Tartaar bakken en bereiden

De perfecte tartaar bakken? Wij leggen je stap voor stap uit hoe je dit heerlijke stukje vlees eenvoudig kan klaarmaken. Hiermee blijven ze heerlijk zacht en geniet je optimaal van een heerlijk gebakken tartaartje.

Wat is tartaar?

Tartaar is gemalen of zeer fijngehakte, rauwe biefstuk. De stukjes biefstuk die overblijven worden in een mal geplaatst en (licht) aangedrukt. Hierdoor ontstaat er een soort burger van de fijngehakte biefstuk en dit noemen we een tartaartje. Doordat het puur biefstuk is, is het vlees zeer mager. Meestal ligt het vetpercentage zo tussen de 8 en 10%.

Hoe kan je een tartaartje bereiden?

Een tartaartje bereiden kan op verschillende manieren, maar de meest gebruikte manier is de tartaar bakken. Meest gebruikt is in de pan en dit is ook het lekkerst, maar als je wil kan een tartaar ook in de airfryer klaarmaken. Ook lekker is om een tartaartje rauw te eten, bijvoorbeeld op een broodje.

Tartaar

Tartaar bakken

Om de tartaar te bakken is het aan te raden om een goede koekenpan te gebruiken, het liefst met anti-aanbaklaag. Gebruik daarnaast goede kwaliteit vloeibare bakboter, roomboter of wat olijfolie. Het lekkerst is om de tartaar rosé te bakken. Zo blijft deze lekker sappig en blijft de textuur zacht. Onderstaand stappenplan is hier ook op gebaseerd. Tartaar bakken doe je zo:

  1. Haal de tartaartjes een halfuur voor het bakken uit de koeling om deze op kamertemperatuur te laten komen.
  2. Verhit in een koekenpan op hoog vuur wat vloeibare bakboter of roomboter met een druppeltje olijfolie.
  3. Dep ondertussen de tartaartjes goed droog met een stukje keukenpapier.
  4. Als de boter mooi bruin kleurt leg je de tartaartjes in de koekenpan.
  5. Bak de tartaartjes op hoog vuur in 1 minuut rondom bruin
  6. Draai het vuur lager en bak de tartaar nog zo’n 1 tot 2 minuten door (de tartaar moet nog 5 minuten doorbakken voor ‘well done’ bereiding).
  7. Breng de tartaar op smaak met nog wat peper en zout. Eet smakelijk!

Tartaar bakken in de pan

Tartaar bakken in de airfryer

Wil je gemakkelijk en zonder boter of olie je tartaar bakken? Dan kan je ervoor kiezen ze in de airfryer klaar te maken. Dit is zo gedaan. Verwarm hiervoor de airfryer voor op 200°C. Als deze op temperatuur is kan je de tartaartjes erin leggen. Stel de tijd in op 8 minuten en ze komen er perfect rosé uit. Wil je ze iets verder doorgegaard hebben? Dan moet je ze nog zo’n 2 minuten langer bakken in de airfryer.

Tartaar rauw eten

In plaats van de tartaar bakken, kan je er ook voor kiezen om tartaar rauw te eten. We raden je hiervoor wel aan om je tartaar bij een goede slager of online slager te halen. In de supermarkt weet je niet altijd zeker of het vlees van de juiste kwaliteit is. Dit wil je voorkomen, omdat je anders behoorlijk last van je maag of darmen kan krijgen.

Tartaar rauw eten kan in verschillende vormen. Erg lekker is bijvoorbeeld een broodje tartaar. Heerlijk als lunch of zo tussendoor. Ook erg lekker is steak tartaar als voorgerechtje.

Veelgestelde vragen over tartaar

Wat gaat goed samen met tartaar?

Voedingswaarden van tartaar

Energie (kcal) 127
Vet
Waarvan verzadigd
4,4 gram
1,9 gram
Koolhydraten
Waarvan suikers
0 gram
0 gram
Voedingsvezels 0 gram
Eiwit 21,8 gram

Bron: Voedingswaardetabel.nl