1. Home
  2. Blog
  3. Hummus zelf maken doe je zo!

Hummus zelf maken doe je zo!

Hummus-zelf-makenZelf hummus maken, het lijkt lastig, maar in de praktijk is dat het totaal niet. Het is niet alleen gemakkelijk te maken en ontzettend lekker, je kan ook oneindig variëren met de overheerlijke toppings. Dit maakt hummus zelf maken zo ontzettend leuk! In dit artikel leggen we je dan ook een gemakkelijk basisrecept uit voor hummus en aantal heerlijke toppings die je kan proberen. Time to dip in!

Basisrecept voor hummus

Laten we beginnen met het basisrecept om hummus te maken. We gaan hierbij uit van één portie, maar je kan dit natuurlijk vermenigvuldigen hoeveel je zelf wil. Om dit hummus recept te maken heb je het volgende nodig:

  • 200 gram kikkererwten (uit een potje of blik)
  • 1 teentje knoflook
  • ½ citroen
  • 1 el olijfolie
  • ½ tl paprikapoeder
  • 2 el tahin sesampasta
  • Peper en zout om op smaak te brengen

Als je alle ingrediënten hebt, is het tijd om aan de slag te gaan met het recept. De instructies voor het hummus recept zijn als volgt:

  1. Laat de kikkererwten uitlekken en spoel ze vervolgens goed af onder koud, stromend water en laat ze wederom goed uitlekken.
  2. Snijd het teentje knoflook fijn.
  3. Leg een stuk of 4 à 6 kikkererwten apart en gooi de rest in een keukenmachine of in een hoge beker.
  4. Voeg de knoflook, olijfolie, paprikapoeder, tahin sesampasta, peper en zout toe en pers de halve citroen uit en voeg het citroensap ook toe.
  5. Pureer alles goed fijn tot een gladde massa met de keukenmachine of gebruik een staafmixer. Als het niet goed glad wordt kan je wat olijfolie extra toevoegen. Breng op smaak met wat peper en zout.
  6. Schep de hummus in een schaaltje of bakje en garneer met de apart gehouden kikkererwten, een klein snufje paprikapoeder en een paar druppels olijfolie.

Zelfgemaakte hummus bewaren

Als je van plan bent om in één keer meerdere porties te maken, wees je er dan van bewust dat je zelfgemaakte hummus niet heel lang kan bewaren. In de koelkast blijft de zelfgemaakte hummus enkele dagen goed, ga uit van zo’n 3 dagen. Maak dus niet teveel in één keer en hoe verser de hummus, hoe lekkerder.

Toppings voor je zelfgemaakte hummus

Zelfgemaakte-hummus-met-dipHet leuke en lekkere van hummus is dat je enorm kan variëren met smaken, maar ook met kleur. Zo kan je bijvoorbeeld goed variëren met verschillende kruiden als komijn en koriander. Heb je zin in een wat hummus met wat meer pit? Maak dan eens gebruik van chilivlokken, jalapeñopeper of een half, rood pepertje. Wij hebben een paar lekkere toppings en variaties hieronder uitgeschreven.

Paarse hummus met bieten

Een bekende variatie van hummus is de paarse variant met rode bieten. Voeg bij het pureren een gekookte rode biet toe die geraspt is en een half theelepeltje komijn. Zo krijg je de mooie, diep paarse kleur van rode bieten hummus.

Groene hummus met peper en limoen

Een lekkere, frisse hummus variant is de groene met jalapeñopeper en limoen. Hiervoor vervang je de halve citroen uit het basisrecept voor een hele limoen. Daarnaast rasp je ook de schil van de limoen en dit voeg je ook toe voor het pureren. Doe daar zo’n 15 gram fijngesneden koriander bij en een fijngesneden jalapeñopeper. Pureren en je geniet van een frisse, groene hummus met een lichtelijk scherp randje.

Diverse toppings

In principe kan je jouw hummus afmaken hoe je zelf wil. Probeer als hummus toppings eens rode ui, granaatappelpitjes of feta. Verse, fijngehakte peterselie is ook heerlijk. Je kan oneindig blijven variëren met allerlei lekkere toppings.

Hummus dippen

Als je jouw favoriete hummus zelf gemaakt hebt is het tijd om te dippen. Dit kan met van alles en nog wat. Meest gebruikt en traditioneel is het gebruik van pitabrood. Je kan in plaats van pitabrood ook flatbread gebruik of naan. Wat ook lekker is (en goed voor de lijn) is het gebruik van rauwkost. Reepjes komkommer en wortel zijn ideaal om te dippen in wat hummus. Ook leuk om te maken zijn koolrabi frietjes om mee te dippen.