1. Home
  2. Rijst, pasta en granen
  3. Gnocchi

Gnocchi maken en bakken

Gnocchi, spreek uit njok-kie, is een typisch Italiaans gerecht. Officeel is het een pasta, maar het wordt in tegenstelling tot de meeste andere pastasoorten niet gemaakt van harde tarwe. Gnocchi wordt gemaakt van aardappel. Hoewel gnocchi maken best wat oefening vergt is het wel een heerlijke, zachte soort die je op verschillende manieren kan bereiden.

De meest populaire manieren van gnocchi bereiden is de gnocchi bakken in de pan of gebruiken in een ovenschotel. Het is ook mogelijk om gnocchi te koken, maar vaak doe je dit ook als je deze zachte pasta later nog wil verwerken in een ander gerecht. Elk van deze bereidingsmethoden en hoe je gnocchi zelf maakt lees je allemaal in dit artikel!

Verse zelfgemaakte gnocchi

Zelf gnocchi maken

Gnocchi zelf makenVoor het zelf maken van gnocchi heb je niet veel nodig. Voor 4 à 5 personen, een beetje afhankelijk van hoe groot de eters zijn, heb je een kilo kruimige aardappelen nodig. Daarnaast heb je 300 gram bloem, een eitje en wat zout nodig. That’s it. Met deze ingrediënten kan je aan de slag om zelf gnocchi te maken.

Om te beginnen met het maken van de gnocchi was je de aardappelen grondig. Dit kan bijvoorbeeld met een groenteborstel. Zorg ervoor dat alle aarde, stof en ander vuil van de aardappelschil verwijderd is. Leg de aardappelen met schil in de pan en vul aan met voldoende water en een snufje zout. Kook de aardappelen vervolgens in zo’n 20 tot 25 minuten. Controleer of de aardappelen gaar zijn door er met een vork in te prikken. Als de aardappelen van de vork afglijden zijn ze gaar.

Pak vlak voordat de aardappelen gaar zijn het eitje erbij en klop deze vast los. Zet ook vast de 300 gram bloem klaar.

Haal de aardappelen als deze gaar zijn uit het water en verwijder vervolgens direct de schil als ze nog warm zijn. Stamp dan de aardappelen fijn en voeg steeds een beetje bloem en zout toe. Voeg uiteindelijk ook het losgeklopte eitje toe en kneed alles tot er een mooi, samenhangend deeg begint te vormen.

Als het deeg klaar is verdeel je dit in 10 gelijke stukken en rol je deze uit in stroken van zo’n 2 centimeter. Snijd de stroken vervolgens in kleine blokjes van een centimeter of 3 breed. Rol dan de blokjes tot mooie gnocchi. Rol elke gnocchi langs de achterkant van een vork om een mooi ribbeltje te krijgen. Het ribbeltje kan je ook achterwege laten, maar deze zorgt ervoor dat saus beter hecht. Als je dit gedaan hebt ben je klaar om de gnocchi te bereiden.

Gnocchi bereiden

Gnocchi bakkenAls je de gnocchi hebt gemaakt is het natuurlijk tijd om deze te bereiden. Dit kan op diverse manieren. Zo kan je de gnocchi bakken in de pan, maar ook bereiden in een ovenschotel. Daarnaast kan je ervoor kiezen om de gnocchi te koken in de pan, vergelijkbaar met andere pastasoorten.

Hoewel wij er natuurlijk voor zouden kiezen om onze zelfgemaakte gnocchi te gebruiken, kan je ook voorverpakte gnocchi in de supermarkt kopen. Zeker als je weinig tijd hebt kan dit een uitkomst zijn. In onderstaande tijden en instructies gaan we uit van onze zelfgemaakte gnocchi. Check altijd even de verpakking of deze tijden ongeveer overeenkomen. Veelal is dit wel het geval, maar voorkomen is beter dan genezen.

Gnocchi bakken

Gnocchi bakken in de pan is zeer eenvoudig. Begin met het verhitten van wat boter, olijfolie of een combinatie van beide in een stevige koekenpan. Doe dit op een middelhoge stand. Als de boter of olie goed heet is voeg je de gnocchi toe. Rol alles even goed door, zodat alles bedekt is met een klein laagje boter of olie.

Bak vervolgens de gnocchi gaar. Hier moet je bij in de buurt blijven, want zodra er een mooi krokant, bruin korstje ontstaat moet je de gnocchi omdraaien. Als de gnocchi rondom mooi gekleurd zijn en een knapperig korstje hebben kan je ze uit de pan halen en serveren. In totaal duurt dit vaak zo’n 10 tot 15 minuten.

Gnocchi in een ovenschotel

Gnocchi bereiden in een ovenschotelGnocchi is ideaal om te gebruiken in een ovenschotel. Het is een mooie bodem en kan gecombineerd worden met van alles en nog wat. Om gnocchi in een ovenschotel te verwerken begin je met het koken van de gnocchi, zoals hieronder beschreven. Gnocchi werkt goed in een ovenschotel, omdat de ribbeltjes de saus vaak erg goed vasthouden. Daarnaast zorgt de zachte textuur voor een mooie balans.

Afhankelijk van de ovenschotel die je maakt maak je nu bijvoorbeeld een bodem van de gnocchi. Het kan echter ook zijn dat je eerst een saus in een koekenpan maakt en hier de rolletjes doorheen schept. Dit is net afhankelijk van het recept dat je gebruikt. Uiteindelijk kan het gerecht de oven in en daarna geserveerd worden. 

Gnocchi koken

Gnocchi koken is ook een lekkere manier om deze aardappelrolletjes te bereiden. Breng hiervoor een pan water met een snuf zout aan de kook. Voeg dan de gnocchi toe en kook de gnocchi in 2 tot 3 minuten gaar. Als de rolletjes boven komen drijven dan zijn deze gaar. Haal als alles gaar is de pan van het vuur en giet het water af. Je kan de rolletjes dan direct serveren of verder verwerken in een gerecht. 

Veelgestelde vragen over gnocchi

Wat gaat goed samen met gnocchi?

Voedingswaarden van gnocchi

Energie (kcal) 174
Vet
Waarvan verzadigd
0,3 gram
0,1 gram
Koolhydraten
Waarvan suikers
37,9 gram
1,5 gram
Voedingsvezels 1,9 gram
Eiwit 3,9 gram

Bron: Voedingscentrum.nl