Voor je de artisjokken kan bereiden
Artisjokken kan je op verschillende manieren kopen. Allereerst kan je ze vers kopen. Hoewel ze het hele jaar door kan kopen, zijn ze het lekkerst zo rond januari tot en met mei. Naast verse artisjokken kan je ze ook uit pot, blik of de diepvries kopen. Het gaat dan vaak om artisjokharten en niet de hele artisjok. Deze hoef je vaak enkel kort op te warmen. Een minuut of 5 à 6 volstaat vaak. In dit artikel behandelen we het bereiden van verse artisjokken
Snijden en schoonmaken van de artisjok
De meeste artisjokken die je in Nederland en België kan je kopen moet je eerst schoonmaken en snijden. Hierbij kan je ervoor kiezen of je de artisjok in z’n geheel wilt eten of dat je enkel het hart van de artisjok wilt serveren. Afhankelijk van je keuze maak je de artisjok schoon. Hierbij duurt het schoonmaken van de artisjok om enkel het artisjokhart over te houden iets langer.
Gehele artisjok schoonmaken
Kies je ervoor om de gehele artisjok schoon te maken, dan begin je met het goed afspoelen van de artisjokken onder een lopende kraan. Vervolgens snijd je de steel van de artisjok af tot een centimeter of twee onder de knop. Enkel bladeren die zeer hard of juist zeer zacht zijn kan je dan nog wegsnijden, om enkel de beste bladeren oever te houden. Je bent dan klaar om de artisjok te bereiden.
Artisjokhart overhouden
Wil je enkel het artisjokhart bereiden, dan moet je de rest eromheen verwijderen. Dit doe je door de steel af te snijden met een scherp mesje. Vervolgens snijd je zo’n 50 à 60% van de bovenkant van de knop weg. De rest van de blaadjes van de artisjok pluk of schil je weg. Verwijder dan de harige vezels uit de artisjok. Dit kun je doen door dit weg te snijden of uit te lepelen. Werk de rest van de artisjok bij totdat je enkel het hart overhoudt. Dit is een ronde, dunne schijf. Hier zitten geen blaadjes of vezels meer aan. Tot slot spoel je het artisjokhart nog even schoon onder een lopende kraan.
Baby-artisjokken
In Nederland zijn ze bijna niet verkrijgbaar, maar er zijn ook baby-artisjokken. Deze zijn ideaal, want deze hoef je enkelijk kort af te spoelen om wat aarde te verwijderen. Voor de rest kan je ze zo klaarmaken en in zijn geheel opeten. Deze baby-artisjokken zijn vaak niet veel groter dan een honk- of softbal.
Artisjokken koken
De meest gebruikte manier van bereiden is de artisjok koken. Hiervoor breng je een pan met ruim water en een snuf zout aan de kook. Eventueel kan je hier één of twee eetlepels azijn of citroensap aan toevoegen. Dit voorkomt dat de artisjokken verkleuren tijdens het koken. Je kunt dan de artisjokken of artisjokharten koken. Afhankelijk van hoe je het gaat koken kan de kooktijd nogal verschillen.
Voor een optimale garing van de artisjokken moet je zorgen dat ze volledig onder water liggen. Ze kunnen namelijk gaan drijven. Leg iets op de artisjokken om ze onder water te houden. Zijn ze eenmaal gaar, dan is het natuurlijk tijd om ze af te gieten. Er kan tussen de artisjokken nogal wat water achterblijven. Een makkelijke manier is om ze na het afgieten in een schone theedoek te leggen en deze even rond te zwaaien of te schudden. Zo komt ook dit water los.
Hele artisjokken koken
Kies je ervoor om hele artisjokken te koken, dan voeg je deze toe aan het water op het moment dat dit kookt. De kooktijd van artisjokken bedraagt 20 tot 60 minuten. Dit is afhankelijk van de verschillende soorten artisjokken, hier zit een behoorlijk verschil in. Check dus vanaf ongeveer 20 minuten of de artisjokken gekookt zijn. Dit doe je door met een vork in de bodem van de artisjok te prikken. Gaat dit vrij eenvoudig, dan zijn ze klaar om geserveerd te worden.
Artisjokharten koken
Om de artisjokharten te koken voeg je deze toe aan het kokende water. De kooktijd van artisjokharten bedraagt zo’n 15 à 20 minuten. Prik vanaf een minuut of 15 in een hart. Gaat dit gemakkelijk, dan zijn ze klaar. Je kan de artisjokharten dan afgieten en serveren.
Andere manieren van artisjok bereiden
Naast de artisjok koken kan je deze dus ook op andere manieren bereiden. Hieronder leggen we je uit hoe je artisjokken kan bakken, stom of grillen.
Artisjok bakken
Artisjok bakken geeft de knop aanzienlijk meer smaak. Je kan dit enkel doen met de harten, de hele artisjok leent zich hier niet voor. Maak de artisjok dus eerst zo schoon dat je enkel de harten overhoudt. Snijd de artisjokharten in gelijke stukken en bak ze kort in, zo’n 4 à 5 minuten in wat roomboter. Blus ze vervolgens af met water of bouillon. Doe er dan een deksel op en laat ze nog 30 minuten stoven voordat je ze opdient.
Artisjok stomen
Om de artisjokken te stomen smeer je de stukken in met citroen, zo voorkom je dat ze verkleuren. Dit is echter lastig te voorkomen en zal vaak toch een beetje gebeuren. Vervolgens stoom je de artisjokken in 40 tot 60 minuten. De artisjokharten kan je ook stomen. Dit doe je in zo’n 15 à 20 minuten. Je test dit op dezelfde manier als bij de artisjok koken, door er met een vork in te prikken.
Artisjok grillen
Grillen is ook een heerlijke manier van artisjok bereiden. De artisjokken geeft net wat meer smaak. Ideaal voor op de barbecue, maar ook in de grillpan of op de contactgrill zijn ze heerlijk. Hiervoor kook je ze eerst zoals hierboven beschreven. Dit kan met zowel de hele artisjokken als de harten. Na het koken droog je de artisjokken eerst goed met de theedoek. Smeer ze in met wat olijfolie en leg ze op de grill tot er mooie grillstrepen ontstaan. Je bent dan klaar om ze te serveren!