1. Home
  2. Vis en zeevruchten
  3. Tonijn

Tonijn bakken en bereiden

Tonijn is één van de lekkerste vissoorten die verkrijgbaar is op de markt. Naast zalm is het ook één van de meest populaire soorten om rauw te eten, zoals met sashimi. De meest gebruikte manier van bereiden is echter de tonijn bakken. Daarnaast kan je er ook nog voor kiezen om deze te grillen.

Met tonijn kan je allerlei kanten op. Naast de verschillende manieren van klaarmaken, kan je ook heerlijk variëren met bijvoorbeeld marinades. We geven je dan ook een aantal lekkere voorbeelden hiervan. Alles weten over het klaarmaken van een heerlijke tonijnsteak? Dan zit je hier helemaal goed. We leggen je er alles over uit!

Tonijn

Waar verse tonijnsteak kopen?

Er zijn verschillende tonijnsoorten, maar helaas is een deel hiervan overbevist. Voor een goed stukje tonijnsteak raden we je dan ook aan om naar de lokale visboer te gaan. Deze kan je vaak meer vertellen over de herkomst van de vis en wat voor soort tonijn het is. Bij een online visboer staat dit vaak ook beschreven. Voor supermarktvis geldt dat dit vaak een stuk lastiger te achterhalen is. Vandaar dat we je aanraden om altijd naar een visboer te gaan als je een heerlijke tonijnsteak wil kopen. Daarnaast is dit vaak ook een stuk lekkerder.

Belangrijk als je tonijn gaat kopen is erop te letten dat het MSC gecertificeerd is. Dit is de beste en meest duurzame keuze die je kan maken. Zo zijn deze vissen met een hengel en haak gevangen, waardoor er geen bijvangst is. Verder raden we je af om nooit blauwvintonijn (bluefin tuna) te eten. Hoewel dit wordt gezien als de crème de la crème onder de tonijnen is deze soort extreem overbevist. Daarnaast raden we je aan om ook op te letten met geelvintonijn (yellowfin tuna). Eet deze alleen als je weet dat deze duurzaam gevangen is. Wil je hier meer informatie over? Lees dan de Viswijzer over tonijn.

Verschillende manieren van tonijn bereiden

Tonijn kan je zoals gezegd op verschillende manieren bereiden. De meest gebruikte manier van bereiding is de tonijn bakken. Een tonijnsteak bakken lijkt erg op het bakken van een mooi stukje biefstuk of ossenhaas. De binnenkant mag rauw blijven. Grillen is daarnaast ook een erg mooie optie. De grillstreepjes die je kan aanbrengen geven een heerlijke textuur en smaak. Tot slot kan je deze vis ook rauw eten. Het meest bekend is hierbij sashimi. 

Tonijn bakken

Tonijn bakkenTonijn bakken heeft veel weg van het bakken van een biefstuk. De gelijkenis zit hem al in de eerste stap: de vis op kamertemperatuur krijgen. Haal hiervoor de vis zo’n 30 minuten voor het bakken uit de koelkast. Zo kan deze goed om temperatuur komen zonder dat deze bederft. Indien je een grote steak hebt snijd deze dan eerst in stukken van zo’n 3 à 4 centimeter dik. Hiermee gaart de steak niet te snel in de pan.

Dep vlak voordat je de tonijn gaat bakken deze droog met keukenpapier. Smeer dan de tonijnsteak in met wat olijfolie en bestrooi met wat peper en zout. Wil je wat andere kruiden gebruiken, dan kan dit natuurlijk ook.

Als de tonijn is ingesmeerd en gekruid zet je een koekenpan op het vuur. Verwarm hierin een klein druppeltje olijfolie. Veel is niet nodig, omdat de tonijn zelf ook is ingesmeerd. Verhit de olie en zorg dat de pan goed heet is, hoog vuur dus. Als de pan op temperatuur is leg je de tonijnsteak in de pan. Bak deze tussen de 60 en 90 seconden per kant, afhankelijk van hoe rare je deze wil hebben. Als de tonijn makkelijk los laat van de pan, dan is die kant goed dichtgeschroeid en kan je deze in principe draaien. In totaal duurt het bakken van de tonijn dus 2 tot 3 minuten.

Als de tonijn gebakken is kan je deze direct serveren. Eventueel kan je hier nog wat citroensap overheen druppelen en/of er wat sesamzaadjes overheen strooien. Heerlijk om te serveren met een klein beetje sojasaus.

