1. Home
  2. Groentes
  3. Zuurkool

Zuurkool koken en andere manieren van bereiden

Zuurkool is traditioneel gezien één van de populairste wintergroenten die er is. De meest gebruikte manier van bereiden is de zuurkool koken. Hoewel veel mensen zuurkool als losse groente zien is het eigenlijk zeer fijn gesneden witte kool. Vervolgens wordt dit gezouten en gaat het in een pot waarbij de kool wordt onder gezet. Hierna wordt de pot afgesloten en in een donkere ruimte weggezet. Na ongeveer 3 weken is de witte kool zuurkool geworden.

Zuurkool kan je dus heel goed zelf maken, maar de meeste mensen kopen het in de supermarkt of bij de groenteboer. Wij vertellen je alles over zuurkool koken en andere bereidingsmethoden voor deze groente.

Zuurkool-koken

Zuurkool koken in het kort

Zuurkool koken is zoals gezegd de meest gebruikte manier van zuurkool bereiden. In onderstaand stappenplan hebben we kort en bondig voor je uitgeschreven hoe je dit klaarmaakt. Benieuwd naar andere manieren van bereiden of de uitgebreide versie van koken? Scroll dan nog iets door. Zuurkool koken doe je als volgt:

  1. Open de (voorverpakte) zak waar de zuurkool in zit en giet dit in een pan;
  2. Voeg als de zuurkool niet volledig onder staat, nog wat water toe aan het geheel;
  3. Zet de pan op een laag vuur om de zuurkool op te warmen;
  4. Laat dit zo’n 5 minuten staan om de zuurkool te koken, zorg ervoor dat het vocht niet aan de kook raakt;
  5. Als de zuurkool is opgewarmd, giet je alles af en kan je de zuurkool serveren.

Verschillende manieren van zuurkool bereiden

Zoals gezegd kan je zuurkool dus op verschillende manieren bereiden. Zoals gezegd is de zuurkool koken de meest populaire manier van bereiden, maar de groente is ook heerlijk om te bakken, uit de oven in een ovenschotel of gestoomd. Je kan zuurkool zowel vers kopen uit het vat of voorverpakt. De meeste mensen zullen het voorverpakt kopen in de supermarkt, wat over het algemeen ook heerlijk smaakt.

In tegenstelling tot veel andere groenten, hoef je zuurkool niet schoon te maken. Het vocht heb je juist nodig, omdat hier alle voedingsstoffen inzitten. Spoel de zuurkool dus niet af. Mocht je de zuurkool wat grof vinden, dan kan je er eventueel voor kiezen om deze wat fijner te snijden. Is de groente behoorlijk gaan plakken, dan kan je met een vork deze wat losser maken. Je bent dan klaar om deze traditionele wintergroente klaar te maken.

Zuurkool koken

De meest gebruikte manier, de zuurkool koken, is zeer eenvoudig om te doen. In feite kook je de zuurkool niet eens, maar warm je deze op. Het vocht moet eigenlijk niet aan de kook raken, omdat de meeste voedingsstoffen dan verloren gaan.

De zuurkool koken doe je door de zuurkool in het eigen vocht in een pan te gooien. Eventueel voeg je hier nog wat water aan toe, als het niet volledig onder staat. Vervolgens zet je de pan op een laag vuur om de zuurkool op te warm. De kooktijd voor zuurkool is ongeveer 5 minuten, afhankelijk van de hoeveelheid en pan. Probeer het vuur zo laag mogelijk te houden, omdat het anders te snel kan gaan. De voedingsstoffen zullen dan uit de groente lekken. Mocht het water toch onverhoopt snel aan de kook raken, zonder dat de groente nog warm is, dan kan je nog wat water toevoegen halverwege het koken van de zuurkool.

Zuurkool bakken

Zuurkool bakken is een heerlijke manier van bereiden om een andere twist aan de gefermenteerde witte kool te geven. De meeste voedingsstoffen verdwijnen, maar voor de smaak is het ideaal. Neem hier even de tijd voor, want geduld is zeker nodig.

Om de zuurkool te bakken laat je een klontje roomboter in een goede koekenpan smelten. Als deze gesmolten is fruit je een gesnipperd uitje en een teentje knoflook om vervolgens het vuur terug te draaien. Zet deze net als bij het koken van de zuurkool zo laag mogelijk, maar wel dat de boter goed verhit blijft. Doe dan de zuurkool in de pan en schud alles goed los. Laat dit zo’n 10 minuten zo staan zonder het aan te raken.

Als het goed is bruint na 10 minuten de zuurkool aan de onderkant van de pan. Het is dan tijd om het om te scheppen, zodat een nieuw portie op de bodem komt te liggen. Vervolgens laat je dit weer 10 minuten bruinen. Als alle zuurkool gelijkmatig lichtbruin is geworden, ben je klaar om de gebakken zuurkool op te scheppen. Afhankelijk van de hoeveelheid is de gemiddelde kooktijd van zuurkool bakken zo’n 45 tot 60 minuten.

Zuurkool uit de oven

Een bekend gerecht is zuurkool uit de oven, veelal als onderdeel van een ovenschotel. Je kan dit op tal van manieren maken, maar vaak wordt er gebruik gemaakt van aardappel, spek en geraspte kaas. In sommige zuurkool ovenschotels gaat ook een rookworst of wat ui. De mogelijkheden voor een zuurkool ovenschotel zijn eindeloos. Voor deze ovenschotel staat een vrij standaard tijd voor ovenschotels, zo’n 30 tot 45 minuten.

Zuurkool stomen

Een andere methode van zuurkool bereiden is de zuurkool stomen. Door middel van deze bereidingsmethode kan je zoveel mogelijk voedingsstoffen behouden. De zuurkool stomen doe je door de zuurkool in een stoompan te doen en deze zoals je gewend bent aan te zetten. De kooktijd voor het stomen van zuurkool is zo’n 5 à 10 minuten. Als deze warm is, ben je klaar om de zuurkool op te dienen.

Wat gaat goed samen met zuurkool?

Voedingswaarden van zuurkool

Energie (kcal) 17
Vet
Waarvan verzadigd
0 gram
0 gram
Koolhydraten
Waarvan suikers
1 gram
0 gram
Voedingsvezels 2,7 gram
Eiwit 2 gram

Bron: Voedingswaardetabel.nl