Verschillende soorten spaghetti koken
Spaghetti komt in verschillende vormen die allemaal een eigen bereidingstijd hebben. De bekendste soort is gedroogde pasta die je standaard in de supermarkt koopt. Deze vorm van spaghetti heeft de langste kooktijd nodig. Daarnaast is er verse spaghetti die enigszins gedroogd kan zijn of helemaal vers is. De kooktijd is hierbij een stuk korter.
Gedroogde spaghetti koken
Om de standaard, gedroogde spaghetti te koken volg je de volgende stappen:
- Breng een grote pan met water aan de kook, voor elke 100 gram pasta gebruik je 1 liter water;
- Als het water kookt, voeg je een flinke snuf zout toe aan het water en voeg de spaghetti toe in de pan;
- Roer de spaghetti goed door om te voorkomen dat deze aan elkaar gaat plakken, olie toevoegen helpt hier niet bij;
- Kook de spaghetti beetgaar (al dente) in 9 tot 12 minuten, proef na 9 minuten of de spaghetti klaar is door een sliert uit het water te halen;
- Haal als de spaghetti al dente is een kopje kookvocht uit de pan om toe te voegen aan de pastasaus en giet de spaghetti af;
- Laat de spaghetti even goed uitlekken;
- Je kan de spaghetti nu aan de saus toevoegen of serveren op het bord, afhankelijk van het recept;
- Je bent klaar met het koken van de spaghetti!
De kooktijd van gedroogde spaghetti is dus tussen de 9 en 12 minuten, maar controleer altijd de verpakking of dit iets kan afwijken. Soms is dit een tikje korter. Langer koken kan de pasta ‘snotterig’ maken. De textuur is dan niet meer lekker.
Verse spaghetti koken
Verse, niet-gedroogde spaghetti koken doe je met spaghetti die je net vers hebt klaargemaakt met een pastamachine en niet hebt laten drogen. Deze pasta gaat dus eigenlijk direct van pastamachine naar pan. Om niet-gedroogde, verse spaghetti te koken volg je de volgende stappen:
- Vul een pastapan met water en breng dit aan de kook, per 100 gram verse pasta gebruik je 1 liter water;
- Voeg, als het water kookt, een eetlepel zout toe aan het water en voeg de spaghetti toe in de pan;
- Roer de spaghetti goed door om te voorkomen dat deze aan elkaar gaat plakken, olie toevoegen is hiervoor niet nodig en helpt niet;
- Kook de verse, niet-gedroogde spaghetti al dente in 30 seconden tot 1,5 minuut;
- Proef na 30 seconden of de pasta beetgaar is, al dente;
- Haal als de spaghetti klaar is een kopje kookvocht uit de pan als binding voor de pastasaus;
- Giet de verse spaghetti af en laat het goed uitlekken;
- Serveer de spaghetti of voeg deze toe aan de saus, je bent nu klaar met het koken van de verse, niet-gedroogde spaghetti.
Gedroogde, verse spaghetti koken
Je kan verse spaghetti ook eerst (kort) drogen voor je deze gaat gebruiken. Afhankelijk van hoe lang de spaghetti heeft gedroogd en de dikte van de slierten, bedraagt de kooktijd van gedroogde, verse spaghetti tussen de 2 en 5 minuten. In onderstaande stappen leggen we je uit hoe je de gedroogde, verse spaghetti moet koken:
- Vul een grote pan met water en breng dit aan de kook, per 100 gram spaghetti vul je 1 liter water;
- Op het moment dat het water kookt voeg je een eetlepel zout aan het water toe en je voegt de spaghetti toe;
- Roer alles goed door om te voorkomen dat de spaghetti aan elkaar gaat plakken, hiervoor is olie toevoegen overbodig;
- Kook de gedroogde, verse spaghetti in 2 tot 5 minuten al dente;
- Proef na 2 minuten of de spaghetti beetgaar (al dente) is;
- Als de spaghetti beetgaar is, haal je een kopje kookvocht uit de pan voor de saus;
- Giet de gedroogde, verse spaghetti af en laat deze goed uitlekken;
- Voeg de spaghetti toe aan de saus of serveer deze direct op het bord met de saus eroverheen, je bent dan klaar met het koken van de gedroogde, verse spaghetti!