1. Home
  2. Fruit, noten en specerijen
  3. Kastanjes

Kastanjes poffen en bereiden

Kastanjes poffen en bereiden klinkt soms lastig en niet veel mensen doen dit zelf. Toch is het vrij makkelijk om te doen. Als de herfst aanbreekt en de blaadjes van de bomen vallen, vallen de kastanjes vanzelf mee. De herfst is dus bij uitstek de tijd om kastanjes te poffen en te genieten van deze heerlijke noten. Niet voor niets gaan ze perfect samen in een gerecht met pompoen.

Voor het poffen van kastanjes heb je niet veel nodig. Het belangrijkste is dat je de juiste kastanjes te pakken hebt, want je kan ze niet allemaal eten. Alles weten over kastanjes poffen? Wij leggen je verschillende manieren van bereiden uit en welke je nodig hebt!

Kastanjes-poffen

Welke kastanjes kan je eten?

Zoals gezegd kan je niet elke kastanje eten. Er zijn namelijk twee soorten kastanjes: tamme en wilde. De wilde kastanjes kan je helaas niet eten. Naast dat ze erg bitter van smaak zijn, is het ook mogelijk dat je behoorlijke buikpijn van deze kastanjes kan krijgen. Geen goed idee dus. Tamme kastanjes kan je wel eten en smaken heerlijk. In tegenstelling tot hun wilde familie, smaken de tamme kastanjes erg zoet.

Wilde en tamme kastanjes onderscheiden is vrij eenvoudig te doen. Het is aan meerdere punten te herkennen, dus de kans dat je met wilde werkt is vrij klein. Allereerst de buitenkant. De wilde kastanje heeft korte punten op de schil en de tamme juist lange en dunne stekels. Aan de binnenkant zie je het verschil doordat wilde kastanjes een stuk mooier zijn. Deze zijn mooi rond. Tamme kastanjes daarentegen hebben een platte kant en aan de bovenkant ervan zie je een klein puntje zitten.

Hoe moet je kastanjes poffen?

Nu je weet hoe je de juiste kastanjes om te poffen kan vinden is het tijd om te weten hoe je ze kan klaarmaken. De verschillende manieren lijken nogal op elkaar, waarbij de kastanjes poffen in de oven de traditionele manier is. Ons advies is dan ook om het op deze manier te doen, zo krijg je het lekkerste resultaat. Daarnaast is het ook mogelijk om ze in de pan of de magnetron te poffen.

Kastanjes poffen in de oven (traditionele manier)

De meest gebruikte en ook traditionele manier van kastanjes poffen is in de oven. Dit is ontzettend eenvoudig om te doen. Volg onderstaande stappen en je hebt binnen de kortste keren een heerlijke schaal met gepofte kastanjes staan. Kastanjes poffen doe je zo:

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Koop je de kastanjes in schil, verwijder deze dan eerst.
  3. Snijd in de bovenkant van elke kastanje een kruisje met een scherp mes.
  4. Leg de kastanjes op een rooster (of in een speciale kastanjepan als je deze hebt, schud dan af en toe).
  5. Als de oven klaar is met voorverwarmen schuif je de kastanjes in de oven voor zo’n 15 tot 20 minuten.
  6. Als de kastanjes openspringen zijn ze klaar en kun je ze uit de oven halen.
  7. Laat de kastanjes even afkoelen en je kan ze serveren.

Kastanjes smaken van zichzelf al hartstikke lekker, maar om de smaak nog meer te versterken is ons advies om ze te serveren met een klontje roomboter en wat peper en zout.

Kastanjes poffen in de pan

Heb je geen oven tot je beschikking, maar wil je wel kastanjes poffen? Dan kan de pan een uitkomst zijn. Hiervoor maak je ook een kruisje in de bovenkant van elke kastanje. Smelt vervolgens wat roomboter in een grote pan (zodat alle kastanjes erin passen). Je kan hierbij rekening houden met zo’n 10 tot 15 gram boter per 250 gram kastanjes.

Als de boter is gesmolten leg je de kastanjes in de pan en zet je het vuur op middelhoog. Na een minuut of 20 beginnen de kastanjes te poffen en kan je ze uit de pan halen. Even laten afkoelen en je kan genieten van heerlijk gepofte kastanjes.

Kastanjes poffen in de magnetron

Heb je niet heel veel kastanjes die je wil poffen of zoek je de meest snelle en gemakkelijke manier? Dan is kastanjes poffen in de magnetron de oplossing voor jou.

Zoals bij elke manier van poffen kerf je ook nu als eerste een kruisje in de bovenkant van de noot. Leg vervolgens de kastanjes in een diep bord of op een magnetronschaal. Zorg ervoor dat er nog wel wat ruimte over is.

Zet de magnetron op zo’n 360 à 400 watt (middelhoge stand) en zet de kastanjes in de magnetron. Afhankelijk van hoeveel kastanjes hebt moeten ze zo’n 2 à 3 minuten in de magnetron. Als ze zijn gepoft (uit hun vel zijn gesprongen), zijn ze klaar en kunnen ze uit de magnetron worden gehaald. Laat ze even afkoelen en je kan ze serveren!

Veelgestelde vragen over kastanjes

Wat gaat goed samen met kastanjes?

Voedingswaarden van kastanjes

Energie (kcal) 189
Vet
Waarvan verzadigd
2,7 gram
0,5 gram
Koolhydraten
Waarvan suikers
35 gram
6 gram
Voedingsvezels 4,1 gram
Eiwit 4 gram

Bron: Voedingscentrum.nl