Verschillende manieren om kabeljauw te bereiden
Kabeljauw bereiden kan je zoals gezegd op verschillende manieren doen. De meest voorkomende bereidingswijzen zijn bakken, koken en stoven. Kabeljauw bakken kan in de oven of op het fornuis. Daarbij kan je kiezen voor bijvoorbeeld gepaneerde kabeljauw, maar je kan deze ook marineren. Er zijn dan ook heel wat variaties op het bakken van kabeljauw met elk hun eigen kooktijd.
Naast de genoemde bereidingsmethodes is ook mogelijk om kabeljauw te bereiden in de airfryer of om deze te stomen. Daarnaast is het ook heerlijk om kabeljauw op de bbq klaar te maken. Voordat je kan beginnen met de kabeljauw bereiden op de manier zoals jij wil is het belangrijk om ervoor te zorgen dat deze is schoongemaakt. We leggen je dan ook eerst uit hoe je dit doet.
Kabeljauw schoonmaken en fileren voor het bereiden
Het schoonmaken en fileren van kabeljauw voordat je deze kan bereiden is een taakje dat even tijd kan kosten, zeker als je dit niet vaak doet. Na verloop van tijd gaat dit een stuk sneller. Tijdens het fileren verwijder je de kop, de staart en de schubben van de vis. De kabeljauw schoonmaken en fileren doe je als volgt:
- Zet de botte kant van een (fileer)mes op de staart van de vis en schraap deze richting de kop om de schubben van de kabeljauw te verwijderen.
- Snij dan met de punt van het mes het vel net boven de graat door.
- Zet dan het mes zo dat je deze langs de graat laat glijden om het vel te verwijderen
- Snijd of knip de staart van de vis en vervolgens de kop.
- Verwijder dan de (grote) graten in de buik van de vis.
- Snijd tot slot de filet volledig los van de rest overige delen.
Kabeljauw paneren
Kabeljauw kan je op twee manieren paneren. Allereerst kan je deze traditioneel manieren met bloem. Dit is de meest populaire variant. Het paneren van kabeljauw met panko is daarnaast ook erg populair omdat het een knapperigere textuur heeft dan het paneren van kabeljauw met bloem. Om kabeljauw met bloem te paneren, moet je bloem, zout en water in mengen tot ze een wat dikkige structuur. Doop vervolgens de vis hierin en bedek aan beide kanten gelijkmatig. Leg vervolgens de vis op een vel vetvrij papier en laat deze ongeveer tien minuten liggen voordat je deze bereidt.
Om de kabeljauw met panko te paneren heb je enkel wat ei en panko nodig. Klop het eitje in een bakje en doe in een ander bakje wat panko. Haal vervolgens de vis eerst door het ei en vervolgens door de panko kruimels. Je kan deze daarna gemakkelijk bakken waarbij een krokant laagje ontstaat.
Kabeljauw marineren
Het marineren van kabeljauw is ook een erg lekkere manier om deze vis te bereiden. Idealiter doe je dit zo’n 30 minuten voordat je deze gaat berieden. Er zijn veel verschillende soorten marinades. Je kan deze dus maken zoals jij wil. Erg populair en lekker is een marinade van sojasaus, citroensap, knoflook, gember, zout, peper en olijfolie.
Kabeljauw uit de oven
Kabeljauw in de oven bakken is één van de meest populaire en lekkere manieren om deze te bereiden. Kabeljauw uit de oven is simpel klaar te maken op de volgende manier:
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Leg de filets op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Als de oven is voorverwarmd zet je de kabeljauw in de oven.
- Bak de kabeljauw 10 tot 15 minuten in de oven totdat deze gemakkelijk uit elkaar valt als je er met een vork in prikt
- Haal de kabeljauw uit de oven en serveer deze met partjes citroen.
Kabeljauw bakken in de pan
Een kabeljauw in de pan bakken is ook een makkelijke manier om deze vis te bereiden. Kabeljauw pakken in de pan doe je zo:
- Zet een stevige koekenpan, het liefst een gietijzeren, op een middelhoog vuur.
