Waarom zout toevoegen aan water tijdens koken?
Voor veel mensen is het een automatisme, anderen doen het misschien nooit: zout toevoegen aan het water tijdens het koken. Niet voor niets wordt deze kookmethode al verschillende eeuwen toegepast en zweren verschillende culturen bij het zouten van water voor de bereiding van groentes, pasta of rijst. Hier zijn vier dingen waar je op moet letten bij zout toevoegen tijdens het koken.
Smaak van het gerecht
In Italië zeggen ze bij het koken van pasta dat ‘het kookwater net zo moet smaken als de zee’. Dit is natuurlijk ietwat overdreven, maar zout koken levert wel vaak lekkere gerechten op. Dit geldt niet alleen voor het toevoegen van zout aan water: een klein handje zout over bijvoorbeeld een gegrilde courgette zorgt voor het beleven van een rijkere en meer onderscheidende smaak. Niet voor niets wordt eten dat niet goed op smaak is gebracht met specerijen vaak ‘flauw’ genoemd. Probeer hier wel mee op te letten: te veel zout is ongezond!
Zout en gezondheid
Toegevoegd: Volgens het RIVM eet maar liefst 85% van de Nederlanders te veel zout. Dat is niet bevordelijk voor onder meer de nieren en de lever, en hierdoor heeft toevoegen van zout aan water een slechte naam gekregen. Het overschot aan zout komt bij de meeste Nederlanders echter met name voort uit het overmatige eten uit ‘pakjes en zakjes’. Voorgepakte sauzen en soepen zitten boordevol toegevoegde suikers, zout en andere overbodige conserveringsmiddelen.
Koken met zout is dus geen probleem, zolang er maar wordt gewerkt met verse ingrediënten die niet uit een pakje, zakje of blik komen. Sowieso is het voor de gezondheid beter om je eten zelf te maken. Bij een voorverpakte maaltijd is het nog maar de vraag welke bereidingswijze is gehanteerd en welke ingrediënten er in de maaltijd verwerkt zitten. Door zelf je eten te maken, kan je ook zelf de hoeveelheid zout die je toevoegt aan het eten bepalen. Hierdoor hou je de controle!
De kooktijd verkorten door zout toe te voegen
Het is wetenschappelijk bewezen dat water sneller kookt als het gezouten is. Het kookpunt van water ligt in die gevallen net een paar graden lager dan wanneer er niet aan zout toevoegen tijdens koken gedaan wordt. Het is daarom aan te raden om goed op het kookwater te letten tijdens het bereiden van de maaltijd: je wilt natuurlijk niet dat een pan overkookt!
Mocht je nou haast hebben en willen dat het water sneller kookt, gebruik dan een waterkoker. Het is zeker niet de bedoeling om zout te gebruiken als methode om je gerecht sneller op tafel te hebben staan.
Uitzonderingen bij het gebruik van zout
Nu bestaan er natuurlijk ook uitzonderingen qua zout toevoegen aan water. Er zijn namelijk bepaalde groentes, zoals sperziebonen, die van nature al voldoende zout bevatten. Hierdoor hoef je, je geen zorgen te maken om zout toe te voegen aan het water. Dit zou dubbelop zijn en de smaak van de groentes niet ten goede komen. Dat betekent natuurlijk niet dat je helemaal niks in het water kan gooien! Je kan ook smaak geven aan het gerecht door iets anders dan zout aan het water toe te voegen.
Wil je meer pit in je gerecht? Gooi eens een rode peper in het kookwater. Op zoek naar een zuur? Dan kan je deze methode proberen met citroen, limoen of misschien zelfs een klein beetje balsamico-azijn. En ook de ouderwetse pepermolen kan een uitkomst zijn in dit geval.