Wat zijn peulvruchten en hoe gezond zijn ze?
Peulvruchten zijn een groep waaronder veel gezonde groenten vallen. Daarom staan ze ook in de Schijf van Vijf. De reden dat peulvruchten gezond zijn, is mede omdat ze het LDL-cholesterol verlagen. Dit is weer goed voor de bloedvaten is. Daarnaast bevatten peulvruchten natuurlijk ook vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen. Eigenlijk zijn peulvruchten zaden of zaden in combinatie met hun omhulsel. Wij vertellen je alles over peulvruchten!
Peulvruchten: wat zijn dat?
Wat zijn peulvruchten? Peulvruchten zijn bijvoorbeeld kikkererwten, maar ook pinda’s en doperwten vallen onder deze categorie. Toch worden pinda’s ingedeeld in de categorie noten. Doperwten en andere groene peulvruchten worden juist vooral onder de noemer groenten geplaatst, omdat ze hier meer overeenkomsten mee hebben wat betreft gezondheidseffecten. Onder deze groene peulvruchten/groenten vallen verder kouseband, sugars naps, peultjes, snijbonen, sperziebonen en doperwten.
Ondanks dat er veel meer groenten en noten onder de categorie peulvruchten vallen, zijn er enkele die over het algemeen hieronder worden geschaard. Met name qua gezondheidseffecten. Onder deze noemer vallen onder meer de volgende producten:
- Bruine bonen
- Witte bonen
- Zwarte bonen
- Kapucijners
- Linzen
- Sojabonen
- Kievitsbonen of borlotti
- Kikkererwten
- Spliterwten
- Limabonen
- Kidneybonen
- Lupinebonen
Er zijn ook nog bewerkte varianten van deze producten, zoals hummus, tofu en tempé. De laatste twee worden gemaakt van de sojaboon en hummus wordt gemaakt van kikkererwten.
De voordelen van peulvruchten
Behalve dat peulvruchten gezond zijn, hebben ze ook een lage klimaatbelasting. De meeste van deze producten zijn ook verkrijgbaar van Nederlandse bodem, bijvoorbeeld de bruine bonen, de kievitsbonen en de kapucijners. Wat betreft de gezondheidseffecten gaven we al aan dat peulvruchten je LDL-cholesterol verlagen wat de bloedvaten gezond houdt en ze zijn rijk aan B-vitamines, eiwitten en vezels. Daarbij bevatten ze mineralen zoals calcium, fosfor, ijzer en molybdeen. Al deze eigenschappen maken de peulvruchten gezond.
Peulvruchten bereiden
De peulvruchten uit blik of pot kunnen onverhit gebruikt worden of je warmt ze op volgens de aanwijzingen op het etiket. Ook de diepvries peulvruchten kun je opwarmen volgens de aanwijzingen op de zak of doos. Peulvruchten die gedroogd zijn, moet je eerst koken. Vaak kun je ze beter eerst weken of een snelkookpan gebruiken omdat het anders best lang kan duren.
Peulvruchten weken
Als je de peulvruchten eerst weekt, scheelt dat zo’n 10 tot 20 minuten koken. Weken doe je in water wat drie maal het gewicht van de hoeveelheid peulvruchten heeft. Je kunt ze in datzelfde weekwater koken. Meestal moet je de peulvruchten zo’n 8 uur laten weken.
Peulvruchten koken
De kooktijden van peulvruchten kunnen behoorlijk verschillen. Sommige zijn in enkele minuten klaar en andere duren soms wel bijna een uur. Bekijk de productspecifieke pagina’s voor uitgebreide toelichting over het bereiden van de verschillende producten. Onderstaand een aantal voorbeelden van hoe lang je peulvruchten moet laten koken:
- Bruine bonen: 45 minuten
- Witte bonen: 40 minuten
- Groene erwten: 35 minuten
- Kapucijners: 30 minuten
- Kikkererwten: 35 minuten
- Spliterwten: 45 minuten
- Rode linzen: 5 minuten
- Groene linzen: 12 minuten
- Linzenmix: 12 minuten
- Verse sojabonen: 6 tot 8 minuten
Peulvruchten bewaren
Het is handig om altijd peulvruchten in de voorraadkast te hebben. Peulvruchten zijn gezond en je kunt er op ieder moment een gezonde en voedzame maaltijd mee bereiden. Met linzen kun je een snelle maaltijd creëren en met de erwten kun je bijvoorbeeld een soep of een salade maken. Met kidneybonen kun je een chili bereiden en de kikkererwten kun je als hummus op je brood smeren.
Er zijn talloze recepten waarbij je peulvruchten kunt gebruiken. Zorg dat je standaard een aantal soorten in huis hebt en je kunt eindeloos variëren. Op een droge plek kun je de peulvruchten wel een jaar bewaren en peulvruchten in een pot of blik soms nog wel langer. Ook diepvries peulvruchten hebben een lange houdbaarheidsdatum.