Wat is andijvie?
Andijvie is een typisch Nederlandse bladgroente met een licht bittere smaak. De groente is nauw verwant aan witlof en wordt in de Hollandse keuken vaak gebruikt in stamppotten. Je kan echter nog veel meer kanten met deze groente op. Zo is andijvie ook populair in verschillende diëten. Dit komt vooral doordat er zeer weinig calorieën in de groente zitten, maar wel zeer veel vitaminen en mineralen. Andijvie is in Nederland het hele jaar door te koop, maar wordt met name in de winter gegeten. Vandaar ook dat het zo populair is in de stamppot.
Andijvie schoonmaken
Voor je de andijvie kan koken of op een andere manier gaat klaarmaken, moet je deze even goed schoonmaken. Tenminste, als je niet-voorgesneden andijvie gebruikt. De voorgesneden andijvie kan namelijk zo gebruikt worden. Het schoonmaken van de verse andijvie vergt nog wel wat werk om al het vuil en zand weg te spoelen.
De krop wassen
Begin het schoonmaken door de krop andijvie van onder naar boven in meerdere stukken te snijden, afhankelijk van hoe groot de krop is. Op die manier zorg je ervoor dat de krop in makkelijker behapbare stukken te wassen is. Dit doe je onder een lopende kraan, waarbij je goed het vuil en zand tussen de bladeren wegspoelt. Doe dit zorgvuldig.
Snijden van de krop
Als al het vuil en zand is verwijderd, snijd je de de krop en het laatste stukje groen weg. Vervolgens snijd je vanaf de onderkant de andijvie in reepjes. Afhankelijk van je voorkeur kies je hoe groot je de reepjes snijdt. Doorgaans gebruik je voor stamppot wat grotere reepjes en voor een salade wat kleinere. Mocht je tijdens het snijden nog wat vuil of zand tegenkomen, dan kan je er eventueel nog voor kiezen de reepjes nogmaals te wassen.
Verschillende manieren van andijvie bereiden
Nadat je de andijvie hebt schoongemaakt kan je er alle kanten mee op. Je kan andijvie dan ook bereiden door deze te koken, in de oven klaar te maken, te roerbakken / wokken en nog tal van andere manieren. De groente kan je naast bereiden ook perfect rauw eten. Andijvie is dan ook heerlijk om te gebruiken in een mooie ovenschotel, salade, andijviesoep of in de stamppot (rauw of gekookt).
De andijvie koken
De meest populaire manier van andijvie bereiden is de andijvie koken. Andijvie koken is eigenlijk vrij gemakkelijk en werkt voor zowel voor de voorgesneden als de verse andijvie hetzelfde. Het koken van de groente duurt een minuut of 8 à 10, afhankelijk van onder meer de hoeveelheid die je kookt.
Om andijvie te koken vul je allereerst een grote pan met een laagje water van zo’n 2 à 3 centimeter en een snufje zout. Zet de pan op het vuur en breng dit aan de kook. Als het water kookt kan je de andijvie in kleine porties toevoegen. Roer elk portie door voor je de volgende erbij stopt, omdat het nogal kan slinken (vergelijkbaar met spinazie).
Als alle andijvie is doorgegroerd is het tijd kan je alles op een laag vuur verder laten koken. In zo’n 8 à 10 minuten kook je de andijvie gaar. Dit vanaf het moment dat de eerste andijvie de pan in gaat. Als de andijvie gaar is, serveer je deze af en ben je klaar om te serveren.
Een kleine kanttekening hierbij is dat het belangrijk is dat de andijvie volledig is doorgeroerd en dus geslonken is, voordat je het geheel rustig laat verder koken. De ene helft van de andijvie wordt anders gestoomd (wat ook heel lekker is) en de andere helft gekookt.
Andijvie in de oven bereiden
Andijvie leent zicht perfect om te bereiden in de oven. Dit is vooral heel makkelijk en daarom ideaal als je niet te lang bezig wil zijn in de keuken. De groente kan perfect rauw gegeten worden, waardoor je deze niet hoeft voor te garen. In diverse ovenschotels of stamppot schotels is de groente ideaal te gebruiken. Hoe lang dit moet verschilt natuurlijk per recept. Andijvie in de oven bereiden is dan ook zeker een methode om eens toe te passen.
Roerbakken of wokken van andijvie
Doordat andijvie zo snel gaar is, is het ook een ideale groente om mee te roerbakken of wokken. Bijkomend voordeel van deze manier van bereiden is dat er veel smaak behouden blijft. De kooktijd voor het roerbakken of wokken van andijvie is zo’n 6 tot 8 minuten. Je kan de andijvie op twee manieren roerbakken of wokken. Kies één van deze twee manieren, omdat er anders veel vocht uit de andijvie komt. Dit maakt de andijvie niet smakelijk.
De eerste manier is de andijvie in kleine porties wokken. Hierdoor ontstaat er geen grote plas met vocht en blijft de smaak goed behouden. Daarnaast kan je er ook voor kiezen, de tweede manier, om de andijvie in een groter portie op een hoog vuur te roerbakken.
Andijvie rauw eten
Zoals gezegd hoef je andijvie niet per se te bereiden, je kan de groente ook perfect rauw eten. De groente is dan ook ideaal om een snelle salade mee te maken of een stamppot rauw andijvie. Zeker een aanrader voor een lekkere twist van deze mooie groente.
Andere manieren van bereiden
Naast deze meer doorgaande manieren van bereiden kan je andijvie ook perfect stomen. De kooktijd voor stomen bedraagt tussen de 10 en 15 minuten. Het grote voordeel van andijvie stomen is dat de licht bittere smaak van de groente goed behouden blijft.
Daarnaast kan je er ook nog voor kiezen om de andijvie te stoven of te smoren in het eigen vocht. Afhankelijk van de hoeveelheid andijvie doe je dit met of zonder deksel. Natuurlijk kan het deksel ook half op pan. De kooktijd voor deze bereidingsmethode is net als bij stomen ook tussen de 10 en 15 minuten.