1. Home
 2. Vis en zeevruchten
 3. Mosselen

Mosselen koken en bereiden

Mosselen koken kan op tal van manieren en stuk voor stuk zijn ze heerlijk. Het lekkere ervan is natuurlijk dat je kan blijven variëren en dit zorgt ervoor dat de mosselen elke keer weer net wat anders smaken. Voor het koken van mosselen kan je het beste een mosselpan aanschaffen. Deze zijn ideaal en zorgen voor een overheerlijk resultaat.

Hoe je de mosselen ook klaarmaakt, met één van onderstaande bereidingsmethoden wordt het gegarandeerd een overheerlijke maaltijd. Voordat we echter de kook- en bereidingsmethoden uitleggen, leggen we je uit hoe je mosselen moet schoonmaken en waar op te letten bij het aanschaffen van een mosselpan.

mosselen

Mosselen bereiden

Zoals gezegd kan je mosselen op tal van manieren bereiden. De meest gebruikte manier is de mosselen koken. Dit kan ook weer op verschillende manieren. Zo kan je ervoor kiezen om de mosselen in eigen vocht te koken of in een alcoholische drank, zoals wijn of bier. Naast het koken van mosselen kan je deze ook gratineren. Deze bereiding leggen we je natuurlijk ook uit. Voordat je de mosselen echter kan bereiden, zul je deze moeten schoonmaken. Dit leggen we hieronder uit!

Aanschaffen van een mosselpan

Als je mosselen wilt koken is het handig om een mosselpan te kopen. Deze kosten gemiddeld zo’n €30,-, maar al vanaf zo’n €12,- à €15,- kan je deze kopen. Bij Bol.com schaf je deze snel en eenvoudig aan. Vaak heb je deze al de volgende dag in huis.

Doordat mosselen tijdens het koken open gaan staan nemen ze behoorlijk wat ruimte in beslag. Het deksel van mosselpannen is dan ook extra hoog, waardoor het koken een stuk makkelijker gaat. De mosselen hebben dan tijdens het koken de ruimte om mooi open te gaan staan. Bekijk de link hieronder voor een kwalitatief goede mosselpan met ideale prijs-kwaliteitsverhouding.

Schoonmaken van de mosselen

Voordat je mosselen gaat koken moet je deze schoonmaken. Je wilt natuurlijk niet dat zand of ander vuil achterblijft. Of natuurlijk erger nog, dat de mosselen rot zijn. Allereerst gooi je rotte of dode mosselen weg. Dit herken je aan een gebroken schelp of als de mossel niet dichtgaat als je ermee klopt.

De mosselen die nog leven maak je schoon door de mosselen in een bak water te leggen, het liefst onder een licht stromende kraan met wat zout in de bak toegevoegd. Laat ze hier een halfuurtje à uurtje in liggen, zodat zand en ander vuil kan worden weggespoeld. Borstel daarnaast de mosselen nog even schoon en snijd of trek baarden weg. Dit zijn de soort van haren die uit een mossel kunnen groeien. Tot slot gooi je extreem zware mosselen ook weg, omdat hier waarschijnlijk zand in zit. Je bent dan klaar om de mosselen te bereiden!

Verschillende manieren om mosselen te koken

Mosselen koken kan je dus op verschillende manieren doen. Allereerst kan je het op de klassieke manier doen, in hun eigen vocht of in water. Daarnaast is het ook mogelijk ze in bijvoorbeeld rode wijn, witte wijn of bier te koken. Dit geeft een heerlijke smaak. Verder kan je de mosselen ook in kokosmelk of soepgroente koken. Tot slot is een veelgebruikte manier van mosselen koken de Spaanse wijze. Ook die leggen we je hieronder uit.

Mosselen koken op de klassieke manier

De meest simpele methode van mosselen koken is die op de klassieke manier met wat water. Hiermee krijg je de meest pure mosselsmaak. Het belangrijkste bij deze methode is niet te veel water te gebruiken, maar ze zoveel mogelijk in hun eigen vocht te koken.

Breng om de mosselen te koken een heel klein laagje water aan de kook, zo’n 1 à 2 centimeter. Voeg vervolgens de mosselen toe en doe het deksel op de pan. Schud nog even de pan heen en weer en laat de mosselen koken. Na zo’n 4 à 6 minuten koken haal je het deksel van de pan. Staan de mosselen mooi open, dan zijn ze gaar. Zijn er nog veel mosselen dicht, zet de pan nog 1 à 2 minuten op het vuur. Als de meeste mosselen open staan ben je klaar. Gooi dan eventueel nog dichte mosselen weg.

