1. Home
  2. Groentes
  3. Haricots verts

Haricots verts koken

Haricots verts zijn een bonensoort welke in grote mate vergelijkbaar is met sperziebonen en snijbonen. De verschillende bonen komen namelijk van dezelfde soort. Toch zitten er kleine verschillen tussen de soorten die haricots verts over het algemeen iets populairder maken. De populairste manier om deze groente te bereiden is de haricots verts koken.

Zoals gezegd worden haricots verts veelal gekookt en ze zijn dan ook graag gezien in diverse gerichten. Vooral rond de feestdagen zijn deze boontjes zeer populair, onder meer ingepakt met spek. Wij leggen je stap voor stap uit hoe je haricots verts moet koken, zo kan je er direct mee aan de slag!

haricots-verts

Haricots verts koken in het kort

Voordat we verder ingaan op de boontjes en de uitgebreide manieren van bereiden, leggen we je in het kort uit hoe je haricots verts moet koken. Wel zo gemakkelijk. Haricots verts koken doe je zo:

  1. Snijd of knip de puntjes van de boontjes en spoel ze onder koud, stromend water af;
  2. Leg de boontjes in een pan en vul deze met wat water tot de boontjes net onder water staan, eventueel met een snufje zout;
  3. Zet de pan op het vuur en breng het water op de hoogste stand aan de kook;
  4. Kook de haricots verts in 3 tot 6 minuten gaar;
  5. Prik met een vork in een boontje om te proeven of deze gaar, zo’n 3 à 4 minuten voor beetgaar;
  6. Giet de boontjes af en je bent klaar om ze te serveren of verder te verwerken!

De smaak van haricots verts

Haricots verts betekent eigenlijk niets meer of minder dan ‘groen boontje’ in het Frans. Deze boontjes zijn een stuk fijner en dan gewone sperziebonen. De boontjes hebben een ietwat zoete en zachte smaak. Daarnaast zijn ze iets minder grof dan sperziebonen. Dit is vooral populair bij kinderen. Door de unieke smaak en textuur van haricots verts komen ze vrij exclusief en chique over. Vandaar dat ze zo populair zijn met de feestdagen.

Haricots verts schoonmaken voor het koken

Voor het lekkerste resultaat van de gekookte haricots verts, moet je de haricots verts kort schoonmaken voordat je deze kan koken. Het schoonmaken van de haricots verts doe je door eerst uiteinden, oftewel steelaanzet, van de boontjes af te snijden of te af te knippen.  Vervolgens spoel je de haricots verts nog even af onder koud, stromend water. Eventueel zand of andere vuiligheid verwijder je hiermee.

Haricots verts koken

Haricots verts koken is eigenlijk heel makkelijk en kost je bijna geen tijd. Het koken van haricots verts is dan ook de populairste manier om deze boontjes te bereiden. Voor het beste resultaat maak je ze eerst even schoon, zoals hierboven beschreven. Om de haricots verts te koken leg je de boontjes in een brede pan. Vul deze vervolgens met water totdat de boontjes net aan onder water staan. Dit is dus een redelijk klein laagje.

De kooktijd van haricots verts

Als je de pan met haricots verts gevuld hebt met water is het tijd om de pan op het vuur te zetten. De kooktijd van haricots verts bedraagt zo’n 3 tot 6 minuten. Bij 3 à 4 minuten zijn de haricots verts net aan beetgaar. Bij een kooktijd van 6 minuten zijn ze behoorlijk gaar aan het worden en worden ze net aan zacht. Kook je ze langer, dan kunnen de boontjes redelijk papperig worden. Dit wil je zeker voorkomen, omdat de kenmerkende smaak en textuur dan volledig verdwenen zijn.

Het koken van de haricots verts

Breng de pan water met haricots verts op hoog vuur aan de kook. Eventueel kan je hier een snufje zout aan toevoegen, maar dit is eigenlijk niet nodig. Op het moment dat het water kookt, zet je het vuur lager, maar zorg er wel voor dat het water aan de kook blijft. Na een kooktijd van 3 tot 6 minuten, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur, test je of de haricots verts gaar zijn. Prik hiervoor met een vork in een boontje. Gaat dit gemakkelijk, dan zijn ze klaar. Giet de boontjes voorzichtig af en ze zijn klaar om geserveerd te worden.

Haricots verts met spek

In plaats van de haricots verts direct te serveren, kan je er ook voor kiezen de haricots verts verder te bereiden. Maak bijvoorbeeld van een paar boontjes een klein pakketje en omwikkel deze met een plakje katenspek of ontbijtspek. Als leuke twist kan je hier ook kiezen voor bijvoorbeeld pancetta (Italiaans spek). Bak dit vervolgens nog even kort aan en serveer. Gegarandeerd genieten!

Wat gaat goed samen met haricots verts?

Voedingswaarden van haricots verts

Energie (kcal) 44
Vet
Waarvan verzadigd
0,3 gram
0,1 gram
Koolhydraten
Waarvan suikers
6,1 gram
2,8 gram
Voedingsvezels 3,8 gram
Eiwit 2,4 gram

Bron: Voedingswaardetabel.nl