1. Home
  2. Groentes
  3. Kapucijners

Kapucijners koken en recepten

Kapucijners zijn een populaire erwtensoort die typisch Nederlands zijn. Ze kunnen in tal van gerechten worden gebruikt. De meest gebruikte manier van bereiden is de kapucijners koken. Dit kunnen zowel verse kapucijners zijn als kapucijners uit de diepvries, gedroogd of uit pot of blik. Daarnaast kan je deze peulvruchten ook roerbakken of blancheren.

Je kan met kapucijners dus alle kanten op. In dit artikel geven we je informatie over wat kapucijners precies zijn, waar je ze kunt kopen en hoe je ze op verschillende manieren kunt koken en bereiden. We sluiten af met een aantal lekkere recepten met kapucijners.

Kapucijners koken en bereiden

Wat zijn kapucijners?

Kapucijners, ook wel velderwten genoemd, zijn een peulvruchtensoort die wordt gekweekt voor de jonge, groene peulen die erin groeien. Ze zijn licht zoet van smaak en hebben een knapperig, crunchy bite. Kapucijners bevatten veel vitamine C, foliumzuur en vezels. Daarnaast bevatten ze behoorlijk wat eiwitten voor een groente. Ze zijn dus een erg gezonde optie en ook ideaal in een vegetarisch of veganistisch dieet.

Waar kan je kapucijners kopen?

Je kunt kapucijners bijna bij elke supermarkt wel kopen, maar natuurlijk ook bij de groenteboer. Kapuncijers kan je in verschillende vormen kopen, afhankelijk van hoe je ze wil gebruiken. Vers zijn ze het lekkerst, maar ze zijn ook verkrijgbaar in gedroogde, diepvries- of blikvorm. Hieronder geven we een overzicht van de verschillende opties:

  • Vers: Je kunt verse kapucijners kopen in de supermarkt, bij de groenteboer of natuurlijk op de markt, vaak in het seizoen van mei tot en met juli. Kijk naar de kleur en de stevigheid van de peulen om te bepalen of ze vers zijn. Ze moeten donkergroen van kleur zijn en niet te zacht aanvoelen.
  • Gedroogd: Gedroogde kapucijners zijn een handige optie als je ze buiten het seizoen wil gebruiken. Ze zijn langer houdbaar en hoeven alleen maar te worden geweekt voordat je ze kunt koken. Je kunt gedroogde kapucijners kopen in de (online) supermarkt.
  • Diepvries: Kapucijners uit de diepvries zijn al gekookt en bevroren, zodat je ze snel kunt opwarmen voor gebruik. Ze zijn gemakkelijk te vinden in de diepvriesafdeling van de supermarkt.
  • Pot of blik: Kapucijners uit pot of blik zijn al gekookt en in een pot of blik verpakt. Ze zijn gemakkelijk om te gebruiken als je snel een gerecht op tafel wil zetten. Ze zijn te vinden in de groenteschappen van de supermarkt.

Kapucijners koken

Er zijn verschillende manieren om kapucijners te koken, afhankelijk van de vorm waarin je ze koopt. Hieronder geven we een stap-voor-stap gids voor het koken van verse, gedroogde, diepvries en pot of blik kapucijners.

Verse kapucijners

Volgens ons de lekkerste vorm van kapucijners, omdat je ze het meest puur proeft. Ze zijn echter wel wat lastiger verkrijgbaar. Verse kapucijners koken doe je als volgt:

  1. Haal de erwten van de kapucijners uit de peul door deze uit elkaar te trekken met je nagels op de naad. Haal vervolgens de erwten eruit.
  2. Als alle erwten uit de peulen zijn zet je de kapucijners op het vuur met een klein beetje water en zonder zout.
  3. Kook de kapucijners tussen de 5 à 10 minuten, afhankelijk van hoe jong ze zijn.
  4. Giet ze daarna af en verwerk ze verder in een gerecht of serveer ze direct.

Gedroogde kapucijners

Gedroogde kapucijners zijn ontzettend gemakkelijk klaar te maken, maar het kost wel een flinke tijd. Leg de gedroogde kapucijners in een bak met ruim water en laat ze 8 uur tot een hele nacht weken. Giet vervolgens de kapucijners met het water in een pan en kook de kapucijners tussen de 60 en 90 minuten. Je kan ze daarna afgieten en direct eten. Voeg eventueel wat zout toe voor de smaak.