Mosselen koken in rode wijn

Naast koken in water kan je de mosselen ook heerlijk klaarmaken in wijn. In deze methode met rode wijn. Heerlijk te combineren met bijvoorbeeld Italiaanse groentes. Bak wat tomatenblokjes, Italiaanse roerbakgroente en knoflook gaar in een mosselpan met wat olijfolie. Blus dit af met wat rode wijn, voor zo’n 2 kilo mosselen is 100 milliliter rode wijn perfect.

Voeg de mosselen toe en doe het deksel op de pan. Schud de pan nog wat heen en weer en laat de mosselen zo’n 5 à 6 minuten koken. Als het goed is staan de mosselen hierna mooi open. Eventueel dichte mosselen gooi je nog weg. Strooi nog wat fijngesneden basilicum over de mosselen en je bent klaar om te serveren.

Mosselen koken in witte wijn

Naast rode wijn is natuurlijk ook witte wijn ideaal om mosselen in te koken. Ook hierbij is het lekker om wat groentes te gebruiken. Snijd bijvoorbeeld een prei, ui en stengel bleekselderij fijn. Doe de groentes in een mosselpan met zo’n 100 milliliter witte wijn (op 2 kilo mosselen) en breng snel aan de kook. Voeg de mosselen toe en doe het deksel op de pan. Schud deze nog even goed door elkaar en kook de mosselen in 5 à 6 minuten gaar. Als de mosselen open staan zijn ze goed. Eventueel nog dichte mosselen gooi je weg. Je bent dan klaar om ze te serveren.

Mosselen koken in bier

Een andere heerlijke manier om mosselen in te koken is in bier. Het lekkerste is hiervoor een speciaalbiertje te gebruiken met bijpassende groentes. Denk hierbij aan een blond biertje of een tripel. Dit is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur.

Bak de groentes van je keuze snel gaar in een klein laagje olijfolie en blus dit af met het biertje naar keuze. Voeg hier de mosselen aan toe en doe het deksel op de pan. Schud alles nog even goed door elkaar en laat de mosselen in 6 à 8 minuten koken. Haal het deksel pas na het koken weer van de pan. Deze staan dan als het goed is mooi open. Dichte mosselen gooi je weg en je bent klaar om te serveren. Eventueel kan je ze dan nog op smaak brengen met een snufje zout en peper.

Mosselen koken in kokosmelk

De mosselen koken in kokosmelk geeft weer een andere, unieke smaak aan de mosselen die een Zuid-Oost Aziatische twist heeft. Mosselen in kokosmelk worden dan ook nog wel eens Thaise mosselen genoemd.

Snijd voor mosselen in kokosmelk als eerste een half pepertje fijn en snijd wat gember en limoen in plakjes of blokjes. Snijd vervolgens wat koriander fijn en gooi alles in een mosselpan. Voeg hier nog wat Thaise groentes aan toe. Giet hier een scheutje olijfolie overheen en bak het geheel licht op hoog vuur. Giet vervolgens zo’n 200 milliliter (op 2 kilo mosselen) over de groentes heen. Voeg hierna de mosselen toe, schud alles goed door elkaar en doe het deksel op de pan.

Kook de mosselen met kokosmelk in zo’n 6 à 8 minuten gaar. Schud halverwege nog even goed door. Haal dan het deksel van de pan en gooi mosselen die niet open zijn gegaan weg. Je bent dan klaar om de mosselen die open zijn gegaan te serveren. Eventueel kan je deze nog garneren met wat fijngesneden koriander.

Mosselen koken met soepgroente

Een variant op de standaard mosselen is deze te garen met wat soepgroenten voor extra smaak. Eventueel kan je het water in dit recept ook vervangen voor witte of rode wijn. Voor zo’n 2 kilo mosselen neem je 500 gram (voorgesneden) soepgroenten en doe deze in de mosselpan. Voeg hier eventueel nog wat kruiden aan toe om het op smaak te brengen. Giet hier zo’n 100 milliliter water overheen en breng het geheel snel aan de kook op hoog vuur.

