Voor het koken van boerenkool: schoonmaken
Voordat je de boerenkool kan koken moet je deze even kort schoonmaken. Tenminste, als je verse boerenkool hebt. In veel gevallen wordt boerenkool al voorgesneden verkocht en is het enkel een kwestie van koken. Bij verse boerenkool begin je met het verwijderen van de bladstelen en de nerven. Dit gaat het makkelijkst met een mesje.
Nadat je de bladstelen en nerven verwijderd hebt, moet je de boerenkoolbladeren erg goed wassen, omdat er vaak veel zand en ander vuil in blijft hangen. Dit wil je natuurlijk niet op je bord terugvinden. Je kan dit het makkelijkst doen door de krop onder stromend water te houden en goed door de bladeren heen te gaan.
Nadat je de boerenkool schoongemaakt hebt, ga je deze snijden. Hiervoor rol je de boerenkool als het ware op. Eventueel met een elastiekje of touwtje bind je hem vast. Je kan de krop dan gemakkelijk in fijne reepjes snijden. Hoe fijner de reepjes, hoe beter het resultaat als je van de boerenkool stamppot gaat maken. Je bent nu klaar om de boerenkool te koken.
De boerenkool koken
Nu je de boerenkool schoongemaakt en gesneden hebt, ben je klaar om de boerenkool te koken. Het koken van deze groente is dan ook de meest gebruikte manier van bereiden. In principe kan dit op twee manieren. Zo is er de manier van koken samen met aardappels, deze gebruik je als je een stamppot maakt. Maak je van de boerenkool een ander gerecht, dan kook je de boerenkool los.
Boerenkool koken voor stamppot
Als je de boerenkool gaat koken om er stamppot van te maken, dan kook je deze het makkelijkst samen met de aardappelen in één pan. Deze methode vergt wel wat oefening, omdat beide verschillende kooktijden hebben. Wil je de boerenkool en aardappelen dus perfect koken, dan moet je dit goed afstemmen en scherp zijn op de kooktijden.
Voor deze manier van boerenkool koken staat een kooktijd van 25 minuten voor de boerenkool. Daarnaast kook je de aardappelen in 15 minuten. Neem allereerst een grote pan, immers beide moeten erin passen. Giet flink wat water in de pan en voeg een grote snuf zout toe aan het geheel.
Breng het geheel dan aan de kook en voeg na 10 minuten de aardappelen toe. Zorg dat je de de aardappelen in schappelijke partjes hebt gesneden voor het beste resultaat. Kijk hiervoor bij het koken van aardappelen. Als je de aardappelen toevoegt moet je met een spatel de aardappelen onder de boerenkool krijgen in de pan.
Nadat je de aardappelen hebt toegevoegd laat je het geheel zo’n 15 minuten doorkoken. Op het moment dat je met een vork in de aardappelen kunt prikken zonder dat dit veel moeite kost, ben je klaar om het vuur uit te zetten. Giet dan het geheel van boerenkool en aardappelen af en zorg dat nagenoeg al het kookvocht wordt verwijdert. Daarna stamp je het geheel en kan je een overheerlijke boerenkool stamppot serveren.
Wist je dat je boerenkool ook perfecte met zoete aardappels kunt koken? Een net iets andere twist aan deze klassieke stamppot!
Boerenkool los koken
Als je de boerenkool los gaat koken stop je de boerenkool in een ruime pan en hier voeg je een snufje zout aan toe. Zorg voor een flinke laag water in de pan voordat je deze op het vuur zet. De kooktijd van boerenkool is redelijk ruim, zo tussen de 15 en 20 minuten. Langer is vaak onnodig, omdat het geheel dan smaak en textuur verliest.
Als de boerenkool gaar is, giet je deze af met behulp van een vergiet. Dit kan wat tijd kosten, omdat het van belang is dat er zeer weinig water overblijft voor het beste resultaat. Giet een keer of drie de boerenkool van de pan in de vergiet en weer terug. Druk daarna nog even aan om het laatste vocht te verwijderen. Je bent dan klaar om de boerenkool te serveren of verder te verwerken.
Andere manieren van boerenkool bereiden
Naast het koken van boerenkool, kan je de groente op nog veel meer manieren bereiden. Zo kan je boerenkool ook stomen of stoven, maar ook roerbakken, wokken of er een heerlijke ovenschotel van maken. Allemaal heerlijke bereidingsmethoden om van boerenkool een mooi gerecht te maken en mee te variëren.