Snijden en schoonmaken van de snijbonen
Zoals gezegd moet je de snijbonen eerst kort schoonmaken en snijden, voordat je deze kan koken. Die doet je door als eerste eventuele draden te verwijderen. Snijd daarvoor het bovenste puntje van de snijboon af, zodanig dat deze nog net aan de naad vast zit. Trek dan dit puntje in de richting van de naad. Op die manier komt de draad van de snijboon gemakkelijk los. Vervolgens doe je dit vanaf de onderkant op dezelfde manier. Dit geldt echter niet voor alle snijbonen, je kan dus geluk hebben dan je deze stap kan overslaan.
Nadat de eventuele naad verwijderd is, spoel je de snijbonen af onder de koud kraan. Doe dit grondig, omdat er redelijk wat vuil aan de boontjes kan zitten. Snijd vervolgens de snijbonen in stukjes. Op die manier haal je de meeste smaak uit de bonen.
De snijbonen koken
Nu je de snijbonen hebt schoongemaakt en in stukjes hebt gesneden, is het tijd om de snijbonen te koken. Giet een klein laagje water in een pan en voeg hier een snufje zout aan toe. Breng het water aan de kook. Voeg de snijbonen toe en breng het geheel weer aan de kook. Op het moment dat het water weer kookt, draai je het vuur laag en kook je de snijbonen in 8 tot 13 minuten gaar. Test met een vork of door te proeven of de boontjes gaar zijn. Kan je er gemakkelijk in prikken of bijten, dan zijn ze gaar en klaar om af te gieten. Als dit is gedaan kan je de snijbonen serveren of verder verwerken.
Na het koken van de snijbonen
Nadat je de snijbonen hebt gekookt kan je ze op verschillende manieren verder verwerken. Natuurlijk passen ze perfect bij een typische AVG (aardappelen, vlees, groente), maar er zijn nog veel meer heerlijke manieren om de peulvruchten verder te verwerken. Zo kan je er een lekkere snijbonenstamppot van maken. Wat ook erg lekker is, is om de snijboontjes af te laten koelen en ze in een mooie salade te verwerken. Doordat snijbonen met de hele peul worden klaargemaakt, voegen ze een mooie bite toe aan je salade.
Snijbonen op een andere manier bereiden
Naast het koken van snijbonen, kun je ze ook op andere manieren bereiden. Zo zijn de peulvruchten ook perfect om heerlijk te stomen, stoven of smoren. Ook zijn snijbonen zeer populair om te wokken of roerbakken. Ze geven erg veel smaak aan een mooi wokgerecht. Tot slot kan je snijbonen ook bereiden in de oven. Als onderdeel van een ovenschotel doen ze het vaak erg goed.