1. Home
  2. Vlees
  3. Côte de boeuf

Côte de bouef bereiden

Kies je voor côte de boeuf bereiden, dan kies je voor een écht pronkstuk. Dit prachtige stuk rundvlees heeft de laatste jaren snel aan populariteit gewonnen. Dit komt zowel door de heerlijke, zachte smaak van het vlees, maar ook door de looks. Daarbij gaat dit prachtige stuk vlees perfect samen met verschillende groentes, zoals zoete aardappel en courgette.

Côte de boeuf bereiden kan op meerdere manieren. Natuurlijk leggen wij je meerdere manieren uit. Voor de bereiding van het vlees kan je een tijdsindicatie gebruiken, maar wij raden voor het beste resultaat het gebruik van een kernthermometer aan. Tijd om dit prachtige stuk te bereiden!

cote-de-boeuf-bereiden

Wat is côte de boeuf?

Côte de boeuf is een stuk rundvlees met een prachtige smaak en een lust voor het oog. Het stuk vlees komt van de rib van het rund, van hetzelfde stuk als waar ribeye van gesneden wordt. Om precies te zijn komt een côte de boeuf van één van de zes eerste ribben van het rund. Voor het mooiste resultaat zit het bot nog aan dit stuk vlees, dit geeft veel smaak en ziet er natuurlijk indrukwekkend uit. Het stuk rundvlees is super mals en mooi gemarmerd.

Côte de boeuf bereiden

Het bereiden van côte de boeuf kun je op verschillende manieren doen. Zo kan je het ribstuk op de barbecue of in de oven klaarmaken. Ongeacht de manier van bereiden, is er weinig nodig om de côte de boeuf te bereiden. Het zachte en malse vlees heeft van zichzelf al genoeg smaak. Meer dan een beetje peper, zout en eventueel wat kruiden, zoals tijm of tijm, is niet nodig.

Het bereiden van côte de boeuf kan je het beste doen met behulp van een kernthermometer. Zo weet je zeker dat het de perfecte garing krijgt. Mocht je geen kernthermometer hebben, dan kan je natuurlijk ook een tijdsindicatie aanhouden. Beide manieren zullen we dan ook benoemen.

Op kamertemperatuur laten komen

Voor je de côte de boeuf kan bakken of op de barbecue kan klaarmaken, moet je deze op kamertemperatuur laten komen. Op die manier krijg je de beste smaak van het vlees. Haal ongeveer een uur voor je de côte de boeuf gaat bereiden, haal je deze uit de koelkast. Dit is normaal gesproken voldoende tijd om het stuk vlees op kamertemperatuur laten komen.

Côte de boeuf bakken in de oven

Om de côte de boeuf te bakken begin je met het voorverwarmen van een oven op 150 graden Celsius. Dep het vlees droog en bestrooi het met wat peper en zout. Neem dan een grote koekenpan en laat wat roomboter smelten op een hoog vuur. Als de boter gesmolten is, leg je het stuk vlees in de pan. In een minuut of 5 schroei je het vlees op hoog vuur aan elke kant dicht en mooi bruin.

Als het vlees is dichtgeschroeid, schuif je de koekenpan in het midden van de oven. Je kan er ook voor kiezen om de côte de boeuf uit de pan te halen en deze in het midden van de oven op een rooster te plaatsen. Zorg er wel voor dat je een bakplaat onder het rooster hebt, omdat je anders lang bezig bent met schoonmaken. Steek dan een kernthermometer in het vlees en laat het stuk verder garen. De côte de boeuf is gaar als deze een kerntemperatuur bereikt van 53 graden Celsius. Heb je geen kernthermometer, houd dan een bereidingstijd van 25 à 30 minuten aan.

Als de côte de boeuf klaar is met bakken, is het tijd om deze uit de oven te halen. Pak het vlees voorzichtig uit de oven en leg dit op een stuk aluminiumfolie. Pak dan het gehele stuk vlees voorzichtig en losjes in. Laat het vlees dan nog zo’n 10 minuten rusten. Snijd het daarna in mooie, gelijke plakken. Tijd om te genieten!

Côte de boeuf op de barbecue klaarmaken

De côte de boeuf op de barbecue klaarmaken is misschien wel de meest lekkere manier. Je kan dit op twee manieren doen, de langzame en de snelle. Beide zijn lekker, maar op de langzamere manier zal het vlees nog meer smaak krijgen. Wij begrijpen natuurlijk dat je niet altijd ruim drie uur de tijd hebt om een stuk vlees te maken, vandaar ook een snellere manier.

De côte de boeuf langzaam op de barbecue garen

Allereerst de langzame manier. Hierbij begin je met het indirect grillen van het stuk vlees. Hierbij breng je de barbecue op een temperatuur van zo’n 120 graden. Het beste is om dit te doen met een combinatie van houtskool en briketten Als de barbecue op 120 graden is, leg je het stuk vlees op de indirecte zone van de barbecue. In ongeveer drie uur tijd bereikt de côte de boeuf een kerntemperatuur van 46 graden Celsius. Als de kernthermometer in het vlees zit, kan het deksel op de barbecue en kan het garen beginnen.

Als de kerntemperatuur bereikt is (of de drie uur is bereikt), mag het deksel van de barbecue. Stook het vuur verder op om een hogere temperatuur te bereiken. Leg dan het stuk vlees vlak boven de kolen. De côte de boeuf mag dan verder worden gegrillt naar een kerntemperatuur van 53 graden Celsius. Om vlammen te voorkomen kan je dit het beste doen met het deksel weer dicht. Als de kerntemperatuur bereikt is, haal je het vlees van de barbecue en pak je dit voorzichtig en losjes in met aluminiumfolie. Laat dit nog zo’n 15 minuten rusten en de côte de boeuf is klaar om geserveerd te worden.

Côte de boeuf snel klaarmaken op de barbecue

De côte de boeuf sneller klaarmaken kost je ongeveer zo’n 30 minuten. Begin met het verhitten van de barbecue naar een temperatuur van zo’n 300 graden. Grill het ribstuk dan rondom bruin en laat vervolgens de temperatuur van de barbecue tot bijna de helft teruglopen, naar zo’n 160 graden. Leg het vlees iets aan de zijkant om de verdere garing indirect te laten verlopen. Stop een kernthermometer in het vlees en stel deze in op 53 graden Celsius. In zo’n 30 minuten zal deze temperatuur bereikt zijn. Als de gewenste kerntemperatuur van de côte de boeuf bereikt is, haal je deze van de barbecue af. Laat deze zo’n 10 minuten rusten in aluminiumfolie en de côte de boeuf is klaar om te serveren.

Wat gaat goed samen met côte de boeuf?

Voedingswaarden van côte de boeuf

Energie (kcal) 169
Vet
Waarvan verzadigd
9,4 gram
4,5 gram
Koolhydraten
Waarvan suikers
0 gram
0 gram
Voedingsvezels 0 gram
Eiwit 21,2 gram

Bron: FatSecret