1. Home
  2. Blog
  3. Welke olijfolie is het beste?

Welke olijfolie is het beste?

De-beste-olijfolieOlijfolie is één van de meest gebruikte oliën ter wereld. Met name in de Mediterrane keukens is het een veelgebruikt ingrediënt. Er zijn verschillende soorten olijfolies, elk met een eigen kleurtint, smaak en gebruiksdoeleinden. In deze blog gaan we op zoek naar welke olijfolie de beste is en hoe je goede olijfolie kan herkennen. Maar eerst, waar gebruiken we olijfolie allemaal voor en welke soorten zijn er.

Welke soorten olijfolie zijn er?

Er zijn verschillende soorten olijfolie op de markt. Elk met een eigen gebruik. De volgende soorten olijfolie zijn er:

  • Vierge: deze olijfolie wordt mechanisch geperst en is zeer puur. Hierdoor bevat deze olijfolie die zonder verhitting of andere bewerking wordt verkregen. Je proeft hierbij de olie zo puur mogelijk. Je kan bakken, braden en frituren met deze olie.
  • Extra vierge: extra vierge olijfolie is de meest exclusieve soort en wordt in principe enkel koud gebruikt, omdat de smaak anders verloren kan gaan. Bakken is mogelijk, maar wordt dus niet aangeraden. Frituren is niet mogelijk, omdat er dan gevaarlijke stoffen vrij kunnen komen. Deze olie komt van de eerste lichting olie die geperst wordt en is van enkel de beste olijfsoorten. Om in aanmerking te komen voor ‘extra vierge’ moet de olie aan verschillende eisen voldoen.
  • Gewone olijfolie: deze olie is een mengsel van vierge en geraffineerde olijfolie. De smaak is vrij neutraal en daardoor ideaal om mee te bakken en frituren.
  • Geraffineerde olijfolie: deze olijfolie is zoals de naam al zegt geraffineerd. Dit gebeurt van de eerste persing olijven. Tijdens dit proces worden oneffenheden uit de olie gehaald, dit gaat ten koste van de smaak. Hierdoor is deze olie geschikt om bijvoorbeeld in te frituren, maar het is af te raden om deze olie als smaakmaker te gebruiken.

Waar wordt olijfolie allemaal voor gebruikt?

Olijfolie-op-een-broodjeOlijfolie kent ontzettend veel doeleinden, met name afhankelijk van wat je maakt. Wij raden aan om te bakken in geraffineerde of gewone olijfolie, maar dit kan eventueel ook in vierge olijfolie. De pure smaak kan hierbij echter wel verloren gaan. In principe adviseren we dan ook om vierge en extra vierge olijfolie enkel te gebruiken als smaakmaker of als dressing, koud dus. Hiermee blijft de smaak het meest puur. Gebruik extra vierge nooit om te verwarmen, omdat hier gevaarlijke stoffen bij kunnen vrijkomen.

De beste olijfolie

Olijfolie is er dus in verschillende soorten en natuurlijk valt er over smaak moeilijk te twisten. De beste olijfolie is dan ook lastig te bepalen. Er zijn ontzettend veel soorten en het is met name een kwestie van persoonlijke voorkeur. Toch hebben wij een mooie top 3 samengesteld van olijfolies die wat ons betreft er bovenuit stijgen.

1. De olijfolie van oLivery

oLivery levert olijfolie van de beste olijven uit Puglia, Zuid-Italië. Deze extra vierge olijfolie is perfect om je salades mee af te maken of heerlijke dressing mee te maken. Deze olijfolie kan je zelfs gebruiken om mee te bakken door de hoge kwaliteit van de olijven die erin gaan. Niet voor niets is de olijfolie die je bij oLivery kan bestellen ook de olijfolie die tal van sterrenchefs gebruiken. Proberen? Voor maar €22,99 bestel je een starterskit met één refill. Hierbij krijg je een schitterende luxe glazen fles en schenktuit. Bestel nu!

2. Biologische Extra Vierge olijfolie van Terra Delyssa

De biologische Extra Vierge olijfolie van Terra Delyssa heeft al meerdere prijzen in de wacht mogen slepen, waaronder de 2020 Nyiooc. Bij de productie van deze olijfolie is geen gebruik gemaakt van bestrijdingsmiddelen of chemische stoffen en met respect voor natuur. Deze olijfolie komt uit Tunesië en is gecertificeerd als koosjer. Kortom, een unieke olijfolie waarbij aandacht is geweest voor elk detail. Bestel deze biologische olijfolie nu!

3. Rincon de la Subbetica

Deze prijswinnende olijfolie komt uit Andalusië, Spanje en is een schitterende olie om bij tal van gerechten te gebruiken. Denk aan diverse groentes, maar ook vis en wit vlees. In zowel 2017, 2019 als 2020 is deze olie uitgeroepen tot de ‘beste olijfolie ter wereld’. Je kan deze olie bestellen bij Olijfoliestore.nl!