1. Home
  2. Groentes
  3. Witte kool

Witte kool koken en bereiden

Witte kool is een koolsoort die nauw verwant is aan spitskool en een vrij neutrale smaak heeft. De meest gebruikte manieren van bereiden is de witte kool koken of roerbakken. Ondanks de neutrale smaak van deze koolsoort is het een echte aanwinst in tal van gerechten. Zo is het bijvoorbeeld het hoofdingrediënt van zuurkool. Je kan deze groente overigens ook perfect rauw eten in bijvoorbeeld een salade.

De witte kool bereiden is vaak vrij eenvoudig, ongeacht welke manier van bereiden je kiest. Voordat je de koolsoort echter kan bereiden, moet je deze schoonmaken en snijden. Natuurlijk leggen wij je precies uit welke stappen je moet doorlopen voor het koken van witte kool!

witte-kool-koken

Stappenplan voor witte kool koken

Voordat we je uitgebreid uitleggen hoe je witte kool op verschillende manieren kan klaarmaken, leggen we je stap voor stap uit hoe je deze koolsoort kan koken. Op zoek naar een andere manier van bereiden of de uitgebreide beschrijving voor het schoonmaken en koken van witte kool? Scroll dan iets door! Witte kool koken doe je zo:

  1. Begin met het verwijderen van de schutbladeren en snijd de bol witte kool doormidden;
  2. Snijd de helften nog een keer door midden en verwijder de stronk van de stukken;
  3. Snijd de witte kool in reepjes en spoel de witte kool af onder lopend water in een vergiet;
  4. Breng een pan met een ruime hoeveelheid water aan de kook op hoog vuur;
  5. Als het water kookt voeg je de witte kool en een snufje zout toe en draai je het vuur naar middelhoog;
  6. Kook de witte kool op middelhoog vuur in 10 tot 15 minuten gaar;
  7. Haal na 10 tot 15 minuten de witte kool van het vuur, giet het af, laat het uitlekken en je bent klaar om te serveren!

Witte kool bereiden

Zoals gezegd kan je witte kool op verschillende manieren bereiden. In dit artikel leggen we je uit hoe je de witte kool kan koken, roerbakken of rauw kan eten. Voordat we hiermee aan de slag kunnen leggen we je uit hoe je de kool moet schoonmaken. Dit is niet zo heel veel werk, maar moet wel goed gebeuren. Er kunnen namelijk stukken achterblijven die niet zo smakelijk zijn.

Schoonmaken van de kool

Witte kool wordt meestal verkocht als een dichte, ronde bol, maar er kunnen ook nog schutbladeren omheen zitten. De groenteboer wil deze er nog wel eens omheen houden. Zitten deze er nog omheen, dan begin je met het verwijderen van deze bladeren. Vervolgens snijd je de bol doormidden. Deze helften snijd je nog een keer door de helft, zodat je vier stukken hebt. Bij een grote bol kan je ervoor kiezen om er zes stukken van te maken.

Van de verschillen stukken snijd je de harde en niet zo smakelijke stronk aan de onderzijde van de kool weg. Nadat de stronk verwijderd is, snijd je de stukken in reepjes. Is de hele bol in reepjes gesneden, spoel alles dan nog even goed af in een vergiet onder lopend water. Je bent nu klaar om met de witte kool verder te bereiden.

Witte kool koken

Witte kool koken is vrij eenvoudig. Zet een pan met een ruime hoeveelheid water op het vuur en breng dit aan de kook. Als het water kookt voeg je de reepjes witte kool toe, samen met een snufje zout. Op middelhoog vuur kook je de witte kool in 10 tot 15 minuten gaar. Let er hierbij op dat je de witte kool niet te lang kookt, omdat deze ander een nare geur veroorzaakt. Nadat 10 tot 15 minuten de witte kool koken haal je deze van het vuur. Laat het geheel uitlekken in een vergiet voordat je deze opdient.

Witte kool roerbakken

Witte kool kan je evenals spitskool misschien nog wel beter roerbakken. Om witte kool te roerbakken verhit je wat olijfolie een wokpan. Vervolgens voeg je hier de reepjes witte kool aan toe. In 6 tot 8 minuten roerbak je de witte kool gaar. Zorg er hierbij voor dat je de kool regelmatig omschept. Tijdens het roerbakken van de kool kan je er ook voor kiezen om nog wat andere groentes toe te voegen, zoals prei en paprika.

Witte kool rauw eten

Witte kool is ook perfect om rauw te eten en te gebruiken in diverse gerechten. Door de neutrale smaak van de groente is het een ideaal product om als basis van een salade te gebruiken. Daarnaast kan je witte kool ook gebruiken in bijvoorbeeld een stamppot, zoals bijvoorbeeld bij rauwe andijviestamppot. Daarnaast kan rauwe witte kool ook goed gebruikt worden als garnering bij onder meer Oosterse gerechten.

Wat gaat goed samen met witte kool?

Voedingswaarden van witte kool

Energie (kcal) 27
Vet
Waarvan verzadigd
0,2 gram
0 gram
Koolhydraten
Waarvan suikers
3,8 gram
3,6 gram
Voedingsvezels 2,5 gram
Eiwit 1,5 gram

Bron: Voedingswaardetabel.nl