1. Home
  2. Groentes
  3. Doperwten

Doperwten koken

Doperwten, wie kent ze niet. Hoewel de meeste doperwten koken is het ook mogelijk om ze op een andere manier te bereiden. Zo kan je deze peulvruchten ook stomen of wokken, maar kan je er ook puree of soep van maken. Daarnaast kan je ook nog eens kiezen of je gaat voor verse erwten of juist erwten uit blik, een potje of ingevroren.

Hoewel de meeste mensen doperwten uit blik of een potje gebruiken, zijn verse doperwten eigenlijk nog lekkerder. Natuurlijk zijn doperwten uit pot of blik wel makkelijk klaar te maken en zijn deze ideaal voor een snelle maaltijd. Wij leggen je precies uit hoe je doperwten moet klaarmaken!

Doperwten-koken

Doperwten koken in het kort

Doperwten klaarmaken is vrij eenvoudig om te doen. Wel moet je verse doperwten eerst doppen voordat je ze kan koken. Doperwten koken doe je als volgt:

  1. Dop de erwten door het steeltje van de peul af te breken en de naad uit midden van de peul te trekken.
  2. Open de peul en druk de erwten uit de peul.
  3. Giet een klein laagje water in een pan en voeg hier de doperwten aan toe.
  4. Zet de pan op het vuur en kook de doperwten in 4 tot 7 minuten gaar.
  5. Giet de erwten af en serveer direct met wat zout en een klontje boter.

Doperwten bereiden

Doperwten kun je op verschillende manieren klaarmaken. De doperwten koken is hierbij de meest gebruikte manier. Wij beschrijven je hoe je de verse variant moet klaarmaken, maar ook uit pot, blik of ingevroren. Daarnaast beschrijven we ook hoe je doperwten stoomt en wokt.

Verse doperwten koken

Voordat je verse doperwten kan koken moet je ze doppen. Dit betekent zoveel als de erwten uit de peul halen. Die doe je als volgt:

  1. Breek of snijd de kant van de peul waar het steeltje zit en haal deze eraf.
  2. Trek de naad die in het midden van de peul zit
  3. Als je de peul opent kan je de erwten uit de peul halen.

Als je alle erwten uit de peulen hebt gehaald moet je deze even afspoelen onder de kraan. Hierna ben je klaar om ze te gaan koken (of stomen of roerbakken).

Om de doperwten te koken giet je een klein laagje water in een pan. Gooi hier ook gelijk de erwten bij en zet de pan op het vuur. Een middelhoog vuur is goed. De kooktijd van de doperwten is zo’n 4 tot 7 minuten. Let er goed op dat ze niet doorkoken, omdat ze dan stuk kunnen gaan. Direct na het garen kan je de doperwten opdienen.

Serveertip: strooi een beetje zout over de doperwten voor het serveer en voeg een klontje boter toe.

Doperwten uit pot of blik koken

Doperwten uit pot of blik zijn ontzettend makkelijk klaar te maken. Het enige dat je hoeft te doen is de erwten opwarmen. Veelal staat op het potje of het blik hoe ze precies moeten worden opgewarmd. Vaak duurt dit niet langer dan een minuut of 5.

Diepvriesdoperwten koken

Anders dan doperwten uit blik of pot zijn diepvriesdoperwten nog niet volledig gegaard. Deze moeten dus nog wel even koken. Het voordeel hiervan is dat ze iets meer bite hebben dan erwten uit blik of pot. Deze zijn vaak iets zachter.

Doordat diepvriesdoperwten nog niet volledig gegaard zijn moet je deze nog even goed koken. Doe dit door ze direct vanuit de vriezer in de pan te gooien. Eerst ontdooien moet je nooit doen. Dit komt de smaak en textuur niet ten goede.

Doperwten stomen

Doperwten stomen is ook een heerlijke manier om deze peulvruchten te garen. Daarbij blijft de smaak van de erwten op deze manier het best behouden. Het beste kan je hiervoor verse doperwten gebruiken. Voor het doppen hiervan volg je dezelfde instructies als bij het koken van de verse doperwten. Stoom de doperwten in zo’n 6 tot 10 minuten gaar.

Doperwten wokken of roerbakken

Voor het wokken of roerbakken van doperwten kan je zowel verse erwten (aanrader) gebruiken, maar eventueel ook ingevroren erwten. Ideaal om te combineren met andere roerbak groenten, zoals wortel of taugé. Voor het roerbakken of wokken van doperwten reken je 4 tot 6 minuten. Met het roerbakken worden de erwten lekker knapperig.

Wat gaat goed samen met doperwten?

Voedingswaarden van doperwten

Energie (kcal) 64
Vet
Waarvan verzadigd
0 gram
0 gram
Koolhydraten
Waarvan suikers
8,9 gram
1,8 gram
Voedingsvezels 5,2 gram
Eiwit 4,5 gram

Bron: Voedingswaardetabel.nl