1. Home
 2. Vlees
 3. Schnitzel

Schnitzel maken en bakken

Schnitzel is een heerlijk product en veel mensen die op wintersport zijn geweest zullen ook de echte Wiener schnitzel wel kennen. Vaak gegeten met aardappel en groente. In Nederland gebruiken we echter vaak net een andere slag voor onze gepaneerde schnitzels. Zelf een schnitzel maken en bakken is zo gedaan. De voorbereiding van het maken duurt veelal langer dan het bakken zelf.

In dit artikel leggen we je precies uit hoe je zelf een gepaneerde schnitzel of echte Wiener schnitzel zelf kan maken. Natuurlijk leggen we je ook uit hoe je deze moet bakken, zowel in de pan als airfryer. We eindigen met een aantal heerlijke sauzen die bij je schnitzel passen.

Zelf schnitzel maken en bakken

Zelf een schnitzel maken

Helemaal zelf een schnitzel maken is helemaal niet zo lastig als dat veel mensen denken. Hiervoor heb je allereerst een goed stuk vlees nodig. In Nederland gebruiken we voor een schnitzel vaak varkensvlees, maar een echte Wiener schnitzel wordt gemaakt van kalf. Op de Wiener schnitzel komen we dan ook zo even terug wat je hiervoor nodig hebt.

Voor het maken van een gepaneerde of ongepaneerde schnitzel heb je niet veel nodig. Varkenslapjes zijn hiervoor perfect, maar vaak kan je ze al mooi platgeslagen kopen als ongepaneerde schnitzels bij de slager of supermarkt. Vervolgens is het een kwestie van paneren en je bent klaar om ze te bakken.

Hoe moet je een schnitzel paneren?

Schnitzel zelf panerenOm je schnitzels zelf te paneren begin je met het kruiden van het vlees. Doe dit door de lapjes aan beide kanten met wat peper en zout te bestrooien. Zet vervolgens drie kommetjes of diepe borden neer. Doe in de eerste wat bloem en in de laatste paneermeel. In het middelste kommetje of bord klop je een ei goed los.

Als de kommetjes of borden klaar staan en je de schnitzel hebt gekruid is het een kwestie van de schnitzel door de bloem heen halen. Vervolgens haal je deze door het geklopte ei heen en tot slot haal je de schnitzel door het paneermeel heen. Zorg er bij de laatste stap voor dat je de schnitzel goed door het ei heen haalt, zodat deze goed bedekt is. Je bent dan klaar om de gepaneerde schnitzels te bakken.

Idealiter werk je hierbij van links naar rechts en zorg je ervoor dat je rechterhand niet vies wordt van de bloem of ei. Deze gebruik je dus enkel om de schnitzel, als deze eenmaal in het paneermeel ligt, goed te bedekken met paneermeel en hem uit dit kommetje of bord te halen.

Een echte Wiener schnitzel maken

Echte Wiener schnitzel makenHoewel we in Nederland dus graag varkenslapjes gebruiken bestaan echte Wiener schnitzels uit kalfsvlees. Dit is wel wat duurder, maar de smaak en ervaring mogen er dan ook zeker wezen. Wil je het helemaal authentiek maken, dan bak je de schnitzels uiteindelijk in reuzel. Daarnaast gebruik je voor het maken van een echte Wiener schnitzel broodkruim in plaats van paneermeel, maar ook dit kan je eventueel overslaan. Het belangrijkste is de kalfsschnitzel.

Voor het maken een echte Wiener schnitzel, en dan doen we het even op de perfecte manier, begin je met het maken van broodkruim. Verwarm hiervoor de oven voor op 150 ºC. Neem vervolgens een witte boterham en haal hier de korst vanaf. Als de oven is voorverwarmd rooster je de boterham een halfuurtje op 150 ºC. Haal dan het geroosterde broodje uit de oven, laat even afkoelen en maal fijn in de keukenmachine. Je hebt nu heerlijke broodkruim voor de ultieme, krokante korst.

Heb je al platgeslagen kalfslapjes / kalfsschnitzels bij de slager gekocht? Dan kan je meteen een stap verder gaan. Sla anders de schnitzels mooi plat tot iets minder dan een halve centimeter dik. Verder is het nagenoeg exact hetzelfde proces als bij de Nederlandse gepaneerde schnitzel.

