1. Home
  2. Vis en zeevruchten
  3. Coquilles

Coquilles bakken en bereiden

Een coquille, ook wel Sint Jacobsschelp of grote mantel, is een ware delicatesse in verschillende keukens. Daarbij worden ze op verschillende manieren klaargemaakt. De meest gebruikte manier van bereiden is de coquilles bakken of grillen. Je kan er ook nog voor kiezen om de coquilles eventueel te pocheren.

Coquilles tref je veel aan in de Franse keuken, maar ook in verschillende Aziatische keukens. Iedereen maakt ze weer net iets anders. Wij leggen je in dit artikel precies uit wat coquilles zijn en hoe je deze moet bereiden.

Coquilles

Coquilles zijn schelpdieren en één van de meest populaire zeevruchten die er zijn. Dit komt met name door de lekkere, zachte smaak van het vlees en door het feit dat je deze zeevrucht op meerdere manieren kan bereiden. Daardoor zijn er veel variaties mogelijk. De nootachtige smaak van het vlees past binnen veel gerechten, zonder direct de overhand te nemen. Daarnaast bevatten deze schelpen veel vlees voor een schelp.

coquilles-bakken-en-bereiden

Coquilles bakken of grillen

Zoals gezegd is het bakken of grillen van de coquilles de meest gebruikte manier om deze zeevruchten te bereiden. Zorg dat je hier de volle aandacht voor hebt, want iets te lang garen en ze worden hartstikke taai. Bereid je ze perfect, dan zijn ze heerlijk knapperig van buiten en zacht van binnen. Wil je een nog intensere smaak aan je coquilles geven, koop dan niet-schoongemaakte coquilles bij de visboer.

Droogdeppen voor het bakken

Om de coquilles perfect te bakken begin je met het droogdeppen van de coquilles. Neem hiervoor wat keukenpapier en dep ze stuk voor stuk af. Doe je dit niet, dan is er nog veel vocht aanwezig, waardoor de buitenkant niet goed krokant wordt of de binnenkant juist erg taai. Om dezelfde reden voeg je zout pas toe op het moment dat je de zeevruchten in de pan legt. Je wil niet dat het zout uit de coquilles wordt getrokken en ze vruchten nog steeds te vochtig zijn.

Perfect gebakken coquilles

Om de coquilles perfect te bakken zet je een pan op hoog vuur. Giet hier wat olie en laat dit echt goed heet worden. Neem hier even de tijd voor en leg de coquilles er niet te vroeg in. Het makkelijkst is een koekenpan met antiaanbaklaag te gebruiken. Als de olie heet is leg je de coquilles in de pan. Zorg dat de pan de hele tijd op zo hoog mogelijk vuur staat. Na 2 minuten bakken draai je de coquilles om.

Voeg net na het omdraaien een flinke klont roomboter toe aan de pan met coquilles. Bak de coquilles nu nog 2 minuten aan de andere kant. Dit keer moet je ervoor zorgen dat de pan iets schuin wordt gehouden, zodat de olie-boter mix aan één kant komt. Schept deze mix continu over de bovenkant van de coquilles. Na 2 minuten haal je de coquilles uit de pan en kan je ze serveren.

De finishing touch voor gebakken coquilles

Om gebakken coquilles de perfecte finishing touch te geven strooi je er na het bakken een heel klein beetje peper overheen en serveer je het vruchtvlees met wat citroensap. Deze klassieke combinatie is niet voor niets ontzettend populair. Het zure van de citroen en het zoetige van de Sint Jacobsschelp gaan perfect samen.

Coquilles grillen

Coquilles grillen is relatief makkelijk om te doen, maar ook hier is het van belang om het goed in de gaten te houden. Het belangrijkste is dat de grillpan of -plaat goed heet is. Zo garen de coquilles het beste, maar krijg je ook de heerlijke grill streepjes op de zeevruchten.

Zet deze op de hoogste stand of het hoogste vuur. Smeer ondertussen de coquilles licht in met wat olijfolie. Als de pan of plaat heet is leg je de coquilles erop. Na 2 minuten draai je ze om en laat je ze nog 2 minuten op de andere kant grillen. Je bent dan klaar om de coquilles te serveren.

Coquilles pocheren

Hoewel de meeste mensen coquilles het liefst gebakken of gegrild eten, is pocheren ook een optie. Hier komt de diversiteit van de Sint Jacobsschelp om de hoek kijken. Bij het pocheren van de coquille ontstaat er geen knapperige korst en is de gehele coquille zacht. De coquille kan in verschillende soorten vetten of vloeistoffen worden gepocheerd, zoals (room)boter, olie, wijn, whiskey of cognac. Dit is puur afhankelijk van wat je zelf lekker vindt.

Om de coquille te pocheren verhit je het vet of de vloeistof tot een temperatuur van 85 graden Celsius. Bij een alcoholische vloeistof verdampt de alcohol, zonder dat de rest kookt. Gebruik hier een thermometer voor zodat je de temperatuur goed in de gaten kan houden. Leg de coquilles dan in de pan en pocheer deze zo’n 3 tot 4 minuten.

Zorg dat de Sint Jacobsschelpen niet langer dan 4 minuten gepocheerd worden. Net als bij het bakken van de coquilles worden ze dan taai. Iets rauw van binnen is bij coquilles geen probleem. Na 4 minuten pocheren ben je klaar om ze uit de pan te halen en te serveren.

Veelgestelde vragen over coquilles

Wat gaat goed samen met coquilles?

Voedingswaarden van coquilles

Energie (kcal) 72
Vet
Waarvan verzadigd
0,1 gram
0 gram
Koolhydraten
Waarvan suikers
2,2 gram
0 gram
Voedingsvezels 0 gram
Eiwit 15,5 gram

Bron: Voedingswaardetabel.nl