Kan je elke groente rauw eten?
Groentes zijn er in ontzettend veel geuren, kleuren, smaken en soorten. Van peulvruchten tot wortels en knollen en van blad- en bloemgroentes tot stengels. Hoewel we in Nederland gewend zijn om de meeste groentes te koken of op een andere manier te bereiden worden groentes ook regelmatig rauw gegeten. Dit is echter niet met elke groente mogelijk. Bepaalde groentes rauw eten kan namelijk enorm schadelijk zijn. Je kan dus niet elke groente rauw eten. Daarnaast zijn er ook nog groentes die je wel rauw kan eten, maar waarbij het beter is om ze eerst te koken voordat je ze eet. Wij leggen je beide groentes uit!
Groentes die je niet rauw kan eten
Allereerst de groentes waarbij het beter is om ze niet rauw te eten. Dat je deze groentes niet rauw kan eten kan verschillende oorzaken hebben. Meestal heeft dit te maken met giftige stoffen die eruit gekookt moeten worden. Doe je dit niet, dan kan het schadelijk zijn voor het lichaam.
Groentes die je niet rauw kan eten zijn onder meer:
- Aardappel
- Aubergine
- Champignon
- Veel soorten peulvruchten (bonen)
- Bladeren van rabarber
- Koolsoorten
Bij deze groentes gaat het bijna altijd om een bepaalde giftige stof die in de groente zit. Bij aardappelen en aubergine rauw eten gaat het bijvoorbeeld om solanine. Zelfs een halve aardappel die nog niet volledig rijp is kan al genoeg van deze stof bevatten om voor behoorlijke problemen te zorgen. Denk hierbij aan hoofdpijn, braken, diarree, maar soms ook verlamming. Wees hier dus zeer voorzichtig mee. Daarnaast zit het zetmeel van aardappelen in een granule. Als deze niet worden opengebarsten door het koken kan het zetmeel niet goed worden verwerkt. Hierdoor kan er ook diarree ontstaan en behoorlijke buikkrampen.
Voor champignons geldt dat het gaat om de stof agaritine. Hoewel één champignon in de meeste gevallen wel verwerkt kan worden door het lichaam, is dit niet het geval bij een flinke hoeveelheid (zoals bij een maaltijd). Uit onderzoek bij muizen bleek zelfs dat deze stof kankerverwekkkend kan zijn. Ditzelfde geldt ook voor mensen. Beter is dus om de champignons te bakken.
Veel soorten peulvruchten, zoals sperziebonen, snijbonen en tuinbonen, bevatten lectines. Deze kunnen behoorlijk stevige voedselvergiftiging veroorzaken. Voor rabarberbladeren rauw eten geldt dat hier behoorlijke hoeveelheden oxaalzuur in voorkomen. Dit gif kan behoorlijk gevaarlijk zijn voor je lichaam.
In tegenstelling tot de meeste andere groentes, bevatten kolen vaak geen gif. Het probleem hiermee is dat ze vaak ontzettend lastig te verwerken zijn voor je lichaam. Dit is al het geval bij gekookte koolsoorten, maar al helemaal als deze nog rauw zijn. Een opgeblazen gevoel, krampen en brandend maagzuur tot gevolg.
Groentes je beter eerst kan koken
Hoewel je sommige groentes niet rauw kan eten, zijn er ook groentes die er juist baat bij hebben. Voedingsstoffen komen beter vrij of worden zelfs extra aangemaakt. Dit is opvallend, omdat in de meeste gevallen koken ervoor zorgt dat voedingsstoffen afnemen en verdwijnen. Een aantal groentes die baat hebben bij koken zijn:
- Asperges
- Spinazie
- Tomaten
- Wortels
Hoewel groente koken er meestal voor zorgt dat voedingsstoffen verloren gaan, zitten er ook voordelen aan het koken. Deze zijn voor bijna alle groentes wel van toepassing en vaak ook erg belangrijk. Hoewel er voedingsstoffen verloren kunnen gaan zorg je er namelijk voor dat het voedsel beter verwerkt kan worden. Dit is de afweging die veelal in het voordeel is van koken in plaats van het rauw eten. De volgende voordelen zitten aan het koken van groente:
- Het volume neemt af waardoor het makkelijk kan worden gegeten zonder dat het zwaar op de maag ligt.
- Doordat groente tijdens het koken vaak slinkt zitten er gemiddeld meer voedingsstoffen per X gewicht gekookte groente dan in hetzelfde gewicht rauwe groente.
- Koken zorgt ervoor dat celwanden kapot gaan en voedingsstoffen beter kunnen worden opgenomen door het lichaam.