1. Home
  2. Rijst, pasta en granen
  3. Macaroni

Macaroni koken

Macaroni is één van de populairdere pastasoorten in Nederland. Om deze pasta klaar te maken moet je de macaroni koken. Vervolgens kan je deze voor verschillende gerechten gebruiken. Zo is de macaroni ideaal in pasta ovenschotels, maar kan je deze ook los goed gebruiken.

Wat veel mensen niet weten is dat macaroni zowel recht als gebogen (elleboogjes) kan zijn. Qua smaak zit er niet echt verschil tussen de soorten macaroni, beide zijn hol en op dezelfde manier gemaakt. Dit is van harde tarwe en water, zonder ei. Wij vertellen je alles over het koken van macaroni!

macaroni-koken

Stappenplan voor macaroni koken

Wil je snel aan de slag met het koken van macaroni? In dit stappenplan hebben wij snel en in het kort beschreven hoe je macaroni moet koken. Zo kan je direct aan de slag:

  1. Weeg het juiste gewicht macaroni af, bekijk hier hoeveel je nodig hebt;
  2. Breng een ruime pan water aan de kook met 1 liter water per 100 gram macaroni;
  3. Als het water kookt voeg je een snufje zout en de macaroni toe;
  4. Kook de macaroni tussen de 7 en 10 minuten;
  5. Als de macaroni gaar is naar wens giet je de macaroni af en ben je klaar om deze te serveren of verder te verwerken.

Hoe moet je macaroni klaarmaken?

Macaroni klaarmaken doe je in principe altijd door deze te koken. Ook als je deze holle pasta later verwerkt in bijvoorbeeld een pasta ovenschotel, kook je de macaroni eerst. Heb je de macaroni al eerder bereid en wil je deze weer opwarmen? Dan kan je deze even opbakken of in de oven of magnetron opwarmen. Beide zijn ideaal om de macaroni weer warm te maken.

Macaroni koken

Macaroni koken is in principe vrij eenvoudig om te doen. Allereerste bepaal je de hoeveelheid macaroni, dit zal zo tussen de 75 en 125 gram per persoon zijn. Lees hier hoeveel pasta je per persoon nodig hebt. Vervolgens breng je een ruime pan water aan de kook, waarbij je per 100 gram macaroni 1 liter water aan de kook brengt. Als het water kookt voeg je een snufje zout en de macaroni toe. Roer alles goed door en zorg dat het water weer aan de kook komt.

Als de macaroni klaar is met koken, giet je de macaroni af in een vergiet. Laat het even goed uitlekken en voeg dan een scheutje olijfolie toe aan de macaroni toe. Roer dit goed door en je bent klaar om de macaroni te serveren. Natuurlijk kan je er ook voor kiezen de macaroni nog verder te verwerken.

Hoe lang moet macaroni koken?

Macaroni moet zo tussen de 7 en 10 minuten koken. Bij 7 minuten is de macaroni beetgaar, al dente. Bij zo’n 9 à 10 minuten wordt de macaroni wat zachter. Maak je macaroni voor bijvoorbeeld jonge kinderen, dan wordt zachtere macaroni vaak meer op prijs gesteld. Zeker voor baby’s en dreumesen is wat zachtere macaroni vaak beter weg te krijgen. Over het algemeen wordt beetgare macaroni op prijs gesteld, omdat de structuur vaak een stuk beter behouden blijft.

Vanaf welke leeftijd macaroni?

Vanaf ongeveer 7 à 8 maanden kun je een baby pasta geven, dus ook macaroni. Hoewel tandjes dan soms nog moeten doorkomen, kan de pasta al wel gegeten worden. Deze kan ook gemalen worden met de kaken. Macaroni kan je dus geven vanaf 7 à 8 maanden oud.

Pastasaus voor de macaroni

Macaroni wordt vaak gegeten in combinatie met een mooie (rode) saus. Bij macaroni bestaat deze saus vaak uit gehakt, ui en knoflook. Een soort bolognese, maar met een twist. Qua kruiden kan je lekker variëren, zoals basilicum, laurier, tijm, paprikapoeder, oregano en tal van andere opties. Qua gehakt wordt vaak eenzelfde hoeveelheid gehakt aangehouden als de hoeveelheid macaroni. Zo krijg je een mooie, stevige saus die ook de dag erna nog heerlijk smaakt.

Wat gaat goed samen met macaroni?

Voedingswaarden van macaroni

Energie (kcal) 359
Vet
Waarvan verzadigd
3 gram
0,3 gram
Koolhydraten
Waarvan suikers
67 gram
3,7 gram
Voedingsvezels 3,4 gram
Eiwit 13,5 gram

Bron: Voedingswaardetabel.nl