar meestal wordt er gekozen om de kastanjechampignon te bakken in de pan of in de oven te bereiden. Koken kan ook, maar wordt veel minder gedaan. De kastanjechampignon past ook goed in een volle en smakelijke soep. Daarnaast worden deze paddestoelen ook vaak gebruikt in combinatie met groentes als prei en broccoli.

Kastanjechampignons bakken in de pan

Om kastanjechampignons in de pan te bakken verhit je allereerst wat olie of een klontje boter in een koekenpan. Als de olie goed heet is of de boter gesmolten, voeg je de (gesneden) champignons toe. Bak de kastanjechampignons gedurende 5 minuten op hoog vuur, terwijl je deze blijft omscheppen.

Het lekkerst is om een klein teentje knoflook en wat peterselie aan de kastanjechampignons toe te voegen, samen met wat wat peper en zout. Na een minuut of 5 kleuren de kastanjechampignons bruin, goudachtig. Als de kastanjechampignons gaar zijn, schep je ze uit de pan en zijn ze klaar om geserveerd te worden.

Kastanjechampignons in de oven bereiden

Naast het bakken van kastanjechampignons in de pan, kan je ze ook bereiden in de oven. Een heerlijk alternatief, vol met smaak. Hierbij is het ook heerlijk om wat knoflook en kruiden toe te voegen bij het bereiden, zoals peterselie of rozemarijn.

Om de kastanjechampignons in de oven te bereiden, begin je met het voorverwarmen van de oven op 200 graden (180 graden bij een heteluchtoven). Terwijl de oven voorverwarmd leg je de kastanjechampignons in een ovenschaal. Het makkelijkst is om de kastanjechampignons hiervoor in plakjes te snijden, maar heel laten is ook lekker. Belangrijk is vooral dat de champignons in één laag liggen en niet op of onder elkaar.

Als de oven is voorverwarmd, schuif je de ovenschaal met kastanjechampignons de oven in en deze bak je voor zo’n 15 minuten. Na 15 minuten haal je de kastanjechampignons uit de oven en strooi je wat kruiden over de paddenstoelen heen. Lekker is om bijvoorbeeld een mix van knoflook, rozemarijn, olijfolie en azijn te maken en deze over de kastanjechampignons te gieten. Belangrijk hierbij is wel dat je het vocht dat van de champignons afkomt eerst weggiet.

Als de kruiden of het mengsel over de champignons zijn gestrooid of gegoten zet je de kastanjechampignons terug in de oven. Deze bak je nu nog zo’n 10 tot 15 minuten. Als de champignons ietwat zacht zijn, zijn ze gaar. Je kan ze dan uit de oven halen en serveren. Eet smakelijk!

Wat gaat goed samen met kastanjechampignons?

Voedingswaarden van kastanjechampignons

Energie (kcal) 2
Vet
Waarvan verzadigd
0,1 gram
0 gram
Koolhydraten
Waarvan suikers
4,3 gram
1,7 gram
Voedingsvezels 0,6 gram
Eiwit 2,5 gram

Bron: Eenvoudig afvallen