1. Home
  2. Vis en zeevruchten
  3. Schol

Schol bakken en bereiden

Een echte Nederlandse vis, die ook nog eens heerlijk smaakt: schol. Een heerlijke schol bakken is zo gedaan. Hoewel je tegenwoordig steeds minder verse vis in de supermarkt en bij de visboer ziet liggen, hebben ze vaak nog wel schol liggen. Ideaal en totaal niet duur. Wel belangrijk is er goed op te letten dat de schol vers is en van goede kwaliteit.

Wil je zelf een heerlijke schol bakken? Wij leggen je precies uit hoe je dit stap voor stap doet. Daarnaast leggen we je ook direct uit hoe je deze vis goed schoonmaakt, als de visboer dit nog niet voor je heeft gedaan. Lees snel verder en bak de perfecte schol!

Schol bakken en bereiden

Waar kan je schol kopen?

Schol kopen kan op verschillende plekken. In de supermarkt kan je vaak enkel de filets kopen, maar bij de viskraam of visboer koop je ze in z’n geheel. Een stuk lekkerder en ze maken ‘m vaak nog voor je schoon ook. Vaak betaal je iets tussen de €5 en €10 per kilo, dus duur is het ook zeker niet. Let er bij het kopen van de schol op dat deze een zilte geur heeft en niet stinkt, daarnaast herken je goede kwaliteit schol aan de heldere oranje stippen en is deze licht slijmerig.

Heb je geen tijd om je schol bij de visboer of viskraam te kopen? Dan kan je deze ook online bestellen. De schol wordt dan gekoeld bij je bezorgd. Vaak betaal je dan wel iets meer, maar je krijgt er natuurlijk een hoop gemak voor terug.

De schol schoonmaken voor je deze gaat bereiden

Heeft de visboer je schol nog niet schoongemaakt voor je of vind je het leuk om dit zelf te doen? Het schoonmaken van de schol is zo gedaan. Begin met eraf snijden van de kop. Vervolgens haal je de buik leeg en knip je de vinnen van de vis, met uitzondering van de staartvin. Daarna is het een kwestie van de schol uit- en afspoelen onder de kraan. Met name de buikholte moet je goed uitspoelen. Verwijder tijdens het uitspoelen ook het adertje dat tegen de graat aanzit, dit kan met je nagel of een klein mesje. 

Tot slot laat je de schol nog even goed uitlekken. Het makkelijkst is om dit in een vergiet te doen. Het laatste beetje dep je net voor bereiding droog met wat keukenpapier. Je bent dan klaar om de schol te bereiden.

Schol bakken

Gebakken schol met citroen en aardappelsDe meest gebruikte manier van schol bereiden is de schol bakken. Wij vinden het lekkerst om de schol in de pan te bakken, maar je kan ‘m ook op andere manieren bereiden. Daar komen we zo op terug. Het lekkerst is en meest puur is om de schol te bakken zonder dat je deze eerst door bijvoorbeeld de bloem haalt. Dan ervaar je unieke smaak en textuur van het visje optimaal.

Om de schol te bakken in de pan volg je volgende stappen:

  1. Doe een flinke klont boter in een ruime koekenpan en voeg hier een scheut olijfolie aan toe. Laat de boter en olie goed heet worden. Leg de schol er niet meteen in, dit is cruciaal voor een goede bereiding.
  2. Wrijf de schol ondertussen goed in met peper en zout.
  3. Als de boter en olie goed heet is geworden leg je de schol op z’n buik in de pan, deze plakt vast als het goed is.
  4. Bak de schol zo’n 5 minuten op z’n buik zonder dat je eraan zit. Schud dan de pan even heen en weer en als het goed is komt de vis los van de bodem. Als deze nog niet loskomt, dan moet deze nog even verder bakken. Probeer het na een minuut weer, net zolang totdat deze loskomt.
  5. Als de vis loskomt pak je de staart beet en draai je de vis om. Wederom bak je de vis totdat deze loslaat. Meestal is dit na zo’n 5 à 7 minuten. De vis is goed als deze aan beide kanten lichtbruin is.
  6. Laat de vis even uitlekken op wat keukenpapier en je kan deze serveren!

De gebakken school kan je zo eten, maar het kan ook lekker zijn om er na het bakken een beetje citroensap overheen te druppelen.

Andere manieren van schol bereiden en bakken

Wil je een keer wat anders dan schol bakken in de pan? Het is ook heerlijk om schol in de oven of airfryer te bereiden. Heel eenvoudig om te doen en het doet het visje zeer veel goeds. De smaak komt er mooi uit. Vooral als je wat andere groentes uit de oven erbij serveert is dit een echte blikvanger op tafel. 

Naast de oven of airfryer kan je er ook voor kiezen om de schol op de barbecue klaar te maken. Heerlijk voor in de zomer en ook erg goed te doen. Een lekker wit wijntje erbij serveren, een paar citroenschijfjes erop en je hebt een heerlijk gerecht.

Veelgestelde vragen over schol bakken

Wat gaat goed samen met schol?

Voedingswaarden van schol

Energie (kcal) 76
Vet
Waarvan verzadigd
1,2 gram
0,3 gram
Koolhydraten
Waarvan suikers
0 gram
0 gram
Voedingsvezels 0 gram
Eiwit 16,4 gram

Bron: Voedingscentrum.nl