Edamame boontjes kan je kopen bij Aziatische speciaalzaken, zoals toko’s, maar ook steeds vaker bij de supermarkt. Eigenlijk koop je ze standaard ingevroren waarbij ze al uit de peul zijn. Je kan ze echter ook in de peul kopen, maar deze zijn vaak wat lastiger vindbaar.
Hoe kun je edamame bonen bereiden?
Voor je ze kan eten moet je de edamame bonen bereiden. Dit kan door ze te koken, te stomen of te wokken. Elke manier van bereiden is met een aantal minuten gedaan en duurt niet lang. Van zichzelf kunnen de boontjes na het bereiden nog wat saai smaken. In veel restaurants strooien ze dan ook wat grof zout over de sojaboontjes voordat ze worden opgediend. Er zijn echter nog tal van andere lekkere manieren om de boontjes te bereiden en te serveren.
Als je bevroren sojaboontjes hebt gekocht, laat deze dan niet eerst ontdooien. De bereidingstijden hieronder voor het koken en stomen gaan er ook vanuit dat je de boontjes bevroren gaat bereiden. Dit is de meest gebruikte manier en zo blijft de smaak en textuur het beste behouden.
Edamame bonen koken
De edamame bonen koken doe je als volgt:
- Breng een pan met ruim kokend water en een flinke snuf zout (een halve eetlepel per liter water) aan de kook.
- Voeg de sojaboontjes toe aan het water en verwarm deze 3 tot 5 minuten. Het belangrijkste is dat de boontjes een goede bite houden. Proef dan ook vanaf een minuut of 3 of de textuur en warmte goed is.
- Als de sojaboontjes gekookt zijn giet je deze af en koel je ze onder de ijskoude kraan om hiermee het kookproces te stoppen.
- Bestrooi de sojaboontjes met wat zout of door andere smaakmakers.
- Geniet van heerlijk gekookte sojaboontjes.
Let op: zitten de boontjes nog in de peul, hou dan een kooktijd van zo’n 6 tot 8 minuten aan.
Edamame bonen stomen
Edamame bonen stomen is ook een smakelijk en ontzettend makkelijke manier om de boontjes klaar te maken. Daarnaast blijven de voedingswaarden ook nog eens beter behouden. Edamame bonen stomen doe je als volgt:
- Vul een pan met een bodempje water.
- Leg de juiste hoeveelheid boontjes in een stoommandje en plaats deze boven de pan. Dek af met een deksel.
- Laat de edamame bonen 5 à 6 minuten stomen.
- Laat de boontjes afkoelen, strooi er wat zout over of maak ze met andere smaakmakers af.
- Geniet van je gestoomde sojaboontjes!
Edamame bonen roerbakken
Sojaboontjes zijn ook ideaal om te roerbakken of wokken. Ze moeten hiervoor wel uit de peul zijn voor het beste resultaat. Om de edamame bonen te roerbakken verhit je wat olie in een wok of koekenpan. Voeg als de olie goed heet is de bevroren boontjes toe. Roerbak de boontjes zo’n 5 minuten. Je kan ze daarna direct opdienen. Natuurlijk kan je de boontjes ook heerlijk met andere groenten tegelijk roerbakken voor nog meer smaak. Denk aan paprika, snijbonen of sperziebonen.
De sojaboontjes serveren
Als je de edamame bonen gekookt, gewokt of geroerbakt hebt kan je ze natuurlijk direct op tafel zetten, eventueel met wat zout erover gestrooid. Je kan het echter nog net wat lekkerder maken. Wil je het makkelijk houden? Strooi er dan wat sesamzaadjes en chilivlokken overheen. Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om de boontjes in een mengsel met sojasaus te serveren. Dit geeft net wat meer smaak aan de boontjes en maakt het een nog groter feest om deze heerlijke groente te eten.