1. Home
  2. Groentes
  3. Rabarber

Rabarber koken en bereiden

Rabarber is een groente die in de Nederlandse keuken vooral gebruikt wordt in desserts en andere zoete gerechten. Daarbij is de rabarber koken vaak de meest gebruikte manier van bereiden. Er is nog wel eens discussie over het feit over of rabarber groente of fruit is. Dit komt voornamelijk door de friszure, licht fruitige smaak ervan en dat het veel in desserts gebruikt wordt. Toch is rabarber een groentesoort.

Rabarber wordt zoals gezegd veel gebruikt in desserts, zoals cheesecake, crumble en ijs. Daarbij gaat deze groente heel goed samen met aardbeien, de twee vullen elkaar perfect aan. De rabarber koken is hierbij vaak wel van belang. Wil je weten hoe? Wij leggen het natuurlijk uit!

rabarber

Rabarber koken in het kort

Voor we je uitgebreid gaan uitleggen hoe je rabarber kan bereiden en hoe je rabarber met of zonder suiker kan bereiden, leggen we je kort en stap voor stap uit hoe deze groente te koken. Zo heb je in één handig overzicht de verschillende stappen die nodig zijn. Rabarber koken doe je als volgt:

  1. Maak de rabarber schoon door de onderste, harde stukken en het blad te verwijderen;
  2. Snijd de rabarber in gelijkmatige stukken en leg deze in een pan met een dun laagje water;
  3. Zet de pan op het vuur en breng het water aan de kook op hoog vuur;
  4. Draai het vuur iets terug als het water kookt en kook de rabarber in 8 tot 12 minuten gaar;
  5. Als de rabarber uit elkaar begint te vallen en zacht is, dan is deze gaar en kan de pan van het vuur;
  6. Voeg eventueel nog wat suiker toe en verwerk deze verder in het recept!

Rabarber bereiden

Hoewel je rabarber ook rauw kan eten, wordt de groente meestal eerste gekookt voordat deze verder wordt bereidt. Ongeacht of je de rabarber rauw of gekookt gaat verwerken, begint het proces met het schoonmaken van de rabarber.

Het schoonmaken van de rabarber doe je door allereerst de onderste, harde stukken van de rabarber te verwijderen, evenals de bladeren van de groente. Vervolgens spoel je de stengels onder de kraan af. Je bent dan klaar om de groente verder te verwerken en te bereiden. Ga je de rabarber koken? Snijd deze dan eerst in stukken om de rabarber gemakkelijker te verwerken.

De rabarber koken

Als je tijdens het voorbereiden van de rabarber de stengels nog niet in stukken hebt gesneden, doe dit dan nu als eerste. Probeer de stelen in gelijkmatige stukken te snijden voor een gelijkmatig bereidingsproces. Vervolgens kook je deze stukken in een pan met zeer weinig water. Op die manier behoudt je zoveel mogelijk vitamines, smaak en kleur van de rabarber. De kenmerkende rode kleur verlies je anders snel. Doordat rabarber veel vocht bevat, is deze zeer kleine laag water meer dan voldoende. De groente verliest namelijk behoorlijk wat vocht tijdens het koken.

Het koken van de rabarber kost zo’n 8 tot 12 minuten, afhankelijk van de hoeveelheid. Je weet dat de rabarber gaar is op het moment dat deze zacht is en als de stukken uit elkaar beginnen te vallen. Veel mensen vinden rabarber erg zuur en voegen hier graag wat suiker aan toe. Mocht je dit willen, dan is nu het moment. De rabarber is nu goed gekookt en klaar om verder verwerkt te worden in een heerlijk dessert of als onderdeel van een ander gerecht.

Rabarber koken met of zonder suiker

Zoals gezegd kan je rabarber zowel met als zonder suiker koken. Dit is afhankelijk van persoonlijke voorkeur. Rabarber heeft namelijk een vrij zurige smaak. Mocht je hier niet van houden, dan kan je het beste de suiker toevoegen op het moment dat de rabarber zelf gekookt is. Je hebt dan minder suiker nodig om de gewenste zoetheid te creëren.

Gebruik je teveel suiker? Dan kan je kenmerkende smaak van de rabarber snel verliezen. Mocht je geen suiker willen gebruiken, maar vind je de smaak van rabarber toch wel erg zuur? Probeer de rabarber dan eens koud te serveren. De zure smaak komt dan minder sterk naar voren.

Wat gaat goed samen met rabarber?

Voedingswaarden van rabarber

Energie (kcal) 14
Vet
Waarvan verzadigd
0,1 gram
0 gram
Koolhydraten
Waarvan suikers
2 gram
1,7 gram
Voedingsvezels 2 gram
Eiwit 0,5 gram

Bron: Voedingswaardetabel.nl