Tartaar bakken en bereiden
De perfecte tartaar bakken? Wij leggen je stap voor stap uit hoe je dit heerlijke stukje vlees eenvoudig kan klaarmaken. Hiermee blijven ze heerlijk zacht en geniet je optimaal van een heerlijk gebakken tartaartje.
De perfecte tartaar bakken? Wij leggen je stap voor stap uit hoe je dit heerlijke stukje vlees eenvoudig kan klaarmaken. Hiermee blijven ze heerlijk zacht en geniet je optimaal van een heerlijk gebakken tartaartje.
Tartaar is gemalen of zeer fijngehakte, rauwe biefstuk. De stukjes biefstuk die overblijven worden in een mal geplaatst en (licht) aangedrukt. Hierdoor ontstaat er een soort burger van de fijngehakte biefstuk en dit noemen we een tartaartje. Doordat het puur biefstuk is, is het vlees zeer mager. Meestal ligt het vetpercentage zo tussen de 8 en 10%.
Een tartaartje bereiden kan op verschillende manieren, maar de meest gebruikte manier is de tartaar bakken. Meest gebruikt is in de pan en dit is ook het lekkerst, maar als je wil kan een tartaar ook in de airfryer klaarmaken. Ook lekker is om een tartaartje rauw te eten, bijvoorbeeld op een broodje.
Om de tartaar te bakken is het aan te raden om een goede koekenpan te gebruiken, het liefst met anti-aanbaklaag. Gebruik daarnaast goede kwaliteit vloeibare bakboter, roomboter of wat olijfolie. Het lekkerst is om de tartaar rosé te bakken. Zo blijft deze lekker sappig en blijft de textuur zacht. Onderstaand stappenplan is hier ook op gebaseerd. Tartaar bakken doe je zo:
Wil je gemakkelijk en zonder boter of olie je tartaar bakken? Dan kan je ervoor kiezen ze in de airfryer klaar te maken. Dit is zo gedaan. Verwarm hiervoor de airfryer voor op 200°C. Als deze op temperatuur is kan je de tartaartjes erin leggen. Stel de tijd in op 8 minuten en ze komen er perfect rosé uit. Wil je ze iets verder doorgegaard hebben? Dan moet je ze nog zo’n 2 minuten langer bakken in de airfryer.
In plaats van de tartaar bakken, kan je er ook voor kiezen om tartaar rauw te eten. We raden je hiervoor wel aan om je tartaar bij een goede slager of online slager te halen. In de supermarkt weet je niet altijd zeker of het vlees van de juiste kwaliteit is. Dit wil je voorkomen, omdat je anders behoorlijk last van je maag of darmen kan krijgen.
Tartaar rauw eten kan in verschillende vormen. Erg lekker is bijvoorbeeld een broodje tartaar. Heerlijk als lunch of zo tussendoor. Ook erg lekker is steak tartaar als voorgerechtje.
Het verschil tussen tartaar en gehakt is dat tartaar puur gemaakt is van biefstuk terwijl gehakt ook gemaakt kan zijn van andere delen van het rund. Hierdoor is het vetpercentage van tartaar lager. Daarnaast is tartaar ook fijner, het wordt één keer meer gedraaid.
Tartaar kan je op verschillende manieren bereiden. Zo kan je tartaar bakken in de koekenpan, maar ook in de airfryer. De tartaar bakken in de pan is de meest gebruikte en volgens ons lekkerste manier. Daarnaast zijn er verschillende vormen waarin je tartaar rauw eten. Wij leggen hier de verschillende manieren uit.
Tartaar is op zich niet slecht, maar het kan wel een risico zijn voor personen met een verminderde weerstand. Denk aan ouderen, jonge kinderen en zwangere vrouwen. Voor hen kan tartaar risico’s opleveren.
Nee, in principe is dit verstandiger om niet te doen. Rood vlees wordt namelijk afgeraden om te eten tijdens zwangerschap. Eventueel kan je de tartaar volledig doorbakken, maar dit gaat vaak ten koste van de smaak. Rauwe tartaar is helemaal niet aan te raden.
Tartaar mag volledig rood zijn, oftewel rauw. Het is fijngesneden biefstuk en dit kan je in principe prima rauw eten, uitzonderingen daargelaten. Toch kiezen veel mensen ervoor de tartaar te bereiden door deze rosé te bakken.
Energie (kcal) | 127 |
Vet Waarvan verzadigd |
4,4 gram 1,9 gram |
Koolhydraten Waarvan suikers |
0 gram 0 gram |
Voedingsvezels | 0 gram |
Eiwit | 21,8 gram |
Bron: Voedingswaardetabel.nl