1. Home
  2. Vis en zeevruchten
  3. Kreeft

Kreeft koken en andere manieren van bereiden

Een perfect bereide kreeft is voor velen één van de lekkerste gerechten die er is. De kreeft koken of stomen gaat helaas nog wel eens de mist in, wat natuurlijk zonde is voor deze redelijk prijzige lekkernij. Naast het koken of stomen van de kreeft, kan je er ook voor kiezen deze te grillen. Hierbij kan je bijvoorbeeld gebruikmaken van een heerlijke citroenboter voor extra smaak.

Kreeft gaat goed samen met groentes als winterpeen of groene asperges. Om nooit meer de mist in te gaan met het koken van een kreeft, of andere bereidingswijze, hebben wij dit voor je uitgelicht. Zo kook je voortaan de perfecte kreeft!

kreeft-koken

Hoe kan je kreeft bereiden?

Kreeft kan je op meerdere manieren bereiden. Een van de meest gebruikte manieren is de kreeft koken, maar stomen en grillen zijn ook mogelijk. De kreeft koken geeft, over het algemeen, de beste smaak, maar dit kan erg zielig zijn. Wij leggen je alle drie methoden uit.

Kreeft doden voor het bereiden

Veel mensen vinden het bereiden van een kreeft zielig als deze levend is. Zeker als je de kreeft stoomt is het beter om deze van tevoren te doden. Zo ervaart het beest zo kort mogelijk pijn. Je kan deze dan ook beter eerst doden voordat je ermee aan de slag gaat. Net onder de kop van de kreeft staat een kruis. Zet een groot mes hierop met de scherpe kant naar de kop toe. Druk vervolgens het mes overlangs naar beneden. Zo is de kreeft zo snel mogelijk dood.

Kreeft koken

Het koken van kreeft is een vrij discutabel, veel mensen vinden dit namelijk zielig. Het voornaamste argument is dat de kreeft tijdens het koken pijn heeft, doordat dit vaak levend gebeurt. Dit geeft een piepend geluid en de kreeft zal spartelen. Kortom, wees erop voorbereid dat je een levend wezen direct kookt en dat je hier tegen kan. Voor het koken van de kreeft gebruik je een grote pan en deze vul je met 4 tot 6 liter water. Breng dit vervolgens aan de kook.

Hoe lang kreeft koken?

Als het water eenmaal stop je de kreeft in het water. Dit doe je door het hoofd als eerste in het water te doen. Op die manier is de kreeft zo snel mogelijk dood. De kooktijd van de kreeft is afhankelijk van het gewicht van de kreeft. Voor een gemiddelde kreeft van 500 gram kan je 5 minuten aanhouden. Per 100 gram meer komt hier een minuutje bij.

Na het koken

Na het koken moet je de kreeft zo snel mogelijk afkoelen zodat deze niet doorgaart. Zet dus naast de pan een andere pan of bak met koud water klaar. Schep de kreeft uit de pan en leg deze in de bak koud water. Let op, dit hoeft niet langer dan enkele seconden. Zo blijft de kreeft wel warm van binnen, maar gaart deze niet door. Daarnaast wordt het ontleden dan geen enorme opgave.

Kreeft stomen

Om kreeft te stomen begin je met een laag gezouten water aan de kook te brengen. Een laag van zo’n 5 centimeter is goed. Doe dit wederom in een grote pan of ketel. Breng dit water aan de kook. Vervolgens plaats je een stoomrek in de pan en hier leg je de kreeft op. Dek de pan af en laat de kreeften stomen. Halverwege het stomen van de kreeft(en) til je het deksel voorzichtig van de pan en verschuif je de kreeft(en) iets, zodat deze gelijkmatig stomen.

Voor een kreeft van zo’n 500 gram kan je 10 minuten aanhouden. Stoom je een zwaardere kreeft of meerdere kreeften, reken dan per 100 gram meer 2 minuten extra gaartijd.

De kreeft grillen

Als je de kreeft wil grillen moet je de kreeft ook eerst koken. Als de kreeft gekookt is, doe deze dan even in een bak koud water. Zo voorkom je dat de kreeft verder gaart. Snijd de kreeft dan in de lengte door zodat je twee helften krijgt. Haal het groene spul eruit om hem schoon te maken. Snijd vervolgens kleine inkepingen in de scharen. Eventueel kan je vlees nog insmeren met een mengsel van boter, citroensap en een beetje zout.

Smeer dan de grillpan licht in met wat roomboter en zet de pan op een middelhoog vuur. Leg de kreeft met de vleeskant naar beneden en grill de kreeft in zo’n 5 minuten. Draai deze dan om en grill de kreeft nog 5 minuten op de andere kant. De kreeft is dan klaar om te serveren.

Veelgestelde vragen over kreeft

Wat gaat goed samen met kreeft?

Voedingswaarden van kreeft

Energie (kcal) 86
Vet
Waarvan verzadigd
0,8 gram
0,1 gram
Koolhydraten
Waarvan suikers
0 gram
0 gram
Voedingsvezels 0 gram
Eiwit 19,7 gram

Bron: Voedingscentrum.nl