Wat is het verschil tussen groente en fruit
Groente en fruit zijn gezond, dat weten we allemaal. Beide komen ten slotte voor in de Schijf van Vijf. Dat we twee stuks fruit en 250 gram groente per dag moeten eten als aanbevolen standaard, dat weten de meeste mensen ook nog wel. Waar echter wel soms discussie over is, is welke producten nou groente zijn en welke fruit. Neem als voorbeeld een tomaat. Wij leggen je in deze blog precies uit wat het verschil tussen groente en fruit is. Zo kan jij deze discussie voortaan met gemak winnen!
Wat maakt het verschil tussen groente en fruit zo lastig
Er is veel discussie over wat groente is en wat fruit is. Dat is niet zo gek, want je kan op verschillende manieren kijken naar wat groente en fruit is. Het verschil is dus niet zo eenduidig als dat je misschien verwacht of hoopt.
Bij behoorlijk wat producten is het gevoelsmatig goed te zeggen wanneer iets groente of fruit is, maar het gaat voornamelijk om de producten die in het grensgebied zitten. Vandaar ook dat het belangrijk is om duidelijk te maken wat groentes zijn en wat fruit is.
Verschillende manieren om te kijken naar groente en fruit
Zoals gezegd zijn er verschillende manieren om te kijken naar wat groente en wat fruit is. Dit maakt direct ook duidelijk waarom het verschil tussen groente en fruit zo lastig aan te duiden is. Zo kan je het verschil bekijken vanuit een tuinbouwkundig, plantkundig, culinair en cultureel oogpunt. Allemaal met een net iets andere definitie.
Wat is fruit?
Een veelgebruikte manier om te bestempelen wat fruit is, is: de vrucht van een plant die gegeten kan worden. Volgens de plantkunde is dit de definitie en deze definitie wordt door veel mensen overgenomen. Er kleven echter ook wat nadelen aan definitie. Neem een tomaat of courgette. In principe zijn dit namelijk ook eetbare vruchten van een plant. Toch rekenen veel mensen deze vruchten onder de groentes. Er zijn dus zeker uitzonderingen op de regel.
Om nog een verschil aan te brengen tussen groenten en fruit kan je aanhouden of iets rauw te eten is. De meeste groentes eet je namelijk niet rauw, zoals sperziebonen, bloemkool of courgette. Is iets dus een eetbare vrucht en kan je dit rauw eten, dan kan je er enigszins vanuit gaan dat dit fruit is. Natuurlijk zitten ook hier nog uitzonderingen op, zoals de tomaat.
Wil je nog een extra dimensie aanhouden, dan kan je stellen dat fruit suikerhoudend is. De eetbare vruchten zijn dus suikerhoudend en kunnen rauw gegeten worden. Hoewel er dan nog steeds uitzonderingen zijn, zijn deze wel een stuk beperkter dan bij ruimere definities.
Wat zijn groentes?
Nu we weten wat fruit is, is het tijd om te kijken naar wat groentes zijn. In principe zou je kunnen aanhouden dat alles wat geen fruit is een groente is. Er bestaat namelijk geen eenduidige definitie voor wat groente is. Vaak wordt gesteld dat iets dat geen fruit is automatisch groente is. Waar fruit specifiek een eetbare vrucht is, hoeft dit bij groente niet zo te zijn. Dit kan namelijk meerdere onderdelen van een plant omvatten, zoals de bladeren, knol of stengels. Een stuk lastiger om te zeggen dus.
Het verschil tussen groente en fruit
Een eenduidig beeld scheppen over het verschil tussen groente en fruit is dus erg lastig. De meeste mensen kijken hier tegenaan vanuit een culinair en cultureel oogpunt. Van hieruit bepaal je vaak vanuit je gevoel wat groente of fruit is. Zo zijn groentes vaak niet zoet en zijn specifieke zoete vruchten juist fruit.
Wij houden als definitie voor het verschil tussen groente en fruit de definitie van een zoete, eetbare vrucht die rauw gegeten kan worden aan. Al het andere bestempelen we dan als groente, met uitzonderingen daargelaten. Dat een vrucht rauw gegeten kan worden betekent overigens niet dat dit ook zo moet, je zou ze ook kunnen verwarmen. Volgens deze definities delen we ook onze overzichtspagina’s met groente en fruit in.