Wat is postelein?
Zoals gezegd is postelein een vetplantje welke eetbaar is. De smaak van postelein is friszuur, verfijnd en licht scherp. De smaak kan enigszins vergeleken worden met rucola, maar heeft toch een vrij karakteristieke smaak. Hoewel postelein van origine uit het Midden-Oosten en India, is het inmiddels verkrijgbaar over de hele wereld. De meeste postelein die je in Nederland vindt, komt dan ook gewoon van onze eigen bodem.
Het verschil tussen zomer- en winterpostelein
Als we het hebben over postelein wordt meestal de zomerpostelein bedoeld, maar er is nog een variant, de winterpostelein. Hoewel beide soorten zeer sterk op elkaar lijken zitten er kleine verschillen tussen. De belangrijkste daarvan is de groeiperiode. Winterpostelein groeit, zoals de naam al zegt, in de winter (maar ook in de herfst). Dit plantje is goed bestand tegen vorst en kou. De zomerpostelein groeit vooral in de lente en zomer en kan minder goed tegen kou. Beide soorten kan je op dezelfde manier bereiden.
De gezondheidsvoordelen van postelein
Postelein staat vooral bekend om de vele gezondheidsvoordelen die het heeft. Het wordt al eeuwenlang gebruikt voor tal van zaken, zoals middel tegen scheurbuik. Tegenwoordig wordt het nog steeds voor verschillende zaken gebruikt. Dit komt onder meer doordat postelein zeer veel bètacaroteen, vitamine C en E en Omega 3-vetzuren bevat. De bladgroente schijnt zelf een zeer goed middel tegen slapeloosheid te zijn.
Postelein bereiden
Postelein kan je op veel verschillende manieren bereiden, maar koken is veruit de meest gebruikte manier. Daarnaast is het makkelijkst om de postelein gewoon rauw te eten. Je kan er eventueel ook voor kiezen om de postelein in enkele minuten snel te roerbakken. Echter, voordat je de postelein kan bereiden moet je deze goed schoonmaken.
Postelein schoonmaken
Om de postelein schoon te maken is niet veel nodig. Begin met het afsnijden van de wortels. Vervolgens spoel je de postelein af onder een lopende kraan, maar doe dit wel met beleid. De groente is vrij teer en kan makkelijk breken of kneuzen. Hierdoor kan de smaak voor een deel verloren gaan. Spoel de postelein een aantal keer af, net zo lang totdat er geen zand en vuil meer vanaf komt. Komt er niks meer mee met het water, dan kan de postelein bereid worden.
Postelein koken
Zoals gezegd is de postelein koken de meest gebruikte manier om deze groente te bereiden. Als je de postelein hebt schoongemaakt leg je deze in een ruime pan. De pan vul je vervolgens met een klein laagje water, de postelein hoeft zeker niet onder water te staan. Voeg hier nog wat zout aan toe en breng de pan water met postelein aan de kook.
Laat de postelein zo’n 5 tot 8 minuten koken. Kook je de groente langer, dan is de kans aanwezig dat deze overkookt raakt. De postelein wordt dan al snel te zacht en licht pappig. Voor winterpostelein geldt dezelfde manier van koken.
Postelein rauw eten
In principe hoef je de postelein niet te koken, maar kan je deze ook perfect rauw eten. De friszure postelein past bijvoorbeeld perfect in een salade. Je kan er ook voor kiezen de groente gewoon los op te dienen bij een AVG (aardappel, vlees, groente). Verder past rauwe postelein ook mooi in een stamppot, vergelijkbaar met het maken van een stamppot rauwe andijvie.