1. Home
 2. Rijst, pasta en granen
 3. Mie

Mie koken

Mie zijn een soort Chinese noedels van tarwe die met de hand worden getrokken. In Nederland is mie vrij populair bij tal van Aziatische gerechten. Voor het bereiden hiervan moet je de mie koken. Dit is vrij eenvoudig en snel te doen, één van de reden ook dat deze noedels erg populair zijn. Ze zijn lekker en snel klaar te maken.

Als je mie gaat maken dan kan je kiezen uit ‘normale’ mie en eiermie. De eiermie heeft hierbij een aanzienlijk kortere kooktijd ten opzichte van de meest gangbare soort. Van beide leggen we je natuurlijk uit hoe je deze moet koken.

Mie-koken

Verschillende soorten mie

Er zijn verschillende soorten mie verkrijgbaar op de markt. Je hebt namelijk standaard mie, in het Chinees ook wel lamian genoemd, en eiermie. De standaard mie wordt gemaakt op basis van tarwe. Het bereidingsproces voor deze mie is traditioneel en gaat nog met de hand exact de juiste dikte te krijgen. De mie wordt veel gebruikt in bijvoorbeeld soep of bami. Er zitten verder geen toevoegingen aan deze soort mie. In Nederland is deze vorm veelal verkrijgbaar in mie nestjes.

Eiermie is de andere soort mie die we kennen. Deze wordt naast tarwe gemaakt van ei, zoals de naam al zegt. Hierdoor heeft deze soort een meer gelige kleur. De kooktijd van deze mie soort is ook korter dan de standaard variant. Deze mie is niet verkrijgbaar in nestjes, maar zitten in een pakken waarbij het lijkt alsof de slierten gevlochten zijn.

Er is ook nog een soort van derde mie-achtig product op de markt, namelijk mihoen. Dit wordt gemaakt van rijstmeel. Hierdoor zijn de noedels zeer dun en lijken soms bijna doorzichtig. Deze soort behandelen we niet in dit artikel.

Normale mie koken

Allereerst het koken van de standaard mie, gemaakt op basis van tarwe. Dit is vrij eenvoudig te doen via onderstaande stappen. Mie koken doe je dan ook zo:

 1. Breng in een pan een ruime hoeveelheid water aan de kook en voeg hier een snufje zout aan toe.
 2. Als het water kookt leg je de mie in het water en laat je het 1 minuut liggen.
 3. Na 1 minuut trek je de mie nestjes uit elkaar en roer je deze goed door.
 4. Laat de mie vervolgens nog een minuut of 11 doorkoken (in totaal bedraagt de kooktijd zo’n 12 minuten), waarbij je regelmatig alles doorroert.
 5. Als de mie gaar is giet je deze af met een vergiet en spoel je de mie af met koud water om het kookproces te stoppen en plakken te voorkomen.
 6. Laat alles goed uitlekken en je bent klaar om de mie te serveren of je kan deze gebruiken voor verdere bereiding van een heerlijk gerecht.

Tip: je kan in plaats van zout ook een scheutje ketjap in het water doen om de Aziatische toon te versterken!

Eiermie koken

Eiermie koken werkt bijna hetzelfde als het koken van de standaard mie. Het voornaamste verschil zit hem in de kooktijd. Eiermie koken doe je dan ook als volgt:

 1. Breng een ruime pan met water aan de kook en voeg hier een scheutje ketjap of een snufje zout aan toe.
 2. Als het water aan de kook is leg je de gewenste hoeveelheid eiermie in het water en laat dit een minuutje liggen.
 3. Trek de eiermie uit elkaar en roer alles goed door.
 4. Laat de eiermie nog 4 à 5 minuten doorkoken (totale kooktijd van 5 à 6 minuten) en roer alles regelmatig door.
 5. Giet de eiermie af en spoel direct af met koud water.
 6. Laat alles goed uitlekken en je bent klaar om de eiermie te serveren of verder te verwerken.

Wat gaat goed samen met mie?

Voedingswaarden van mie

Energie (kcal) 142
Vet
Waarvan verzadigd
0,9 gram
0,1 gram
Koolhydraten
Waarvan suikers
27,7 gram
0,7 gram
Voedingsvezels 1,4 gram
Eiwit 5,1 gram

Bron: Voedingscentrum.nl