Als het water kookt voeg je de mosselen toe en doe je het deksel op de pan. Schud alles goed door elkaar en zet de pan op het vuur. Laat de mosselen zo’n 5 à 6 minuten koken en haal hierbij het deksel niet van de pan af. Haal na deze tijd het deksel van de pan en controleer snel of alle mosselen open zijn. Zo niet, dan kan je ze eventueel nog een minuutje doorkoken. Gooi mosselen die hierna dicht blijven weg. De open mosselen zijn klaar om geserveerd te worden.

Mosselen op de Spaanse manier bereiden

Bij deze manier van mosselen koken gaat er net zoals bij de soepgroente van alles en nog wat in de pan bij mosselen. Wat er precies bij gaat kan nog wel eens variëren, maar een goede basis voor 2 kilo mosselen is:

 • 2 kilo mosselen
 • 100 gram chorizo
 • 400 gram tomatenblokjes uit blik
 • 1 grote uit
 • 2 stengels bleekselderij
 • 100 milliliter rode of witte wijn
 • 3 takjes fijngehakte peterselie
 • 1 citroen
 • Halve rode peper
 • Een teentje knoflook
 • Een snufje zout en peper

Snijd de chorizo in kleine blokjes en bak deze snel in een mosselpan. Dit kan zonder boter of olie. Snipper vervolgens de ui klein en hak de knoflook en rode peper fijn. Snijd daarna de bleekselderij in blokjes en voeg de ui, knoflook, peper en bleekselderij toe aan de pan. Bak dit nog zo’n 2 minuten mee en blus dan het geheel af met de witte of rode wijn. Voeg vervolgens de tomatenblokjes toe en breng dit geheel op smaak met peper en zout.

Zet het vuur middelhoog en voeg de mosselen hier aan toe. Doe het deksel op de pan en schud de pan heen en weer zodat alles goed verdeeld is. Laat de mosselen vervolgens zo’n 5 à 6 minuten koken. Til hierbij het deksel niet van de pan. Na zo’n 6 minuten til je het deksel van de pan. Als het goed is staan de mosselen nu mooi open. Zitten er mosselen tussen die niet openstaan, dan gooi je deze weg.

Knijp vervolgens over de mosselen die open staan een halve citroen uit. Snijd van de andere helft van de citroen mooie schijfjes. Garneer de mosselen met de fijngehakte peterselie en de citroenschijfjes. Je bent dan klaar om de mosselen te serveren. Heerlijk met wat brood met aioli of frietjes.

Gegratineerde mosselen maken

Als laatste hebben we gegratineerde mosselen. Hierbij worden de mosselen allereerst gekookt met wat enkel wat water of wijn. Een laagje van zo’n 1 à 2 centimeter is voldoende. Kook de mosselen in zo’n 4 à 5 minuten gaar waarbij je het deksel op de pan laat. Verwarm vervolgens vast de oven voor op 220 graden.

Ondertussen maak je het mengsel klaar waarmee je ze gaat gratineren. Hiervoor kan je gewoon paneermeel gebruiken, maar nog lekkerder is panko. Dit is een Japans paneermeel en is nog krokanter. Voor zo’n 2 kilo mosselen doe je 100 gram panko, een teentje knoflook, twee takjes rozemarijn, een klontje roomboter van zo’n 100 gram en geraspte kaas in een keukenmachine. Maal dit geheel fijn. Dit is het mengsel waarmee je de mosselen gaat gratineren.

Als de mosselen zijn gekookt haal je het deksel van de pan. Laat de mosselen kort uitdampen. Haal vervolgens de mosselen uit de pan, verwijder steeds één helft van de schelp en leg de mossel in een ovenschaal. Als je alle mossels hebt gehad strooi je wat van het paneermengsel over de mosselen. Zet de schaal met mosselen 5 minuutjes in de oven tot ze goudbruin zijn. Je bent dan klaar om de gegratineerde mosselen te serveren!

Veelgestelde vragen over mosselen

Wat gaat goed samen met mosselen?

Voedingswaarden van mosselen

Energie (kcal) 74
Vet
Waarvan verzadigd
3 gram
1 gram
Koolhydraten
Waarvan suikers
2 gram
0 gram
Voedingsvezels 0 gram
Eiwit 9,8 gram

Bron: Voedingswaardetabel.nl