Witte kool koken

  1. De Juiste Kooktijd
  2. Groente
  3. Witte kool koken

Witte kool, nauw verwant aan spitskool, is een koolsoort met een vrij neutrale smaak. Toch is het een echte aanwinst in tal van gerechten. Zo is het bijvoorbeeld het hoofdingrediënt van zuurkool. Witte kool koken is hartstikke eenvoudig om te doen, maar ook andere manieren van bereiding zijn vaak zo gedaan. De koolsoort is bijvoorbeeld ook perfect om te roerbakken, maar kan ook rauw gegeten worden.Witte kool bereiden

Zoals gezegd kan je witte kool op verschillende manieren bereiden. In dit artikel leggen we je uit hoe je de witte kool kan koken, roerbakken of rauw kan eten. Voordat we hiermee aan de slag kunnen leggen we je uit hoe je de kool moet schoonmaken. Dit is niet zo heel veel werk, maar moet wel goed gebeuren. Er kunnen namelijk stukken achterblijven die niet zo smakelijk zijn. 

Schoonmaken van de kool

Witte kool wordt meestal verkocht als een dichte, ronde bol, maar er kunnen ook nog schutbladeren omheen zitten. De groenteboer wil deze er nog wel eens omheen houden. Zitten deze er nog omheen, dan begin je met het verwijderen van deze bladeren. Vervolgens snijd je de bol doormidden. Deze helften snijd je nog een keer door de helft, zodat je vier stukken hebt. Bij een grote bol kan je ervoor kiezen om er zes stukken van te maken.

Van de verschillen stukken snijd je de harde en niet zo smakelijke stronk aan de onderzijde van de kool weg. Nadat de stronk verwijderd is, snijd je de stukken in reepjes. Is de hele bol in reepjes gesneden, spoel alles dan nog even goed af in een vergiet onder lopend water. Je bent nu klaar om met de witte kool verder te bereiden.

Witte kool koken

Witte kool koken is vrij eenvoudig. Zet een pan met een ruime hoeveelheid water op het vuur en breng dit aan de kook. Als het water kookt voeg je de reepjes witte kool toe, samen met een snufje zout. Op middelhoog vuur kook je de witte kool in 10 tot 15 minuten gaar. Let er hierbij op dat je de witte kool niet te lang kookt, omdat deze ander een nare geur veroorzaakt. Nadat 10 tot 15 minuten de witte kool koken haal je deze van het vuur. Laat het geheel uitlekken in een vergiet voordat je deze opdient.

Witte kool roerbakken

Witte kool kan je evenals spitskool misschien nog wel beter roerbakken. Om witte kool te roerbakken verhit je wat olijfolie een wokpan. Vervolgens voeg je hier de reepjes witte kool aan toe. In 6 tot 8 minuten roerbak je de witte kool gaar. Zorg er hierbij voor dat je de kool regelmatig omschept. Tijdens het roerbakken van de kool kan je er ook voor kiezen om nog wat andere groentes toe te voegen, zoals prei en paprika.

Witte kool rauw eten

Witte kool is ook perfect om rauw te eten en te gebruiken in diverse gerechten. Door de neutrale smaak van de groente is het een ideaal product om als basis van een salade te gebruiken. Daarnaast kan je witte kool ook gebruiken in bijvoorbeeld een stamppot, zoals bijvoorbeeld bij rauwe andijviestamppot. Daarnaast kan rauwe witte kool ook goed gebruikt worden als garnering bij onder meer Oosterse gerechten.

witte kool koken

Voedingswaarde witte kool per 100 gram:

Kcal: 27
Koolhydraten: 3,8g
Waarvan suikers: 3,6g
Eiwitten: 1,5g
Vetten: 0,2g
Waarvan verzadigd: 0,0g
Voedingsvezels: 2,5g

Bron: Voedingswaardetabel.nl

Menu