1. Home
  2. Blog
  3. Wat is vriesdrogen?

Wat is vriesdrogen?

Vriesdrogen-van-aardbeienVriesdrogen is een methode van conserveren die voor verschillende toepassingen wordt gebruikt, waaronder het conserveren van levensmiddelen. Bij deze techniek wordt water uit een product verwijderd door dit eerst te bevriezen en vervolgens in zeer droge lucht te laten verdampen. Hierdoor kunnen voedingsmiddelen langer worden bewaard.

Hoewel vriesdrogen misschien wat nieuw klinkt, is het een techniek die je waarschijnlijk al wel eens bent tegengekomen. Voorbeelden van producten die worden gevriesdroogd zijn oploskoffie en soep-uit-zak. Het vriesdrogen van producten heeft behoorlijk wat voordelen. In deze blog leggen je precies wat vriesdrogen is, hoe dit in zijn werk gaat en wat de voordelen ervan zijn.

Wat zijn de voordelen van vriesdrogen

Vriesdrogen kent verschillende voordelen. Hoewel deze methode relatief duur is in vergelijking met bijvoorbeeld een luchtdichte verpakking, is het effect wel voordelig. Natuurlijk blijft een product aanzienlijk langer houdbaar. Daarnaast blijft de smaak van producten vaak beter behouden dan bij andere manieren van conserveren.

Een ander belangrijk voordeel is dat er nagenoeg geen voedingsstoffen verloren gaan. Het is dus net zo gezond om gevriesdroogde als verse producten te eten. Vitamines en mineralen blijven volledig intact. Tot slot is een groot voordeel van vriesdrogen dat het volume en het gewicht van een product afneemt. Hierdoor is het makkelijk houdbaar en heb je minder ruimte nodig om het op te slaan.

Welke producten kan je vriesdrogen?

Hoewel je de meeste producten in theorie kan vriesdrogen, werkt dit beter voor het ene product dan voor het andere product. Zo is eten dat je de weer moet aanmaken minder geschikt. Producten waarbij het bijvoorbeeld nagenoeg onmogelijk is zijn brood- en banketproducten.

Het makkelijkst om te vriesdrogen zijn producten die veel vocht bevatten en producten die zo vers mogelijk zijn. Hierbij kan je denken aan de meeste soorten fruit en groentes. Daarnaast zijn ook verschillende vleesproducten goed te doen, evenals maaltijden. Hiervoor is enige ervaring wel vereist.

Hoe werkt vriesdrogen precies?

Het vriesdrogen van voedingsmiddelen bestaat uit drie stappen die worden genomen. Eventueel kunnen er additieven worden toegevoegd aan het product, maar veelal is dit niet per se nodig. De eerste stap is het invriezen van de producten op een zeer snelle manier, namelijk bij zo’n -50 tot -80 graden Celsius. Als dit is gedaan is het tijd om het product te drogen. Vervolgens worden de producten gesublimeerd. Dit gebeurd door middel van het verlagen van de luchtdruk. Hierdoor verdampen de ijskristallen zonder dat ze eerst smelten. In een condensor worden deze ijskristallen afgevoerd. Tot slot wordt het laatste vocht dat aanwezig is verwijderd. Dit wordt gedaan bij een hogere temperatuur. Vervolgens is het product volledig gevriesdroogd.

Zelf vriesdrogen

Het is mogelijk om zelf producten te vriesdrogen, maar hier zit wel wat werk in en is niet eenvoudig om te doen. De meeste gevriesdroogde producten koop je namelijk in de winkel. Dit komt allereerst doordat de producten tot ver onder 0 worden ingevroren. Een gewone vriezer komt niet tot deze temperaturen. Vandaar dat de meeste gevriesdroogde producten industrieel worden geprepareerd. Wil je dit zelf doen, dan zal je dus een flinke investering moeten doen. De meeste installaties kosten vaak in de duizenden euro’s.

Wat je wel zelf kan doen is gebruik maken van een voedseldroger. Hoewel dit zeker niet gelijk staat aan vriesdrogen, kan je hiermee wel de houdbaarheid van voedingsmiddelen verlengen. Voedseldrogers zijn in verschillende maten verkrijgbaar en dus in verschillende prijsklassen. Neem deze kleinere voedsel dehydrator voor nog geen 4 tientjes voor de beginner en een grotere van roestvrij staal voor de meer ervaren persoon of degene die meer ruimte wil hebben. Zo kan je relatief eenvoudig genieten van langer houdbaar eten.