1. Home
  2. Blog
  3. Welke pannen zijn onmisbaar in de keuken

Welke pannen zijn onmisbaar in de keuken

pannen-onmisbaar-in-de-keukenDe meeste mensen gebruiken dagelijks tijdens het koken één of meerdere pannen in de keuken. De hoeveelheid verschillende pannen is enorm groot. Niet alleen de maat, maar ook de functie van de pan bepaald de keuze welke je nodig hebt op het moment dat je gaat koken. Maar welke pannen heb je nodig en zijn echt onmisbaar voor iedere thuiskok? Tijd voor een klein overzicht.

Grote en kleine kookpan

Een kookpan is geschikt om zowel groenten, als pasta en rijst te koken. Pasta en rijst moeten veelal in ruim water worden gekookt, waardoor deze pannen voldoende inhoud moeten hebben. Grote pannen in de keuken zijn ook geschikt voor de bereiding van soep.

Groenten kunnen vaak in een kleiner formaat kookpan worden verwarmd, waardoor het water sneller het kookpunt bereikt. Sommige pannen kunnen worden voorzien van een opzet stoomgedeelte, waardoor de pan ook geschikt is om gerechten te stomen. Een kookpan heeft altijd een deksel. Hierdoor kookt het water sneller en gaat de inhoud niet spatten.

De koekenpan

Koekenpannen behoren tot de echte basis pannen in een keuken. Deze pannen gebruik je waarschijnlijk iedere dag, waardoor het nut heeft om een goed exemplaar te kopen. Deze heeft in ieder geval een dikke bodem en een goede anti-aanbaklaag.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken hoeft een koekenpan niet per se groot te zijn. Het is prima als een stuk vlees hier normaal inpast, omdat anders de boter eromheen sneller verbrandt. Sommige koekenpannen zijn ovenbestendig. Hierdoor zijn ze bruikbaar voor specifieke gerechten, zoals frittata of gebakken aardappels.

De steelpan

De steelpan is een van de echte basis pannen. Door zijn lange steel kan de pan eenvoudig van het vuur worden gehaald en boven de hittebron worden bewogen. Dit is handig bij het smelten van boter of het bereiden van sauzen. Kies wel voor een exemplaar waarbij de steel na verhitting gewoon koud blijft. Deze keuken pannen zijn ook handig om eieren te koken of een soep te verwarmen.

De braadpan

Welke pannen zijn geschikt voor een groot stuk vlees of gevogelte? Hierop is slechts één antwoord mogelijk: de braadpan. Deze zijn behalve praktisch ook één van de pannen in een keuken met een klassieke uitstraling. De braadpan is geschikt voor gebruik op vuur, maar kan ook in de oven zijn werk doen. Hierdoor zijn ze vaak gemaakt van gietijzer en kunnen hierdoor behoorlijk zwaar aanvoelen.

Door de dikke bodem zal de hitte gelijkmatig over de pan worden verdeeld. De binnen- en buitenkant zijn vaak geëmailleerd, maar er zijn ook pannen zonder emaille verkrijgbaar. Deze exemplaren moeten na gebruik worden ingevet om roesten te voorkomen.

Braadpannen zijn keuken pannen voor het bereiden van braadstukken, gevogelte, wild, stoofvlees, maaltijdsoepen en gerechten die urenlang op een laag vuur moeten sudderen.

Welke pannen zijn echt onmisbaar?

Bovenstaande pannen zijn echte basis pannen voor iedere keuken. Naar wens is het uit te breiden met vele andere pannen. De wok en grillpan zijn populair, maar ook de hapjespan en stamppotpan staan in veel keukens. Voor liefhebbers is er nog de aspergepan, mosselpan, poffertjespan of caquelon, ook wel bekend onder de naam fonduepan.

Een complete pannenset

Er zijn diverse, complete pannensets verkrijgbaar. Wij raden aan om altijd met een topmerk aan de haal te gaan. Bij pannen is goedkoop namelijk veelal duurkoop. Wil je een complete pannenset aanschaffen waar je de komende jaren geen omkijken meer naar hebt, dan raden we een pannenset van Tefal aan, eenvoudig verkrijgbaar via Bol.com.

Met deze 10-delige pannenset zit je goed voor elke maaltijd, klein of groot. Voor €209,40 zit jij de komende jaren gebakken. Bestel ‘m nu met gratis verzending.

Pannenset-Tefal

Direct keukenaccessoires erbij? Ga dan voor deze 11-delige set pannen en keukentools