Riblappen bereiden
Zoals gezegd kan je riblappen op verschillende manieren bereiden. De riblappen braden en stoven is de meest populaire manier. Daarnaast leggen we je ook uit hoe je ze met een slowcooker kan bereiden. Dit kost wel aanzienlijk meer tijd, maar ze vallen daarna dan ook zo goed als uit elkaar.
Eén van de grote voordelen van riblappen is overigens dat ze minder lang hoeven dan verschillend ander stoofvlees. Toch raden wij je aan goed de tijd te nemen met het bereiden. Hoe meer tijd en liefde je de riblappen geeft tijdens de bereiding, des te malser en smakelijker zullen ze zijn.
Zorg dat de riblappen goed op temperatuur kunnen komen
De grote truc in het bereiden van riblappen en veel ander vlees, zoals klapstuk, is dat je het de tijd geeft om op temperatuur te komen. Is het vlees bijvoorbeeld ingevroren, haal het dan minimaal een avond van tevoren uit de vriezer. Zo kan het goed ontdooien en hoef je hier niet moeilijk mee te doen.
Naast dat het vlees ontdooit moet zijn is het ook een stuk beter voor de bereiding als het vlees op kamertemperatuur is als je het gaat bereiden. Zorg er dan ook voor dat je de riblappen minimaal een uur voor bereiding uit de koelkast haalt. Haal het vlees uit de verpakking en leg afgedekt op het aanrecht om op kamertemperatuur te komen.
Riblappen braden en stoven
Om de riblappen te braden en stoven kruid je ze eerst ligt in met wat peper en zout. Ondertussen zet je een koekenpan met dikke bodem op hoog vuur en laat hier een flinke klont roomboter met een scheutje olijfolie in smelten en heet worden. Dit duurt ongeveer een minuutje. Schroei dan het vlees rondom dicht totdat dit mooi bruin geworden is.
Als het vlees bruin is haal je dit uit de pan en leg je het even opzij. In de koekenpan bak je nu een gesnipperd uitje gaar samen met een paar teentjes knoflook. Leg na een minuut of 5 het vlees terug in de pan en voeg hier een flinke hoeveelheid vocht aan toe. Dit kan bier, wijn, bouillon of gewoon water zijn. Een mix van water en wijn kan bijvoorbeeld ook. Zorg ervoor dat het vlees net aan onder water staat. Zet dan het vuur laag en doe het deksel op de pan. Laat het vlees op deze manier een uur of twee zachtjes sudderen. Geniet hierna van heerlijk mals stoofvlees!
Riblappen met een slowcooker maken
Met een slowcooker kan je riblappen heerlijk langzaam garen. Ze vallen dan bijna volledig uit elkaar bij het serveren. Botermals en vol van smaak. Om riblappen met een slowcooker te maken begin je met het maken van wat bouillon. Verwarm wat water en voeg hier een bouillonblokje aan toe. Kruid dan het vlees met wat zout en peper. Laat ondertussen flink wat boter om te bakken en braden smelten in een pan. Als dit gesmolten is braad je het vlees even snel om en om.
Als het vlees rondom bruin is doe je een gesneden uitje, wat kruidnagels, wat laurierblaadjes en een teentje of een paar teentjes knoflook samen met de riblappen in de slowcooker. Voeg hier de bouillon en eventueel wat wijn of azijn aan toe. Zorg ervoor dat alles tot ongeveer halverwege onder het vocht staat. Doe vervolgens het deksel op de slowcooker en laat 10 tot 12 uur op de laagste stand opstaan. Na 10 tot 12 uur kan je het ontzettend zachte vlees serveren!