Sliptong bereiden en schoonmaken
Je kan sliptong op verschillende manieren bereiden, maar de sliptong bakken in de pan of in de oven zijn wel de meest gebruikte. In principe kan je ze ook op nog een aantal andere manieren bereiden. Denk bijvoorbeeld aan grillen, frituren of op de barbecue. Wij leggen je het bakken in de pan en sliptong uit de oven uit. Voordat je ze echter kan garen moet je ze schoonmaken. Daar gaan we dus mee beginnen.
Sliptong schoonmaken
Hoewel in de meeste gevallen de sliptongetjes al zijn schoongemaakt door de visboer, hoeft dit niet altijd het geval te zijn. Je moet de sliptong dan eerst zelf schoonmaken. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om bewust ongefileerde en niet-schoongemaakte sliptong te kopen, bijvoorbeeld omdat je het leuk vindt dit zelf te doen.
Om de tongetjes schoon te maken heb je een scherp fileermes nodig. Begin met het afsnijden van de randjes van de staartvin en schuur een stukje van de huid los zodat je deze van het filet kan aftrekken. Als deze wat los zit kan je in één keer het vel van de tong afhalen. Doe dit ook voor de andere kant. Je hebt nu als het goed is een tong zonder huid, behalve rond de kop.
Neem dan een kleiner, scherp mesje en snijd de kop eraf, evenals de graten. Doe dit enigszins voorzichtig en snijd dan beide filets los. Je bent dan klaar om de sliptong te bereiden.
Sliptong bakken in de pan
Voordat je sliptong gaat bakken moet je ervoor zorgen dat deze op kamertemperatuur is. Haal de vis dus een halfuurtje voor gebruik uit de koeling en leg afgedekt op het aanrecht. Dep daarnaast de vis goed droog met een stukje keukenpapier. Op die manier zorg je ervoor dat de tong volledig droog is.
De tong bakken in de pan doe je door eerst een goede klont roomboter in de pan te laten smelten. Doe dit niet te snel, maar langzaam. Je hoeft dus geen hoog vuur te gebruiken. Als de boter licht gesmolten is, is het tijd om de sliptong in de pan te leggen. De sliptong bakken doe je 2 tot 3 minuten per kant. De vis is dan botermals als je deze serveert.
Eventueel kan je de tong lichtjes door de bloem halen voor het bakken. Je krijgt dan een mooi, goudbruin korstje. Hiervoor breng je de tong eerst op smaak met wat peper en zout en vervolgens haal je deze door de bloem. De één houdt ervan, de ander heeft de sliptong het liefst zo puur mogelijk.
Sliptong uit de oven
Een andere, heerlijke manier van bereiding is sliptong uit de oven. Het is daarnaast ook nog eens super makkelijk om te maken. Zorg er wederom voor dat de vis op kamertemperatuur is voor je deze gaat bereiden en goed droog gedept. Begin dan met het voorverwarmen van de oven op 180 °C. Vet dan een ovenschaal goed in met wat roomboter of olijfolie (of een mix hiervan). Leg de sliptongetjes in de oven en doe hier ook wat boter of olijfolie op.
Als de oven is voorverwarmd schuif je de ovenschaal in het midden van de oven. De oventijd is zo’n 10 tot 15 minuten. Dit is een beetje afhankelijk van hoe groot de sliptongetjes zijn en hoeveel het er zijn. Na de oventijd haal je de schaal uit de oven en test je met een vork of deze goed gaar is. Zo niet, doe er dan nog enkele minuten bij. Strooi er nog wat zout en peper overheen (of wat andere kruiden) en je bent klaar om te serveren. Doe hier een citroenschijfje bij. Dit geeft nog wat extra smaak aan de gebakken sliptong.