Tonijn van de grill

Tonijn grillenNaast bakken kan je tonijn ook grillen. Het grillen van tonijn zorgt voor zo’n heerlijk grillrandje en is een mooi alternatief. De manier van bereiden lijkt echter sterk op het bakken. Zorg er dus voor dat je de vis mooi op temperatuur laat komen, snijd deze op de juiste dikte en smeer deze in met olijfolie en bestrooi met peper en zout. Als je een marinade gebruikt kan je de olijfolie en peper en zout natuurlijk achterwege laten.

Om de tonijn te grillen verwarm je een grillpan op hoog vuur totdat deze goed heet is. Leg dan de tonijn direct in de grillpan. Wederom hoef je hiervoor maar een grilltijd van 60 tot 90 seconden per kant aan te houden. Zorg er daarbij voor dat je de vis maar één keer omdraait. Zo voorkom je ook dat deze vastplakt aan de onderkant doordat je te vroeg wil draaien. 

Tonijn rauw eten (sashimi)

Tonijn rauw eten in de vorm van sashimiJe kan tonijn ook rauw eten. Met name in de Japanse keuken is dit zeer populair in de vorm van sashimi of als ingrediënt voor sushi. In principe is rauwe tonijn natuurlijk eenvoudig klaar te maken. Snijd de tonijn in dunne, gelijkmatige plakjes en serveer deze met wat sojasaus.

Belangrijk als je de tonijn rauw wil eten is dat deze ontzettend vers is. Dit is cruciaal om te voorkomen dat je er ziek van wordt.

Hoe vers de tonijn is kan je herkennen aan de geur en kleur. Qua geur moet deze ontzettend fris ruiken, bijna zonder geur. Merk je een geur die erg vissig is of wat penetrant, dan is de tonijn niet meer vers. Het is dan af te raden om deze rauw te eten. Qua kleur moet de tonijn licht roze, rood of donkerrood zijn (afhankelijk van de soort en kan per vis verschillen). Zie je olieachtige kleuren of wite vlekken is het vlees? Dan is de vis ook niet meer vers.

Marinades voor tonijn

Tonijn op zichzelf is al ontzettend lekker, maar de vissoort leent zich ook goed om te marineren. Hier kan je veel kanten mee op. Je kan de tonijn een paar uur van tevoren al marineren. Zet de vis met de marinade dan in de koeling en haal ongeveer 15 tot 30 minuten voor bereiding uit de koeling om op temperatuur te komen. Je kan de tonijn ook korter marineren. Als je deze uit de koeling haalt om op temperatuur te komen marineer je deze, waarna je de tonijn gelijk bakt of grillt. Een drietal heerlijke manieren om tonijn te marineren hebben we voor je op een rij gezet.

Teriyakimarinade

Tonijn marineren met een teriyakisaus geeft de vis extra veel smaak mee. Hiervoor meng je twee eetlepels sojasaus met twee eetlepels olijfolie, een eetlepel bruine suiker een eetlepeltje knoflookpoeder en wat citroensap. Breng vervolgens de marinade op smaak met wat peper en zout. Als deze goed op smaak is kan je de tonijn erin leggen of mee insmeren.

Italiaanse marinade

Deze Italiaanse marinade op basis van olie en citroensap geeft de tonijn een heerlijk frisse smaak mee. Meng hiervoor twee eetlepels olijfolie, een flinke scheut citroensap, een snufje zout en wat peper samen met een theelepel oregano. Meng dit goed en smeer de tonijn ermee in.

Oosterse sesam marinade

Deze laatste marinade geeft de tonijn een heerlijk Oosters tintje. Meng hiervoor twee eetlepels olijfolie samen met een halve eetlepel geraspte gember en anderhalve eetlepel fijngehakte kroiander. Voeg hier vervolgens nog twee theelepels sesamolie, twee eetlepels sesamzaadjes en een theelepel citroensap aan toe. Meng dit goed door elkaar en breng op smaak met wat peper en zout. Leg dan de tonijn erin om te laten marineren of smeer deze met de marinade in.

Veelgestelde vragen over tonijn

Wat gaat goed samen met tonijn?

Voedingswaarden van tonijn

Energie (kcal) 101
Vet
Waarvan verzadigd
0,7 gram
0,2 gram
Koolhydraten
Waarvan suikers
0 gram
0 gram
Voedingsvezels 0 gram
Eiwit 23,7 gram

Bron: Voedingscentrum.nl