1. Home
  2. Blog
  3. Welke pannen kunnen in de oven?

Welke pannen kunnen in de oven?

pannen-kunnen-in-de-ovenSoms heb je zo’n recept dat er heerlijk uitziet en dan staat er dat de pan na het braden nog even de oven in moet. Het vlees moet bijvoorbeeld nog even nagaren of om het gerecht warm te houden. Dan roept natuurlijk meteen de vraag op ‘welke pannen kunnen in de oven?’ Een pan die niet in de oven kan, maar er toch wordt ingezet, kan kapot gaan. Zonde natuurlijk en totaal niet de bedoeling. Wij leggen je in dit artikel dan ook uit welke pannen in de oven kunnen.

Voordelen van pannen die in de oven kunnen

Een pan die je zo in de oven kan zetten biedt verschillende voordelen. Allereerst scheelt het je natuurlijk afwas. Als je het gerecht eerst van een pan in een ovenschaal moet doen heb je dubbel zoveel om schoon te maken. Dit is natuurlijk zonde, maar je moet ook meerdere soorten keukengerei aanschaffen. Daarnaast zorg je dat je de warmte van de pan behoudt, wat het gerecht vaak ten goede komt.

Welke pannen kunnen in de oven?

Niet elke pan is ovenbestendig. Pannen met kunststof handvatten zijn in de meeste gevallen niet geschikt voor de oven. Voor pannen met houten handvatten geldt hetzelfde. Sporadisch kan dit tot zo’n 170 à 180 graden, maar wees altijd zeer voorzichtig hiermee. Controleer altijd goed of dit kan om schade te voorkomen. Heeft een pan afneembare handvatten, dan kan deze in de meeste gevallen wel in de oven. Wees wel voorzichtig met goedkope pannen. Deze hebben vaak een dunnere bodem. Dit kan ervoor zorgen dat het eten snel aanbrandt. Let hier dus goed op.

Ovenbestendige pannen

De beste pannen die je kan gebruiken in de oven zijn gietijzeren pannen. In principe kunnen alle volledig metalen pannen, maar met een dunnere bodem moet je dus goed opletten. Gietijzeren pannen zijn ideaal, omdat ze een dikke bodem hebben en de warmte zeer goed verdelen. Deze pannen kunnen in de oven en zorgen ervoor dat het eten snel aanbrandt. Ideaal als je vleesgroente of iets anders bereidt.

Tips bij gebruik van gietijzeren pannen in de oven

Wij hebben een aantal tips voor het gebruik van een gietijzeren pannen in de oven voor je op een rij gezet. Zo haal je het maximale uit de pannen en tover je een heerlijk gerecht op tafel:

  • Let bij het in de oven doen van de gietijzeren pan goed op of er geen kunststof of houten deksel op de pan zit, deze moet eraf.
  • Gietijzeren pannen in de oven doen zonder deksel, maar wel willen afdekken? Gebruik aluminiumfolie.
  • Controleer bij het kopen van de gietijzeren pan of deze groot genoeg is voor hoeveel je normaliter klaarmaakt, maar ook of deze niet te groot voor de oven is;
  • Kies bij het kopen van een gietijzeren pan voor een geëmailleerde pan voor optimaal gebruik;
  • Ga voorzichtig om met je gietijzeren pan, maak deze altijd goed schoon en vet deze opnieuw in.

Gietijzeren pannen kopen

Wil je een gietijzeren pan kopen, let er dan goed op welke je koopt. Je kan beter voor iets duurder en kwaliteit gaan dan een goedkope pan. Zeker bij gietijzeren pannen is investeren in kwaliteit geen overbodige luxe. De pan kan met gemak (tientallen) jaren mee. Kies bijvoorbeeld voor een gietijzeren pan met een laagje emaille. Dit zorgt ervoor dat het eten minder snel aan de pan vastplakt.

Bij Bol.com of CoolBlue heb je en ruim assortiment gietijzeren pannen. Een goede gietijzeren pannenset is een echte aanwinst in de keuken en gaat lang mee. Denk aan een braadpan, grillpan en sauteerpan.