- Breng de kabeljauwfilets op smaak met zout en peper en bestrijk ze vervolgens met wat olijfolie.
- Leg, als de pan goed heet is, de vis in de pan. Begin met de donkere kant van de vis.
- Bak de donkere kant 3 tot 5 minuten en draai dan de kabeljauw om.
- Bak de lichtere kant nog 2 minuten.
- Druk op het dikste stuk van de vis met een vork om te controleren of deze gaar. Dit is het geval als deze een beetje uit elkaar valt.
- Haal de kabeljauw uit de pan en serveer deze.
Kabeljauw bereiden op de barbecue
Kabeljauw bereiden op de barbecue is ook een heerlijke manier om deze vis te bereiden. Het enige wat je hoeft te doen is de vis in aluminiumfolie wikkelen, wat citroen en kruiden toevoegen en vervolgens ongeveer 12 minuten op de barbecue te leggen. De bereiding is eenvoudig en het resultaat is heerlijk!
Kabeljauw stoven
Kabeljauw is ook heerlijk om te stoven. Een stoofpotje van kabeljauw is al zeer oud en nog steeds wordt het regelmatig gegeten. Niet voor niets. Het is erg lekker en eenvoudig te bereiden. Een kabeljauw stoofpotje maak je als volgt klaar:
- Kruid de kabeljauwfilets met wat peper en zout om ze op smaak te brengen.
- Smelt een flinke hoeveelheid boter (150 a 200 gram) in een braadpan.
- Als de boter gesmolten is gooi je twee eetlepels mosterd en wat citroensap in de pan en roer dit goed door.
- Als de botersaus goed doorgeroerd is leg je de kabeljauw in de pan, eventueel kan je hier nog wat laurierblaadjes aan toevoegen.
- Tijdens het stoven van de kabeljauw giet je af en toe wat botersaus over de filets heen.
- Laat zachtjes stoven totdat deze gaar zijn, je kan er dan met een vork op drukken en de filets vallen redelijk makkelijk uit elkaar.
- Als de kabeljauw gaar is haal je ze uit de pan en serveer je ze. Giet de botersaus er tijdens het serveren overheen.
Kabeljauw klaarmaken in de airfryer
De airfryer is voor veel mensen een perfecte uitkomst en ook ideaal om kabeljauw in klaar te maken. Zet de airfryer aan op 160 graden en laat even voorverwarmen. De ondertussen de kabeljauw droog. Wrijf dan de filets in met wat olijfolie. Als de airfryer warm genoeg is leg je de kabeljauwfilets in het mandje. Zet de tijd op 9 minuten. Controleer na 9 minuten of de kabeljauw gaar is door er met een vork op te drukken. Als dit zo is haal je deze uit de airfryer en kan je deze serveren.
Kabeljauw koken / pocheren
Koken, eigenlijk meer pocheren, is ook ideaal om kabeljauw klaar te maken. Breng hiervoor een ruime pan water aan de kook. Als het water bijna kookt leg je de kabeljauw in het water. Laat dit zo’n 8 minuten koken. Je zal zien dat de kabeljauw zijn lichte / transparante kleur verliest. De vis is dan gaar. Schep de kabeljauwfilets uit de pan en serveer deze.
Kabeljauw stomen
In Nederland doen we dit maar weinig, maar in veel Aziatische landen is het zeer gebruikelijk om vis te stomen. Zo ook kabeljauw. Kabeljauw stomen is ideaal om te doen als je weinig tijd hebt, omdat je het tegelijk met de groentes kan klaarmaken indien gewenst. Om kabeljauw te stomen snijd je een filet in twee stukken. Leg deze vervolgens in het stoommandje en zet deze in de stoompan of hang boven een laag kokend water. Doe het deksel op de pan. Na zo’n 10 minuten is de kabeljauw gaar gestoomd. Je kan deze dan uit het mandje halen en direct serveren.