1. Home
  2. Fruit, noten en specerijen
  3. Gebakken banaan

Gebakken banaan maken

Gebakken banaan, ook wel pisang goreng of bakabana, is een klassieker in verschillende keukens. Hoewel het vaak als dessert gegeten wordt, kan je het ook prima als lekkernij tussendoor eten. Gebakken banaan maken is helemaal niet zo lastig en kan je op verschillende manieren bereiden. Zo kan je op elk moment genieten van dit heerlijke gerecht.

Hoe je gebakken banaan eet is voornamelijk afhankelijk welk recept je volgt, ondanks dat beide van bakbananen worden gemaakt. In Suriname heet een gebakken banaan bakabana en in de Indonesische keuken pisang goreng.

Gebakken banaan

Manieren waarop je een gebakken banaan kan klaarmaken

Zoals gezegd kan je dit gerecht op verschillende manieren maken. De meest gebruikte manier is in een pannetje met een laagje olie dat je goed heet laat worden, maar het kan ook in de koekenpan. Voordat je de banaan kan bakken, zal je deze klaar moet maken. Hier beginnen we mee.

Recept voor gebakken banaan klaarmaken

Je kan gebakken banaan op meerdere manieren klaarmaken. De meest gebruikte manier is om er stukjes van te maken, maar je kan er ook plakjes van snijden. Dit doe je als je een koekenpan wil gebruiken. Voor het maken van gebakken banaan gebruik je nooit normale bananen, maar altijd bakbananen. Deze zijn een stuk groter en steviger dan normale bananen.

Gebakken banaan maken

Gebakken-banaan-maken
Gebakken banaan op een bordje.

De eerste manier van gebakken banaan, pisang goreng, maken is om wat bloem (100 gram voor 3 banen), een snufje zout en een zakje vanillesuiker te mengen. Voeg hier een eitje aan toe en meng deze ook. Vervolgens voeg je zo’n 100 milliliter water beetje bij beetje toe en klop je het geheel tot een egaal beslag. Als het beslag klaar is kan je de olie eventueel vast verwarmen, maar je kan ze ook eerst afmaken. Snijd de bakbananen in de lengte door de helft en snijd deze twee helften in elk 3 stukjes, zodat je in totaal 6 stukjes krijgt. Deze haal je door het beslag. Je kan ze dan gelijk bakken.

Gebakken banaan in de pan maken

De gebakken banaan in de pan maken is de meest gebruikte manier. Hiervoor verwarm je plantaardige olie in een pannetje. Het beste is om hier een thermometer in te steken, zodat je precies weet hoeveel graden de olie is. Deze moet namelijk naar 180 graden worden verhit. Als je de stukjes banaan in de olie gooit, moeten er gelijk bubbeltjes ontstaan.

Als de olie goed heet is, gooi je de banaan erin. In zo’n 3 à 4 minuten bak of frituur je de banaan. Ze zijn klaar als ze mooi bruin kleuren. Zorg ervoor dat de stukjes banaan tijdens het bakken niet tegen elkaar komen in de pan. Na 3 à 4 minuten haal je de stukjes banaan uit de pan en laat je ze uitlekken op een stuk keukenpapier. Even bestrooien met poedersuiker en je kan genieten van heerlijke gebakken banaan.

Gebakken banaan in de koekenpan maken

Om gebakken banaan in de koekenpan te maken snijd je een bakbanaan of meerdere bakbananen in plakjes van zo’n 0,5 tot 1 centimeter. Laat dan een goede klont kokosboter (of roomboter) langzaam in de koekenpan smelten. Dit kan op een laag vuur. Als de boter is gesmolten voeg je de plakjes bakbanaan toe. Laat dit 1 à 2 minuten bakken.

Maak ondertussen een mengsel van basterdsuiker en kaneel. Per banaan heb je 3 theelepels suiker en een halve theelepel kaneel nodig. Na 1 à 2 minuten bakken voeg je dit mengsel toe. Dit laat je nog één tot anderhalve minuut meebakken. Let goed op dat het niet aanbrandt. Je kan de stukjes dan serveren.

Veelgestelde vragen over gebakken banaan

Wat gaat goed samen met gebakken banaan?

In verschillende keukens wordt bakbanaan anders gebruikt. Sommige gebruiken het puur als dessert of tussendoortje (à la gebak), maar het kan ook goed gegeten worden bij een rijsttafel.

Voedingswaarden van bakbanaan

Energie (kcal) 137
Vet
Waarvan verzadigd
0,2 gram
0 gram
Koolhydraten
Waarvan suikers
31,5 gram
24 gram
Voedingsvezels 1,9 gram
Eiwit 1,9 gram

Bron: Voedingswaardetabel.nl