1. Home
  2. Blog
  3. Deze kruiden zijn onmisbaar in de keuken

Deze kruiden zijn onmisbaar in de keuken

kruiden-basilicum-tijmMet de juiste kruiden in de keuken maak je van elke gerecht een smaakexplosie!

Waarom goede kruiden belangrijk zijn

Iedereen die graag kookt weet dat kruiden veel smaak aan een gerecht kunnen geven. Als je de goede kruiden gebruikt kun je heerlijke maaltijden bereiden. Daar komt bij dat kruiden ook erg gezond zijn. Het is dan ook fijn om je kruidenrek in de keuken uit te rusten met een basis van kruiden die je bijna altijd kunt gebruiken. Welke kruiden zijn onmisbaar in je kruidenkast in de keuken? Wat kun je doen met die keukenkruiden? We hebben een overzicht voor je gemaakt!

Onmisbare kruiden in de keuken

Peper en zout worden het meest gebruikt als smaakmaker in de keuken. Dit zijn de kruiden die je als basis kruiden in de keuken nodig hebt. Voor alle keukenkruiden geldt dat ze vers het lekkerst smaken. In het voorjaar en de zomer kun je in de tuin een kruidenbak maken, zodat je gelijk verse kruiden kunt plukken terwijl je kookt. In de herfst en winter is het handig een kruidenpot, met verschillende kruiden voor in de keuken, binnen neer te zetten. Belangrijk is voor zowel binnen als buiten dat de kruiden op een zonnige plek staan.

Basilicum

Naast peper en zout is basilicum een kruid dat ook niet mag ontbreken bij de kruiden in de keuken. Het bevat veel mineralen en vitaminen.  Basilicum heeft een lekkere zoete smaak en wordt veel gebruikt in Italiaanse gerechten, zoals lasagne en pasta. Het hoofdingrediënt van pesto is basilicum, dit is makkelijk zelf te maken!

Bieslook

Bieslook is zo’n keukenkruid dat goed past in salades. Het is rijk aan vitamine C en vezels. De smaak is te vergelijken met die van ui;een beetje scherp en pittig. Sauzen en kruidenboter worden smaakvol door het gebruik van verse bieslook

Dille

Als je graag vis eet zijn de takjes van dille onontbeerlijk als basis kruiden in de keuken. De smaak van dille is verfijnd maar wel sterk, daarom wordt het vaak niet gebruikt in combinatie met andere kruiden. Vooral bij zalm geeft dille een frisse smaak, maar het is ook goed te gebruiken in een yoghurtsausje.

Kaneel

Het kruid dat zeker thuishoort als basis in de keuken is kaneel. Het bevat veel antioxidanten en werkt ontstekingsremmend, maar bovenal is de smaak erg lekker. Kaneel is te verkrijgen als poeder maar er zijn ook kaneelstokjes te koop. Appeltaart en appelmoes zijn heerlijk met kaneel. Er zijn echter ook tal van hartige gerechten van bijvoorbeeld kip of ander vlees waarbij kaneel verrassend goed smaakt.

Peterselie

Peterselie geeft je gerecht net wat meer pit door de smaak die doet denken aan een combinatie van peper en een beetje bleekselderij. Daarnaast heeft peterselie een volle, groene kleur en is dus mooi te gebruiken als garnering op het bord.

Tijm

Tijm is een prachtig kruid omdat de smaak zo veelzijdig is. Als je tijm toevoegt aan bijvoorbeeld soep, krijgt deze een wat scherpere, maar gelijktijdig ook zoetere smaak. Bij lams of varkensvlees komt het kruid ook goed tot zijn recht. Er zijn veel verschillende soorten tijm te verkrijgen, zowel in gedroogde vorm als vers.

Experimenteer met kruiden

Kruiden geven enorm veel mogelijkheden om verrassende gerechten te koken. Als je veel kruiden en combinaties van kruiden uitprobeert zul je erachter komen welke kruiden echt passen bij jou en jouw gerechten.