1. Home
 2. Blog
 3. Zelf glühwein maken

Zelf glühwein maken

Kan met glühwein en kruiden eromheenHet wordt winter en dat betekent dat de feestdagen en het nieuwe jaar om de hoek staan, maar ook dat het een stuk kouder wordt. Heerlijk om jezelf dan op te warmen met een lekker glaasje glühwein. Sowieso hoort glühwein natuurlijk bij de traditionele (Duitse) kerstmarkten, maar zelf glühwein maken is ook heel eenvoudig. In deze blog leggen we je precies uit hoe je dit doet. Van de wijn die je nodig hebt tot de ingrediënten die erin gaan. Zo is zelf glühwein maken een fluitje van een cent!

Welke wijn heb je nodig om zelf glühwein te maken?

Glühwein wordt over het algemeen gemaakt met rode wijn. Doordat je er behoorlijk wat kruiden en fruit aan toevoegt is het aan te raden om hiervoor niet je duurste of lekkerste flessen wijn in te zetten. Heb je nog een fles rode wijn die maar blijft staan, dan is deze perfect om te gebruiken voor het zelf maken van glühwein.

Moet je toch een fles wijn kopen om zelf rode wijn te maken? Dan raden we je aan om voor een fles met een sterke en uitgesproken smaak te gaan. Glühwein is natuurlijk het lekkerst als je de rode wijnsmaken er nog doorheen proeft, aangevuld met de kruidige en fruitige smaken. Door de ingrediënten kan de wijn nogal snel overstemd worden en dit is zonde. Een mooie syrah is bijvoorbeeld perfect voor glühwein, maar ook andere rode wijnen met een sterke smaak doen het goed.

Wat heb je verder nodig om glühwein te maken

Ingrediënten voor glühweinEr zitten behoorlijk verschillen in hoe glühwein gemaakt wordt. De één maakt hem een stuk zoeter dan de ander en weer ander zorgt dat het drankje een stuk kruidiger is. Je kan dus ook zelf gaan experimenteren met wat je lekker vindt. Wij gaan in ieder geval voor de volgende ingrediënten, naast de wijn zelf, bij het maken van glühwein:

 • Sinaasappel 
 • Citroen
 • Suiker
 • Kaneel
 • Steranijs
 • Kruidnagel

Stappenplan voor zelf glühwein maken

Zelf glühwein makenNu je alle ingrediënten in huis hebt is het tijd om zelf glühwein te maken. Met onderstaand stappenplan doe je dit eenvoudig:

 1. Giet een liter rode wijn in een pannetje en zet deze op een laag vuur. Het allerbelangrijkste bij het maken van glühwein is te zorgen dat de wijn niet aan de kook raakt om te voorkomen dat de alcohol verdampt.
 2. Voeg 4 kruidnagels, 2 steranijs en 1 kaneelstokje toe aan de wijn.
 3. Snijd de sinaasappel en een halve citroen in schijfjes of partjes en voeg deze ook toe.
 4. Voeg een beetje suiker toe (indien gewenst)
 5. Doe het deksel op de pan  en laat alles nu minimaal 30 minuten, maar het liefst 45 minuten op het vuur staan. Zorg ervoor dat het vuur echt laag staat om te voorkomen dat de wijn aan de kook raakt.
 6. Proef of de wijn goed op smaak is en serveer de wijn als dit het geval is. Het makkelijkst is om dit met een soeplepel te doen.

Zoeter, zuurder of kruidiger van smaak

Over smaak valt niet te twisten en ook met glühwein is dit het geval. De één houdt van net iets zoeter en de ander wil juist een meer kruidige smaak. Gelukkig kan je hier met glühwein heel eenvoudig in sturen. Zo krijg je de glühwein die jij het lekkerst vindt.

Om de smaak van de glühwein wat aan te passen kan je iets variëren met de ingrediënten. Deze blijven hetzelfde, maar je verandert de verhoudingen iets. Dit doe je zo:

 • Zoeter: een wat zoetere glühwein krijg je door net wat meer sinaasappel te gebruiken en eventueel iets meer suiker.
 • Zuurder: om de glühwein zuurder te maken dan het standaard recept voeg je net wat meer schijfjes of partjes citroen toe.
 • Kruidiger: eigenlijk spreekt deze nu voor zich, maar om de glühwein kruidiger te maken voeg je net wat meer van de specerijen toe aan het geheel (met name kaneel en kruidnagel).

Zelfgemaakte glühwein bewaren

Wil je vooraf vast een flinke hoeveelheid glühwein maken of drink je niet alles in één keer op? Zelfgemaakte glühwein kan je gemakkelijk nog enkele dagen na bereiding bewaren. Haal alle ingrediënten uit de wijn. Zo voorkom je dat dit gaat overheersen of er te veel intrekt. Dit zijn dus de partjes fruit en de specerijen. Vervolgens giet je alles in een fles en sluit je deze af. Om de glühwein vervolgens te serveren verwarm je deze op laag vuur enkele minuten in een pannetje.

Pakket om zelf glühwein te maken

Wil je niet alles helemaal zelf hoeven uit te vogelen? Er zijn tegenwoordig ook diverse glühwein pakketten verkrijgbaar waarmee je direct aan de slag kan. Zelf maken is natuurlijk net iets lekkerder en leuker (en je kan het makkelijker op smaak brengen), maar gemak dient de mens. Een leuk en mooi pakket is deze van Dille & Kamille. Ook leuk om als cadeau te geven!