Pangasiusfilet bereiden
Je kan pangasiusfilet bereiden op tal van manieren. Van bakken in de pan tot grillen op de barbecue. Elke manier geeft weer net z’n eigen tintje aan de vis. Wij leggen je zo uit hoe je pangasiusfilet kan bakken in de pan, in de oven kan bereiden, maar ook hoe je deze kan grillen. Voordat we echter de verschillende manieren van bereiding bespreken gaan we het hebben over hoe je deze visfilets kan kruiden en marineren. Zo voeg je nog meer smaak toe aan deze lekkere, zachte vis en kan je mooi blijven variëren. Zorg er wel voordat je de vis eerst mooi droog dept.
De filet kruiden of marineren
Pangasiusfilet kan je op allerlei manieren kruiden of marineren. Zo blijft de vis je elke keer weer verrassen. Als je voor een lekkere frisse smaak wil gaan dan raden we aan gebruik te maken van wat citroensap. Maak bijvoorbeeld een lekkere marinade van wat olijfolie, citroensap en frisse, verse kruiden (peterselie, basilicum, tijm, rozemarijn, etc.). Meng dit goed door elkaar en breng op smaak met wat versgemalen peper en zout.
Ben je meer van het pittige? Dan kan je er ook voor kiezen de filets te kruiden met zwarte peper, wat chilivlokken, cayennepeper en paprikapoeder. Voeg tijdens het bakken nog wat knoflook toe en je kan genieten van een heerlijk pittige filet.
Hou je van een lekker krokant laagje, zoals bij bijvoorbeeld sliptong, dan je er ook voor kiezen de pangasiusfilets door wat bloem te halen. Kruid de filets eerst met wat peper en zout, strooi dan wat bloem op een bord en haal ze hier doorheen. Zo krijgen je filets een heerlijk krokant laagje.
Pangasiusfilet bakken in de pan
Pangasiusfilet bakken in de pan is de meest gebruikte manier van bereiden, maar ook de meest gemakkelijke. Laat een klontje boter met wat olijfolie goed smelten in een koekenpan. Bak- en braadboter kan ook gebruikt worden. Laat de boter smelten op laag vuur, zodat dit niet te hard gaat. Als je de pangasiusfilets niet al hebt gekruid zorg er dan voor dat je ze goed droog gedept en bestrooi met peper en zout.
Als de boter gesmolten is leg je de visfilets in de pan. Zorg ervoor dat het vuur nog steeds zacht staat, zodat alles goed kan garen. De pangasiusfilet bakken doe je in ongeveer 15 minuten op laag vuur. Keer regelmatig even om. Je kan de filets hierna direct serveren!
Pangasiusfilet uit de oven
Uit de oven is pangasiusfilet ook ontzettend smakelijk. Maak je een marinade of kruid je de vis, dan is het helemaal ideaal. Je kan overgebleven marinade dan mooi in de ovenschaal houden, waardoor de vis nog meer smaak krijgt.
Om de pangasiusfilet in de oven te bereiden verwarm je de oven voor op 180 °C. Vet ondertussen een ovenschaal in met wat olijfolie en dep de filets droog. Bestrooi deze daarna met wat peper en zout. Leg dan de visfilets in de ovenschaal en besprenkel eventueel met wat citroensap of leg enkele schijfjes citroen op de vis voor een extra frisse en zachte smaak. Als de oven is voorverwarmd zet je de ovenschaal in de oven. De pangasiusfilets zijn na een minuut of 12 gaar, je kan ze dan uit de oven halen en serveren.
Pangasiusfilet grillen of op de barbecue bereiden
Wil je genieten van een heerlijk grill randje op je filets? Dat kan! Zowel in de grillpan als op de barbecue. Pangasiusfilet grillen in de grillpan is ontzettend makkelijk. Zet de grillpan aan en verwarm deze goed. Vervolgens leg je de, eventueel gekruide, filets op de grillplaat of -pan en in 2 à 3 minuten per kant grill je de filet gaar.
Op de barbecue is het iets meer werk, omdat je wil voorkomen dat de filets eventueel aan het rooster gaan plakken. Het makkelijkst is dan ook om te werken met pakketjes van aluminiumfolie. Dep de vis goed af en leg deze op wat met olijfolie ingesmeerde aluminiumfolie. Besprenkel eventueel met wat citroensap en strooi wat peper en zout eroverheen. Iets van uienringetjes en tomaat er overheen is ook heerlijk op de barbecue. Vervolgens vouw je alles losjes dicht.
Als de barbecue heet is leg je de pangasiusfilet pakketjes erop voor zo’n 15 minuten. Daarna zijn ze gaar en kan je ze serveren. Pas op, het aluminiumfolie kan erg heet worden.