1. Home
  2. Groentes
  3. Aubergine

Aubergine bakken en andere manieren van bereiden

Aubergine is een paarse groente uit het oosten en zuiden van Azië, die door de Arabieren in het Middellandse Zeegebied is geïntroduceerd. Met name in Spanje is de aubergine in veel gerechten terug te vinden. De meest gebruikte manier van bereiden is de aubergine bakken, maar de groente is ontzettend veelzijdig. Je kan deze ook in tal van gerechten gebruiken.

Doordat je zoveel kanten op kan met de eierplant, zoals aubergine ook wel wordt genoemd, is het altijd een goed idee er eentje klaar te hebben liggen. Of je nu kiest voor bakken, koken of grillen, de groente is zo klaar. Wij leggen je alles uit over aubergine bereiden!

Aubergine bereiden

Aubergine bereiden kan je zoals gezegd op tal van manieren doen, waarbij de aubergine bakken de meest gebruikte manier is. Dit kan overigens zowel in de oven als in de pan, maar de oven is veruit de meest gebruikte methode. Voordat je aubergine kan klaarmaken op de manier die jouw voorkeur heeft moet je deze schoonmaken. Daar beginnen we dan ook mee.

Aubergine

Schoonmaken van de aubergine

Het schoonmaken van de aubergine hoef in principe niet veel tijd te kosten. Je bent hier dan ook snel klaar mee. Dit komt omdat je de vrucht niet hoeft te schillen, deze blijft er gewoon omheen zitten.

Om te beginnen met het schoonmaken van de aubergine snijd je het groene kroontje van de vrucht af. Vervolgens snijd je van de onderkant een dunne plak af van zo’n 0,5 tot 1 centimeter. Dan is het enkel nog een kwestie van goed schoonspoelen onder de kroon en je bent klaar met het schoonmaken. Tijd om de vrucht op maat te snijden.

Afhankelijk van de manier van bereiden snijd je de groente in plakjes, reepjes, stukjes of gelijkmatige blokjes. Ga je bijvoorbeeld grillen, dan zijn plakken of reepjes perfect. Om te bakken in de pan kan je weer beter gelijke blokjes aanhouden. Dit is dus net afhankelijk van je bereidingsmethode en persoonlijke voorkeur.

Aubergine bakken in de oven

Aubergine is perfect om in de oven te bereiden en dit is dan ook één van de meest gebruikte manieren die wordt toegepast. Zo is aubergine een graag geziene gast in verschillende ovengerechten, zoals lasagne. Wat veel mensen ook doen is de aubergine bakken in de oven en deze vervolgens vullen of gratineren. De mogelijkheden hiervan zijn eindeloos.

Wil je de aubergine los bakken in de oven? Begin met het voorverwarmen van de oven op 200°C. Snijd de aubergine in mooie, gelijke blokjes. Leg een vel bakpapier op een ovenplaat en leg hier de blokjes aubergine op. Besprenkel met wat olijfolie en breng op smaak met wat peper en zout. Bak vervolgens de aubergine zo’n 10 tot 15 minuten in de oven. Als de blokjes een goudbruine korst hebben en je er met een vork gemakkelijk in kan prikken, zijn ze klaar. Je kan ze dan direct serveren.

Een kleine twist op dit gerecht dat net iets meer smaak geeft is een klein teentje knoflook door drie eetlepels olijfolie mengen en dit over de aubergineblokjes sprenkelen. Een paar takjes tijm over de blokjes leggen geeft ook een heerlijke smaak.

Aubergine bakken in de pan

De aubergine bakken in de pan is ook een perfecte manier om deze groente klaar te maken en wordt vrij vaak gebruikt. Belangrijk is de pan goed heet te laten worden voordat je de aubergine erin doet. Zo verdampt het vocht dat vrijkomt sneller en voorkom je dat het een stoofgerecht wordt.

Het makkelijkst is om blokjes te gebruiken, maar reepjes of plakjes kunnen ook prima. Als je de groente gesneden hebt is het handig om hier wat zout over te sprenkelen en dit goed te mengen. Hiermee neem je al een deel van het vocht op.

Doe in een goede koekenpan een heel klein scheutje olie en zet dit op een hoog vuur. Zorg ervoor dat de pan echt goed heet wordt. Daarnaast zal overtollige olie worden opgenomen door de aubergine en dit is niet nodig. Als de pan goed heet is leg je een deel van de stukjes aubergine in de pan. Als de blokjes zijn dichtgeschroeid voeg je het volgende portie toe. Net zolang totdat alle aubergine in de pan zit. Bak dit nog zo’n 7 à 8 minuten waarbij je regelmatig de stukjes keert. Haal de stukjes uit de pan en serveer deze direct of verwerk ze verder.

Aubergine grillen

Grillen is een andere populaire manier om aubergine te bereiden. Dit kan je op twee, drie manieren doen. De eerste is in de grillpan of op de grillplaat. De tweede manier is op de barbecue. Tijdens een goede barbecue is een gegrilde aubergine een heerlijke toevoeging. Wij leggen je ze beide uit.

In de grillpan of -plaat

In de grillpan of op de grillplaat is aubergine ideaal. Je kan er alle kanten mee op en ze heerlijk marineren of kruiden. Natuurlijk kan je ze ook neutraal houden, maar vaak heeft dit wel wat minder smaak. Snijd plakken in de lengte van ongeveer 0,5 tot 1 centimeter dik. Laat de grillpan of -plaat goed heet worden en leg de plakken erop. Grill per kant zo’n 2 tot 3 minuten. Als het goed is zijn de plakken nu mooi goudbruin en klaar om geserveerd te worden. Laat ze eventueel even afkoelen, omdat ze erg heet kunnen zijn als van de grill afkomen.

Van de barbecue

Aubergine is perfect bij elke barbecue. Je kan er op verschillende manieren mee aan de slag en heerlijk marineren. Maak bijvoorbeeld een mengsel van wat olijfolie, knoflook, zout en peper. Snijd de aubergine in de lengte in mooie plakken van zo’n 1 centimeter dik. Bestrijk deze met de marinade en laat het zo’n 15 minuten liggen. Vervolgens leg je de plakken op de barbecue. Aubergine van de barbecue is klaar als de plakken mooi goudbruin kleuren. Laat ze even afkoelen en je kan genieten van heerlijk gegrilde aubergine van de barbecue.

Aubergine koken

Anders dan veel andere groentes is het bij aubergine minder gebruikelijk om deze te koken, maar het is eigenlijk ideaal. Het gaat snel en er komt weinig bij kijken. Hoe je de groente snijd is niet heel belangrijk, blokjes of plakken zijn allebei prima.

Om de aubergine te koken doe je een klein laagje water in een pan. Voeg hier een snufje zout aan toe en voeg direct de gesneden aubergine toe. Zet dit op het vuur en breng aan de kook. De kooktijd van aubergine koken is zo’n 5 à 7 minuten. Als je er met een vork gemakkelijk in kan prikken zijn ze gaar. Giet ze goed af en serveer ze. Het lekkerste is om hier wat olijfolie overheen te sprenkelen.

Wat gaat goed samen met aubergine?

Voedingswaarden van aubergine

Energie (kcal) 25
Vet
Waarvan verzadigd
0,2 gram
0 gram
Koolhydraten
Waarvan suikers
3,5 gram
1,5 gram
Voedingsvezels 2,5 gram
Eiwit 1,2 gram

Bron: Voedingswaardetabel.nl