Sukadelappen bereiden
Voor het bereiden van sukadelappen is niet veel nodig. Voor vier personen kan je gemiddeld uitgaan van zo’n 600 gram sukadelappen per vier personen. Eet je liever iets minder vlees of heb je te maken met niet zulke grote eters, neem dan zo’n 400 gram per vier personen. Heb je juist grote eters of echte liefhebbers, ga dan uit van 800 gram per vier personen.
De rest van het recept houdt rekening met het klaarmaken van 600 gram per vier persoon. Heb je dus meer of minder vlees, pas dat dan hierop aan. Naast het stoofvlees heb je Bak & Braad of een soortgelijk product nodig, 70 gram tomatenpuree en een ui. Verder heb je om de sukadelappen op smaak te brengen een aantal laurierblaadjes naar smaak (gemiddeld zo’n 4 tot 6) nodig en een runderbouillonblokje.
De sukadelappen braden en stoven
Als je alle ingrediënten hebt, dan kan je in principe aan de slag met het klaarmaken van de sukadelappen. Hiervoor is het wel van belang dat je het vlees goed op kamertemperatuur laat komen. Haal het vlees hiervoor 30 tot 60 minuten voor bereiding uit de koeling. Veelal is dat voldoende tijd. Is het vlees op temperatuur? Dan kan je aan de slag met het bakken en klaarmaken van het stoofvlees. Doe dit als volgt:
- Doe een flinke scheut Bak & Braad in een ruime braadpan en wacht tot dit bruin kleurt.
- Dep ondertussen de sukadelappen goed droog met wat keukenpapier en snipper het uitje.
- Als de Bak & Braad bruin kleurt leg je de stooflappen in de pan en bak ze op hoog vuur rondom bruin.
- Voeg de tomatenpuree, het uitje, de laurierblaadjes en de runderbouillonblokje toe in die pan.
- Zet het vlees onder water water en draai het vuur lager.
- Laat alles zo’n 2,5 tot 3 uur stoven om het draadjesvlees lekker zacht te maken.
- Haal de pan van het vuur en voeg eventueel nog wat peper en zout naar smaak toe.
- Geniet van heerlijke gestoofde sukadelappen!
Variaties op de gestoofde sukadelappen
Dit recept voor het braden en stoven van sukadelappen is een echt basisrecept waarmee de smaak van het vlees zoveel mogelijk centraal staat. Er zijn natuurlijk tal van variaties mogelijk, net wat je zelf het lekkerst vindt. Gebruik in water bijvoorbeeld een mooie rode wijn of donker bier (of 50/50 met water). Daarnaast kun je ook nog variëren in kruiden die je gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan het toevoegen van kruidnagels, mosterd of knoflook.
Om de saus beter te binden kun je ook nog bloem en ontbijtkoek toevoegen. Dit voegt ook nog eens heel veel smaak toe aan het gerecht. Kortom, genoeg mogelijkheden om te variëren en er je eigen ultieme gerecht van te maken.
De sukadelappen vooraf bereiden
Draadjesvlees is ideaal om vooraf klaar te maken en een dag (of twee dagen) later op te warmen. Sommige mensen vinden zelfs dat dit nog meer smaak geeft aan het gerecht. Wij raden je wel aan om het vlees dan in de pan op te warmen, dit is smaakvoller dan porties op te warmen in bijvoorbeeld de magnetron.
Je kan het vlees zo’n 1 à 2 dagen in de koelkast bewaren. Als je het vlees langer wil bewaren, dan is het aan te raden om het in porties in te vriezen. Het bevroren vlees blijft het lekkerst als je dit op een zacht vuur opwarmt.