Voor het koken van rode biet: schoonmaken
Waar je voor het koken van groente vaak even bezig bent met schoonmaken, denk aan het doppen van sperziebonen of snijden en schillen van witte asperges, is dit bij rode bieten een fluitje van een cent. Je borstelt de bieten kort af en vervolgens kunnen ze zo in de pan. Ongeschild en wel mogen ze gegaard worden. De schil van de rode biet haal je er namelijk pas af als deze gaar is. Dit heeft meerdere voordelen. Zo laat de schil makkelijker los als deze gaar is en de biet behoudt meer meer smaak en kleur.
Mocht je er echter voor kiezen om de biet niet te koken, maar op een andere manier te bereiden. Dan moet je de biet van tevoren wel schillen. Gezien de dunne schil van de rode biet kan je dit het beste doen met een dunschiller. Na het schillen spoel je de bietjes nog even af onder de kraan.
De rode biet koken
Het koken van rode biet is eigenlijk de meest gebruikte manier van bereiden bij deze knol. Het kookproces kost een behoorlijke tijd, zeker in vergelijking met andere groentes. Daarnaast zit er nog een verschil tussen het koken van zomerbieten en winterbieten. Beide soorten leg je afgeborsteld in een pan die je ruim vult met water, tot de bieten onder water staan. Zet nu de rode bieten op het vuur en breng het water aan de kook.
Voor het koken van zomerbieten reken je een kooktijd van 20 tot 30 minuten. Winterbieten mogen veel langer. Voor het koken van deze bieten heb je zeker anderhalf tot twee uur koken nodig. Bij beide soorten bieten kan je testen of ze gaar zijn door er met een vork in te prikken. Gaat dit eenvoudig en zit de schil los, dan zijn de bietjes gaar. Test dit regelmatig vanwege de uiteenlopen kooktijden.
Na het koken van de rode bieten
Zijn de bietjes gaar, dan kan je de schil er gemakkelijk vanaf pellen. Snijdt je bietjes in plakjes, reepjes of blokjes en je bent klaar om ze te serveren of verder te verwerken. Rode bieten lenen zich goed voor diverse soorten gerechten en andere bereidingsmethoden. Zo kan je rode bieten ook goed bereiden in de oven, ze verwerken in een mooie salade, er stamppot van maken of er rodebietensoep van maken.
Waarschuwing bij het koken van rode bieten
Rode bieten zijn natuurlijk hartstikke lekker om klaar te maken, maar wees voorzichtig met de bereiding. De bietjes kunnen erg veel sap afgeven wat behoorlijk fel rood kleurt. Hoewel je dit wel kan uitwassen in de wasmachine, is het natuurlijk beter om dit te voorkomen. Wees dus voorzichtig met het bereiden van rode bieten om onnodige vlekken te voorkomen.