Bestrooi het vlees aan beide kanten met peper en zout om het vlees wat te kruiden. Pak dan drie kommetjes waarbij je in de eerste wat bloem doet, in de tweede een losgeklopt ei en in de derde het broodkruim. Haal de schnitzels door de drie borden heen, waarbij je begint bij de bloem., dan het ei en vervolgens het broodkruim. Je bent dan klaar om de Wiener schnitzel te bakken.

Schnitzel bakken (in de pan)

Schnitzel bakken in de panEen schnitzel bakken in de pan is ontzettend eenvoudig en voor zowel de Nederlandse gepaneerde schnitzel, als voor de echte Wiener schnitzel, werkt het hetzelfde. Een schnitzel bakken in de pan doe je zo:

 1. Verhit een flinke klont boter (of reuzel) in een stevige koekenpan op middelhoog vuur, dit mag een dikke laag (2 centimeter) zijn.
 2. Zorg dat de boter of reuzel goed heet is en leg dan de schnitzels in de pan.
 3. Bak de schnitzels in 2 à 3 minuten per kant mooi goudbruin. Zorg er tijdens het bakken voor dat je de pan blijft schudden, zodat de korst mooi loskomt en niet breekt.
 4. Haal de schnitzels uit de pan en leg deze op wat keukenpapier om uit te lekken.
 5. Serveer de schnitzels met een citroenpartje.

Een ongepaneerde schnitzel bakken

Voor het bakken van een ongepaneerde schnitzel geldt nagenoeg hetzelfde als voor een gepaneerde schnitzel. De baktijd voor het vlees blijft namelijk gelijk. Laat om een ongepaneerde schnitzel te bakken eerste een flinke klont boter bruin worden in een stevige koekenpan. Het hoeft geen laag van 2 centimeter te worden zoals bij de gepaneerde schnitzel, maar ook niet te weinig.

Als de boter heet is en mooi bruin van kleur leg je de schnitzels in de pan. Bij de gepaneerde schnitzel draai je ‘m het liefst één keer maar om, bij een ongepaneerde schnitzel mag je ook vaker om en om bakken. Bak in totaal de schnitzel 2 à 3 minuten per kant. Je kan ze er dan uithalen, even laten uitlekken en dan serveren.

Schnitzel in de airfryer bakken

Een schnitzel bakken in de pan is in onze ogen nog altijd lekkerder, maar het is mogelijk om je schnitzel in de airfryer te bakken. Hiervoor raden we je wel aan dit enkel met gepaneerde schnitzels te doen. Echte Wiener schnitzels zijn hiervoor vaak net iets te duur. Een schnitzel in de airfryer bakken doe je zo:

 1. Verwarm je airfryer voor op 180 ºC.
 2. Bestrijk ondertussen de schnitzels aan beide zijdes met een klein beetje olijfolie.
 3. Als de airfryer is voorverwarmt doe je de schnitzels zo’n 10 minuten in de airfryer. Dit kan per apparaat verschillen, dus controleer vanaf een minuut of 8 of ze al mooi gegaard zijn.
 4. Als de schnitzels mooi gebruind zijn en een krokante korst hebben zijn ze klaar en kan je ze uit de airfryer halen.
 5. Serveer de schnitzels met een schijfje citroen.

Saus voor bij de schnitzel

Champignonsaus voor bij schnitzelSchnitzels zijn op zichzelf al hartstikke lekker, maar met een mooie, goede saus erbij worden ze nog lekkerder. Daarnaast krijg je met elke saus weer een eigen twist en zo gaat schnitzel nooit vervelen. Een traditionele saus die je met schnitzel eet is een typische Hongaarse, rode saus: stroganoffsaus. Heerlijk romig en een saus die een warme sfeer geeft. Hiermee maak je er een echte feelgood maaltijd van.

Andere heerlijke sauzen die perfect samengaan met schnitzel zijn champignonroomsaus en cranberrysaus. Deze laatste heeft een klein zuurtje en dat maakt het een mooi contrast met het vettige van de schnitzel.

Veelgestelde vragen over schnitzel

Wat gaat goed samen met schnitzel?

Voedingswaarden van schnitzel (varken)

Energie (kcal) 166
Vet
Waarvan verzadigd
6,5 gram
2,5 gram
Koolhydraten
Waarvan suikers
5,7 gram
0,4 gram
Voedingsvezels 0,4 gram
Eiwit 21 gram

Bron: Voedingscentrum.nl