Kapucijners uit de diepvries

Kapucijners uit de diepvries kan je eenvoudig klaarmaken volgens de instructies op de verpakking. Veelal is dit een kwestie van direct uit de diepvries de kapucijners in een pan met een klein laagje water op het vuur zetten. Kook de kapucijners vervolgens tussen de 5 à 10 minuten, te vergelijken met verse kapucijners.

Kapucijners uit pot of blik

De makkelijkste verse van kapucijners koken zijn degene uit pot of blik. Giet alles uit de pot of het blik in een pan en verwarmen de erwten op. Zorg dat het water niet aan de kook raakt. Vaak als het tegen het kookpunt aan zit, zijn de kapucijners uit pot of blik klaar met koken en kan je ze serveren.

Andere manieren van kapucijners bereiden

Naast koken zijn er nog meer manieren om kapucijners te bereiden. Zo kan je kapucijners ook roerbakken of blancheren, bijvoorbeeld als je ze later pas wil gebruiken.

Kapucijners roerbakken

Om kapucijners te roerbakken moet je ze eerst koken, behalve als je kapucijners uit pot of blik gebruikt. Deze zijn namelijk al vaak redelijk gaar. Afhankelijk van het roerbakgerecht dat je maakt voeg je de kapucijners tijdens het roerbakken als allerlaatste toe. Ze zijn vaak zo opgewarmd en anders worden ze slap en snotterig.

Kapucijners blancheren

De kapucijners blancheren lijkt heel erg op het koken van de kapucijners. Voor kapucijners uit pot of blik is dit niet van toepassing, omdat die vaak al behoorlijk gegaard zijn. De kapucijners blancheren doe je door ze te koken, maar een stuk korter. Waar normaal de kooktijd 5 à 10 minuten is, is deze nu 2 tot 3 minuten. Haal dan de pan van het vuur en giet de kapucijners af. Spoel ze vervolgens direct af onder koud, stromend water om het kookproces te stoppen.

Recepten met kapucijners

Kapucijners zijn een veelzijdige groente die je op verschillende manieren kunt gebruiken in recepten. Hieronder geven we enkele voorbeelden van lekkere gerechten met kapucijners.

Kapucijners met spek en ui

Kapucijners met spekDeze smaakvolle combinatie van kapucijners, spek en ui is een klassiek gerecht. Het staat ook wel bekend als Captain’s dinner en werd veel gegeten in de scheepvaart. Kapucijners werden toen raasdonderds genoemd. Bak hiervoor gerookte spekblokjes op een laag vuur totdat ze mooi krokant zijn. Voeg dan gensipperde uien toe en fruit deze. Ondertussen kook je de kapucijners via bovenstaande methodes. Schep vervolgens alles gezamenlijk op en garneer met wat zilveruitjes en augurken.

Kapucijnersalade met feta en koriander

Deze frisse salade met kapucijners, feta, komkommer, paprika en koriander is een ideale maaltijd voor een warme dag. Was de kapucijners grondig en kook ze volgens de bovenstaande stappen. Laat ze afkoelen. Snijd vervolgens de feta, komkommer en paprika in kleine blokjes en snipper de koriander fijn. Meng de kapucijners, feta, komkommer, paprika en koriander in een kom. Pers de citroen uit en meng de olijfolie erdoor. Breng op smaak met peper en zout. Serveer de salade op een bord en garneer met extra koriander.

Kapucijnersoep met kokosmelk en koriander

Deze heerlijke soep met kapucijners, kokosmelk en koriander is heerlijk om op een koude dag op te warmen. Breng een bouillon aan de kook in een pan en voeg de kapucijners toe. Laat ze 10-15 minuten koken totdat ze zacht zijn. Voeg de kokosmelk toe en pureer de soep met een staafmixer. Snipper de koriander fijn en meng het door de soep. Breng op smaak met peper en zout. Serveer de soep warm en garneer met extra koriander.

Veelgestelde vragen over kapucijners

Wat gaat goed samen met kapucijners?

Voedingswaarden van kapucijners

Energie (kcal) 127
Vet
Waarvan verzadigd
0,9 gram
0,1 gram
Koolhydraten
Waarvan suikers
15,7 gram
0,6 gram
Voedingsvezels 8,9 gram
Eiwit 9,5 gram

Bron: Voedingscentrum.nl